Έχουμε ή όχι αποθέματα μέσων ατομικής προστασίας;
Η Σοφία Μαυρικάκη, μια από τις προϊστάμενες του ΕΚΑΒ, γράφει στην ATHENS VOICE
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ΕΚΑΒ και τι αποθέματα μέσων ατομικής προστασίας υπάρχουν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού;
Προ κορωνοϊού είχα σταθερό ωράριο, Δευτέρα-Παρασκευή 7:00-15:00, αλλά τώρα όλα αυτά δεν ισχύουν, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι σε θέσεις ευθύνης είμαστε σε επαγρύπνηση κάθε μέρα, όλο το 24ωρο. Αυτό συνεπάγεται ότι εργαζόμαστε πέραν του ωραρίου, ΣΚ και αργίες ή, ακόμα κι αν δεν πάμε, είμαστε συνέχεια στο τηλέφωνο!
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ κ. Παπαευσταθίου, ο οποίος σχεδιάζει και συντονίζει με μαεστρία τη στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας COVID-19 στα τρία επιμέρους επιχειρησιακά κέντρα που λειτουργούν στο διευρυμένο πλέον ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, έχει συγκαλέσει έγκαιρα την ΟΔΙΚ(Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων) - COVID-19 του ΕΚΑΒ εστιασμένη στην επιδημία.
Ως μέλος της ομάδας αυτής, εγώ μαζί με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και την Προϊσταμένη Τμήματος Ειδικών Μονάδων, έχουμε αναλάβει την καθημερινή παρακολούθηση του αποθέματος τόσο της Αθήνας όσο και όλων των Παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα στα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που θα πρέπει να έχουν οι διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων σε διακομιδές ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Εκτός από την παρακολούθηση του αποθέματος, έχω την ευθύνη να κάνω συνέχεια έρευνα αγοράς και να υποβάλω σχετικά αιτήματα για διαγωνισμούς μέσω ΠΝΠ ή για προμήθεια μέσω απευθείας ανάθεσης ή για μικρο-προμήθειες μέσω ΧΕΠ (Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής) για τα απαραίτητα υλικά.
Επιπλέον, είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τα υπόλοιπα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα, όπου αποστέλλουμε καθημερινά υλικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Ευτυχώς υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους κατά τόπους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ και με τους Διευθυντές Παραρτημάτων.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι γίνονται όλο και περισσότερες δωρεές απαραίτητου εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας στο Υπουργείο Υγείας, σε Νοσοκομεία και σε διάφορους τομείς του ΕΚΑΒ. Σημαντική τονωτική ένεση ήταν η δωρεά που λάβαμε σε σχετικά υλικά από την Κινέζικη Πρεσβεία και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με τον ορισμό κρούσματος του ΕΟΔΥ, κάθε περιστατικό με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού (δηλαδή βήχα, πυρετό, δύσπνοια) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα COVID-19.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο στην Αθήνα χρειαζόμαστε καθημερινά εκατοντάδες χειρουργικές μάσκες, δεκάδες χειρουργικές ρόμπες, προστατευτικά γυαλιά και επιπλέον στα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις ειδικές άσπρες στολές (τύπου Tyvek) και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειαζόμαστε επιπλέον και τις ειδικές μάσκες FFP2.
Αρχικά υπήρχαν ικανά αποθέματα στα είδη αυτά στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, καθώς έγιναν πολύ έγκαιρα προμήθειες (από τον Ιανουάριο), γι' αυτό μέχρι και προ ημερών ήμασταν στην πλεονεκτική θέση και να αποστέλλουμε στα Παραρτήματα και να εξοπλίζουμε το προσωπικό μας με Μέσα Ατομικής Προστασίας, πέραν όσων περιγράφονταν στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Δυστυχώς δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια λόγω της πίεσης που επικρατεί στην αγορά για αυτά τα είδη και της δυσκολίας ανεύρεσης ικανών αποθεμάτων. Κάποια υλικά, όπως μάσκες FFP2, FFP3 και χειρουργικές μάσκες, ενώ τα περιμέναμε δεν τα παραλάβουμε ποτέ – δεσμεύτηκαν στα τελωνεία άλλων χωρών (π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία).
