Χλωροκίνη: Μία ενημέρωση που δεν χρειάζεται
Μόνο σύγχυση και ανεπιθύμητες ενέργειες θα προκαλέσει
Κορωνοϊός και χλωροκίνη: Ο Βασίλης Βενιζέλος γράφει για την αυθαίρετη χρήση, την επιστημονική διαμάχη και τη συζήτηση που διεξάγεται.
Πολύ πρόσφατος είναι ο πρώτος θάνατος ασθενή στις ΗΠΑ, εξαιτίας αυθαίρετης χρήσης χλωροκίνης από πολίτη. Άλλος ένας βαρέως ασθενής, από αυθαίρετη χρήση χλωροκίνης, νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πολίτες κάθε χώρας να γνωρίζουν ακόμη και τις λεπτομέρειες της προόδου ή της στασιμότητας των επιστημονικών ερευνών για την ανακάλυψη φαρμάκου κατά του νέου κοροναϊού SARS – COV 2. Μόνο σύγχυση και ανεπιθύμητες ενέργειες θα προκαλέσει μία τέτοιου τύπου «ενημέρωση», την οποία δεν έχουμε αποφύγει ούτε στη χώρα μας…
Η Γαλλία είναι η χώρα στην οποία η επιστημονική διαμάχη για την αξία ή απαξία της χλωροκίνης στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου COVID – 19 έχει λάβει τον παρανοϊκό χαρακτήρα του δημοσίου διαλόγου στη χώρα, για την ακρίβεια έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλές ημέρες στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας της Γαλλίας!
Οι αντιμαχόμενες απόψεις, εκπροσωπούμενες από σεβαστούς παθολόγους λοιμώξεων, αλλά και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εμφανίζονται «πρώτο πιάτο» στις γαλλικές εφημερίδες, μέσω πολεμικών επιστολών και ανταπαντήσεων ενίων των εμπλεκομένων στις επιστημονικές έρευνες και τον επιστημονικό διάλογο. Ούτε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατάφερε να αποτρέψει τη δημόσια σύγκρουση των αρμοδίων επιστημόνων, δεν κατάφερε καν να επιβάλλει να χαμηλώσουν τουλάχιστον οι τόνοι της πολεμικής αντιπαράθεσης.
Στην Ελλάδα η σχετική συζήτηση έχει εκτραπεί μεν στη δημόσια σφαίρα, παραμένει, όμως, σε σχετικά περιθωριακή θέση, αν και ολοένα και περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται να διατηρούν άποψη για το θέμα, ενώ δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που προσέρχονταν μαζικά Έλληνες πολίτες στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας για να προμηθευθούν φαρμακευτικά σκευάσματα χλωροκίνης…
Τα λέμε αυτά όχι για να σταματήσει η πολύτιμη επιστημονική έρευνα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου COVID – 19 ούτε για να περιορισθεί ο σχετικός επιστημονικός διάλογος για το θέμα στη χώρα μας. Κάθε άλλο, ασφαλώς!
Τα λέμε αυτά για να πάψει επιτέλους η τροφοδοσία της ελληνικής δημοσίας σφαίρας με πληροφορίες, αλλά και με «πληροφορίες», σχετικά με την συζήτηση και των έρευνα αυτή. Να μη βιαζόμαστε να πληροφορηθούμε για μία υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Να αναμένουμε τις επιστημονικές ανακοινώσεις, αποκλειστικά και μόνον όταν έρθει πραγματικά η ώρα των σχετικών επιστημονικών ανακοινώσεων, διεθνώς και στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.