Health & Fitness

8 πράγματα που πρέπει καθημερινά να καθαρίζεις

Από το τηλέφωνο, στο τηλεκοντρόλ και τον πάγκο της κουζίνας υπάρχουν πράγματα στο σπίτι που χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και αντισηψία. Μάθε ποια

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8 πράγματα που πρέπει καθημερινά να καθαρίζεις
© Anton on Unsplash

Πλένουμε συχνά τα χέρια μας, αλλά είναι και κάποια αντικείμενα που πρέπει καθημερινά να καθαρίζουμε

Το πας ψύχραιμα ή μεταμορφώνεσαι αργά, αλλά σταθερά, σε κύριο Μονκ (τον γνωστό μανιο-καταναγκαστικό ντετέκτιβ); Χαλάρωσε. Είναι συγκεκριμένα και απλά –στοιχειώδους υγιεινής– αυτά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και να κάνεις καθημερινά και όλα ακολουθούν δύο βασικούς κανόνες: να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό και να είσαι... ελαφρώς «υποψιασμένος».

Δες 8 πράγματα που πρέπει καθημερινά να καθαρίζεις

1. Το κινητό
Είσαι με το κινητό στο χέρι όλη μέρα, και μην πεις όχι. Δίπλα στο γραφείο όταν δουλεύεις, στον καναπέ, στο τραπέζι όταν τρως, στη βόλτα, στα ψώνια, το παίρνεις στο κρεβάτι το βράδυ. Μπορεί να βγεις από το σπίτι και να ξεχάσεις τα κλειδιά σου, το κινητό όμως δεν θα το ξεχάσεις ποτέ! Αυτή η συσκευή κρύβει τη δεύτερη «εικονική» ζωή σου που την παίζεις στα... δάκτυλα. Μη σου προκαλεί έκπληξη λοιπόν όταν σου λένε πως όλα όσα αγγίζεις μέσα στη μέρα «αποτυπώνονται» στην επιφάνεια του κινητού σου μετατρέποντάς το σε μια βόμβα μικροβίων. Φρόντισε τουλάχιστον μια φορά τη μέρα ή κάθε φορά που επιστρέφεις σπίτι από οποιαδήποτε έξοδο, να καθαρίζεις το κινητό σου με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι ή οινόπνευμα.

2. Laptop και κομπιούτερ
Δουλεύεις από το σπίτι, ψωνίζεις από το σπίτι, κάνεις βίντεο-κλήσεις ή δεν κάνεις απολύτως τίποτα, απλά χαζεύεις σελίδες στον υπολογιστή σου, τα δάκτυλά σου χαϊδεύουν ασταμάτητα τα πλήκτρα και... εναποθέτουν βακτήρια, ιούς και βρωμιά στην επιφάνειά τους. Αν και δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο φαίνεται να κολλήσεις κάποιο μικρόβιο από το λάπτοπ ή το κομπιούτερ σου –δεδομένου ότι το χρησιμοποιείς μόνο εσύ και δεν το βγάζεις και εκτός σπιτιού, και όταν καταλήγεις μπροστά του έχεις ήδη πλύνει τα χέρια σου από τις προηγούμενες δραστηριότητές σου–, θα πρέπει να το καθαρίζεις τακτικά. Με λίγο οινόπνευμα σε ένα απαλό βαμβακερό πανάκι ή με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι μπορείς να περνάς την επιφάνειά του καθημερινά.

3. Το κοντρόλ της τηλεόρασης (και του aircondition και τα χειριστήρια των videogames)
Ό,τι έχει κουμπάκια πάνω του πρέπει να καθαρίζεται τακτικά... Netflix και χαλάρωση; Όχι. Netflix και απολύμανση καλύτερα. Δεν φανταζόσουν πόσες φορές μέσα στη μέρα αγγίζεις τα κοντρόλ μέσα στο σπίτι... μέχρι προσφάτως. Ανοίγεις το aircondition, δοκιμάζεις την ιδανική θερμοκρασία και ροή αέρα, αλλάζεις κανάλια μέχρι να αποφασίσεις ποια εκπομπή θα παρακολουθήσεις ή ποια ταινία θα δεις στη συνδρομητική σου πλατφόρμα, βλέπεις αφηρημένα στην αρχή γιατί έχεις το instagram ανοικτό στο άλλο χέρι, πατάς rewind... βαρέθηκες, κλείνεις τηλεόραση, ανοίγεις ραδιόφωνο (άλλο κοντρόλ), ίσως τελικά συνεχίσεις εκείνο το παιχνίδι, πιάνεις το χειριστήριο (κι άλλο)... το μπολ με τα πατατάκια σε ακολουθεί σε κάθε κίνηση... λάδι, αλάτι και μερικά επικίνδυνα και αόρατα μικρόβια μεταφέρονται από κοντρόλ σε κοντρόλ και από χέρι σε χέρι. Μην τα ξεχνάς, καθάριζέ τα...