Κατά συνέπεια είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται πιο ορθολογική διαχείριση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να διακυβεύεται η ασφάλεια του προσωπικού μας και πάντα σε συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Ευτυχώς η διαδικασία των προμηθειών έγινε πολύ πιο γρήγορη και ευέλικτη με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της δυνατότητας απευθείας αναθέσεων και γρήγορων διαγωνισμών. Την προσεχή εβδομάδα περιμένουμε σημαντική επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ανταλλακτικών ασθενοφόρων, που είναι άκρως απαραίτητη, καθώς οι πόροι του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν πια για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.
Αυτό που με στενοχωρεί είναι όταν όλη αυτή η επίπονη προσπάθεια δε γίνεται κατανοητή και αντιληπτή από όλους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι πολλές φορές διαμαρτύρονται ότι τους στέλνουμε «ξυπόλυτους στα αγκάθια», ότι κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλειά τους και δεν παραγγέλνουμε υλικά ή ότι αργήσαμε να ξεκινήσουμε τις προμήθειες. Σε τέτοιες στιγμές οφείλουμε όλοι να ξεπεράσουμε τυχόν σκοπιμότητες και ο καθένας από την πλευρά του να προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση, έχοντας μια θετική στάση και υλοποιήσιμες προτάσεις αντί για γενικόλογα «κατηγορώ».
Ευτυχώς η πλειοψηφία των διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και φιλοτιμίας.
ΕΚΑΒ
Η αναλογία ασθενοφόρων ανά κάτοικο στην Αθήνα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που χρειάζεται για να υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση. Την κατάσταση επιδεινώνει η κατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ καθώς τα λίγα αναλογικά ασθενοφόρα αναλώνονται καθημερινά σε διακομιδές περιστατικών που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το ΕΚΑΒ αλλά θα έπρεπε να πάνε με ίδιο μέσο στο Νοσοκομείο ή να μην πάνε καν στο Νοσοκομείο και να αποταθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (π.χ. στον οικογενειακό γιατρό τους). Έτσι όμως το στερούν από κάποιον συνάνθρωπό τους που το έχει πραγματικά ανάγκη, ο οποίος μπορεί να είναι και συγγενής ή φιλικό τους πρόσωπο.
Καταλήγουμε στο ότι θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη και να μην κατηγορεί πάντα το σύστημα και τους «τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους», ενώ ο ίδιος π.χ. χρησιμοποιεί τη ΛΕΑ ή δεν διευκολύνει τη διέλευση του ασθενοφόρου. Σαφώς για τη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ απαιτούνται πολλά παραπάνω από την αλλαγή νοοτροπίας, όπως επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό (γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες) και ασθενοφόρα οχήματα.
Πώς βλέπω την κατάσταση σήμερα:
Ευτυχώς, όπως είπε και ο εξαιρετικός κ. Τσιόδρας, μέχρι τώρα στην Ελλάδα χάρη στην προετοιμασία στο Σύστημα Υγείας, που είχε ξεκινήσει πολύ πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, τη σταδιακή κλιμάκωση των μέτρων και την υπευθυνότητα που δείχνουμε παραμένοντας σπίτι, είμαστε στο καλό σενάριο της εξέλιξης, δηλαδή μπορούμε να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε γιατί αρκούν μερικές στιγμές χαλάρωσης για να εκτροχιαστεί η κατάσταση σε ρυθμούς Ιταλίας και τότε δε θα μπορεί πια να ανταπεξέλθει το Σύστημα Υγείας μας.
Η Σοφία Μαυρικάκη είναι Προϊσταμένη στο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης του ΕΚΑΒ εδώ και τέσσερα χρόνια. Απόφοιτος του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Leeds, με υποτροφία από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Αρχικά εργάστηκε για 7 χρόνια στο Γεν. Ν. Ιπποκράτειο, στα ΤΕΠ και στη Χειρουργική Μονάδα Τραύματος, και στη συνέχεια το 2009 έκανε «μεταγραφή» στην οικογένεια του ΕΚΑΒ, όπου για 7 χρόνια εργάστηκε στο Ιατρείο του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών: της Σωτηρίας και του Γιώργου, 12 και 8 ετών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.