- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Δρ. Γεώργιος Παυλάκης: Τεστ για τον κορωνοϊό
Μία γρήγορη επισκόπηση-ανάλυση που δίνει μια εικόνα σε όλους για το τι πρέπει να γίνει με τα τεστ του κορωνοϊού
Ο Δρ. Γεώργιος Παυλάκης ξεκαθαρίζει τι ισχύει σχετικά με τα τεστ του κορωνοϊού.
O Δρ. Γεώργιος Παυλάκης* ξεκαθαρίζει τι ακριβώς ισχύει σχετικά με τα τεστ για τον κορωνοϊό.
«ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
Μία γρήγορη επισκόπηση-ανάλυση που δίνει μια εικόνα σε όλους για το τι πρέπει να γίνει με τα τεστ του κορωνοϊού.
Υπάρχουν πολλά τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού που θα χωρίσω σε τρεις κατηγορίες:
1) Αυτά που ανιχνεύουν τον ιό.
A. Το γενετικό υλικό RNA του ιού (PCR).
B. Τις πρωτεΐνες του ιού.
2) Αυτά που ανιχνεύουν την αντίδραση του ανθρώπου στον ιό (αντισώματα).
3) Αυτά που ανιχνεύουν τη δράση του ιού, π.χ. σε ζωντανά κύτταρα (λειτουργικά τεστ).
Τα έχουμε όλα ανάγκη για διαφορετικές χρήσεις.
Στην κλινική εφαρμόζεται τώρα το (1Α), το PCR.
Το (2), αντισώματα, αρχίζει επίσης να εφαρμόζεται και θα είναι ένα εργαλείο με τεράστια χρησιμότητα.
Το (3), λειτουργικά τεστ, είναι υπό ανάπτυξη, θα είναι πάμπολλα και εξειδικευμένα και χρησιμοποιούνται για άπειρους σκοπούς, όπως π.χ. για την ανακάλυψη φαρμάκων.
1 PCR
Το PCR είναι γρήγορο και ευαίσθητο, και ανιχνεύει την ύπαρξη του ιού ή τα μολυσμένα κύτταρα σε οποιοδήποτε δείγμα. Όσο μεγαλύτερο το δείγμα, τόσο πιο ευαίσθητο το τεστ. Ύπαρχουν τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν ελάχιστα μόρια του RNA. Το τεστ PCR θετικοποιείται 3 μέρες περίπου μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό.
Το PCR εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και συνεχίζει να εφαρμόζεται μαζικά για την ανίχνευση του HIV/AIDS. Το εργαστήριο μου ήταν το πρώτο που ανίχνευσε και καταλογογράφησε όλα τα μόρια RNA του ιού του AIDS και άπειρα τεστ βασίζονται από τότε σε αυτά τα αποτελέσματα.
Υπάρχουν ήδη πολλά και διαφορετικά PCR τεστ για κορωνοϊό, μερικά είναι ποιοτικά, δηλαδή δίνουν απάντηση ΘΕΤΙΚΟ/ΑΡΝΗΤΙΚΟ. Άλλα είναι ποσοτικά, δηλαδή μετράνε πόσα ακριβώς μόρια ιού βρίσκονται στο δείγμα. Μερικά μετράνε γρήγορα και απλά ένα δείγμα, άλλα μετράνε ταυτόχρονα εκατοντάδες δείγματα για πολλούς ασθενείς, π.χ. για ένα νοσοκομείο ή μία πόλη ολόκληρη. Άλλο είδος PCR τεστ θέλει ένας οδοντογιατρός για να μην γεμίσει το κτίριο του κορωνοϊό αν βάλει έναν ασθενή στον τροχό, και άλλα μηχανήματα ένα μεγάλο νοσοκομείο ή κέντρο. Γι’ αυτό δεν είναι πρακτικό κι ακούγεται αστείο αυτό που ζητούν ορισμένοι, δηλαδή να αγοραστούν όλες οι πατέντες για όλα τα τεστ των εταιρειών από τις κυβερνήσεις και αυτές να φτιάχνουν τα τεστ για όλους. Πρώτον, το κύριο που έχουν οι εταιρίες είναι όχι πατέντες, αλλά know-how, quality control, και mass production ability, που θα ηταν αστείο να ζητάμε από τις κυβερνήσεις να το αναπαράγουν. Θα είναι αργό και θα στοιχίσει πανάκριβα. Σε πολύ λίγο καιρό οι εταιρίες θα λύσουν αυτά τα προβλήματα εφοδιασμού και θα υπάρχει υπερεπάρκεια.
Οι Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν το γενετικό υλικό RNA του κορωνοϊού στις 10 Ιανουαρίου 2020, και δύο μέρες αργότερα οποιοδήποτε εργαστήριο στον κόσμο μπορούσε να στήσει PCR για την ανίχνευση του ιού. Αλλά η δημιουργία ενός εγκεκριμένου κλινικού διαγνωστικού τεστ είναι ολόκληρη επιστήμη και επίπονη διαδικασία για να καθοριστούν τα όρια αξιοπιστίας. Πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο εργαστηριακό προσωπικό που τηρεί κανόνες και πρωτόκολλα και έχει τη γνώση να χειρίζεται μολυσμένα δείγματα, που μπορούν να μολύνουν και το εργαστήριο.
2 Αντισώματα
Μετά τη μόλυνση και πολλαπλασιασμό του ιού, ο οργανισμός παράγει αντισώματα και κύτταρα που μπλοκάρουν ή σκοτώνουν τον ιό. Τα αντισώματα αρχίζουν να παράγονται περίπου 7 ημέρες μετά την μόλυνση και συνεχίζουν να βρίσκονται στο αίμα για μήνες, τουλάχιστον (δεν ξέρουμε ακόμα για πόσο καιρό, γιατί ο ιός είναι καινούριος). Κανένας μας δεν έχει αντισώματα εναντίον του ιού πριν τη μόλυνση, γι’ αυτό και μεταδίδεται τόσο γρήγορα και εύκολα. Το τεστ αντισωμάτων δε μετράει, λοιπόν, τον ιό αλλά την αντίδραση στον ιό. Έλληνες επιστήμονες συνέβαλλαν στο παρελθόν σημαντικά στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Με αυτό το τεστ μπορούμε να δούμε ποιός έχει αντισώματα. Αυτοί που έχουν, σημαίνει ότι έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, πριν από τουλάχιστον 7 ημέρες. Αυτός είναι ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος να μετρήσει κανείς τις μολύνσεις στον πληθυσμό, φτηνά, γρήγορα και μαζικά, και να δει, επίσης, την πορεία της επιδημίας σε συχνά διαστήματα. Γι’ αυτό αυτοί που ζητάνε ακριβά και δυσεύρετα PCR τεστ εδώ και τώρα (και μαζικά!), δεν έχουν δίκιο και καλύτερα να αφήσουν τους ειδικούς να αποφασίζουν. Η Ελλάδα έχει πολλούς και καλούς και μέχρι τώρα κάνουν τα σωστά, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ας περιμένουμε για λίγο τα τεστ αντισωμάτων να είναι διαθέσιμα και τότε να τα κάνουμε μαζικά. Είναι το καλύτερο εργαλείο για να παρθούν αποφάσεις για το τι να κάνουμε και πότε, μαζί με το PCR.»
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.