4. Χερούλια, διακόπτες, πρίζες, καζανάκι
Είναι αδύνατο να σαπουνίζεις τα χέρια σου κάθε δέκα λεπτά ή μετά από κάθε κίνηση που κάνεις. Μπήκες βιαστικά σπίτι, πιάνεις το χερούλι, κλείνεις πόρτα, ανάβεις φως, τρέχεις στο μπάνιο, πιάνεις διακόπτη, ανάβεις φως, τελειώνεις, πιάνεις καζανάκι... πλένεις τα χέρια σου. Όλα καλά. Σκέψου πόσα πράγματα άγγιξες μέχρι τη στιγμή που έπλυνες τα χέρια σου. Πάρε τις κινήσεις σου από την αρχή και καθάρισε τις επιφάνειες που άγγιξες. Καθάριζε αυτές τις επιφάνειες τακτικά, άνθρωπος είσαι, μπορεί να ξεχαστείς. Με λίγο οινόπνευμα, με αντισηπτικό υγρό, με μαντηλάκι, διάλεξε... Οπωσδήποτε όμως πρέπει, έστω μια φορά τη μέρα να τις «περνάς» με κάτι.

5. Κοινές επιφάνειες
Ο πάγκος της κουζίνας, ο πάγκος του νιπτήρα στο μπάνιο, το τραπέζι που τρως, το τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ είναι μερικές από τις επιφάνειες στο σπίτι σου που αγγίζεις τακτικά και που θα πρέπει –ναι, αρκετές φορές μέσα στη μέρα– να τις απολυμαίνεις. Γνωρίζοντας μάλιστα πως ο νέος ιός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες ανάλογα το υλικό, από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες, έχεις έναν λόγο παραπάνω να είσαι πιο σχολαστική. Μη χρησιμοποιείς «βαριά» καθαριστικά γενικής χρήσης κάθε μέρα και συνέχεια (μην επιβαρύνεις και με αυτά την υγεία σου). Λίγο οινόπνευμα, λίγο ξύδι, ένα αντισηπτικό μαντηλάκι κάνουν την ίδια δουλειά.

6. Ντελίβερι φαγητού
Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει «υπερβολική» ή «πολύ σχολαστική». Το μέτρο προσαρμόζεται στις ανάγκες και την ψυχολογία του καθενός ξεχωριστά, ιδιαίτερα σε μια νέα καθημερινή ρουτίνα. Αν και έχεις το χρόνο να μαγειρέψεις, σκέφτεσαι πως μπορείς ακόμη μια-δυο φορές τη βδομάδα να τεμπελιάσεις και να... στηρίξεις και την τοπική οικονομία παραγγέλνοντας από το αγαπημένο σου εστιατόριο. Αν και έχεις εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που εργάζονται εκεί πως ακολουθούν όλα τα μέτρα για τη δική τους και τη δική σου ασφάλεια και προστασία, σκέψου με πόσους άλλους ανθρώπους έρχονται καθημερινά σε επαφή. Μόλις λοιπόν φτάσει το φαγητό σου, πετάς, αρχικά, όλες τις πλαστικές ή χάρτινες σακούλες μέσα στις οποίες σου παραδόθηκε. Βάλε το φαγητό σου σε δικό σου πιάτο και πέταξε τις συσκευασίες του, είτε χάρτινες, είτε πλαστικές. Άδειασε το αναψυκτικό σε δικό σου ποτήρι. Πέταξε τις χαρτοπετσέτες που έρχονται μαζί, πάρε δικές σου, πέταξε τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα κι ας είναι συσκευασμένα, πέταξε το καλαμάκι, πλύνε καλά τα χέρια σου, πάρε τον δίσκο σου, βολέψου στην αγαπημένη σου θέση και απόλαυσε το φαγητό σου...

7. Τσάντες, πορτοφόλια
Όταν βγαίνεις από το σπίτι, παίρνεις μαζί σου (εκτός από το κινητό σου, φυσικά) την τσάντα σου και το πορτοφόλι σου, τα οποία κατά τη διάρκεια της «εξόδου» πιάνεις συνέχεια. Βάζεις το χέρι στην τσάντα να πιάσεις το αντισηπτικό τζελ, το κοκκαλάκι για τα μαλλιά σου, το πορτοφόλι σου να πληρώσεις... Ευτυχώς, υλικά όπως το δέρμα είναι εύκολο να καθαριστούν με ένα μαντηλάκι όταν επιστρέφεις σπίτι, οπότε μην ξεχάσεις να το κάνεις. Καθάρισε την επιφάνεια της τσάντας, τα χερούλια, το πορτοφόλι σου, και πλύνε τα χέρια σου.

8. Το τιμόνι του αυτοκινήτου
Ουπς! Πώς το ξέχασες αυτό; Σίγουρα δεν περνάει από το μυαλό σου να «τρέξεις» την ίδια απολυμαντική διαδικασία και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου, όμως αν το χρησιμοποιείς συχνά, αν πηγαίνεις με το αυτοκίνητο στο σούπερ μάρκετ, αν μετακινείσαι συχνά με το αυτοκίνητό σου γενικότερα, είναι κάτι που πρέπει να φροντίσεις. Μην πηγαίνεις μια φορά τη βδομάδα το αυτοκίνητο για βιολογικό πλύσιμο, δεν σου είπα αυτό, αλλά τουλάχιστον φρόντισε να καθαρίζεις με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι το τιμόνι σου, τις ταχύτητες και τα εσωτερικά χερούλια της πόρτας σου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.