- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Βίντεο: Πώς ο κορωνοϊός SARS-COV-2 προκαλεί πνευμονία
Τι συμβαίνει όταν ο κορωνοϊός SARS-COV-2 εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα;
Βίντεο και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός SARS-COV-2 μολύνει τον άνθρωπο
Ο κορωνοϊός SARS-COV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 έχει επιφέρει πολλούς θανάτους παγκοσμίως, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αλλά τι συμβαίνει όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα;
Ένας ιός στην πραγματικότητα είναι ένα κέλυφος που περικλείει το γενετικό του υλικό και μερικές πρωτεΐνες. Πολλοί αμφισβητούν το αν οι ιοί είναι κάτι ζωντανό διότι δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μόνοι τους. Μπορούν όμως να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή όταν εισέλθουν σε ένα ζωντανό κύτταρο. Πολλές φορές είναι χρήσιμοι διότι εισέρχονται μέσα σε βακτήρια και τα σκοτώνουν -οι ιοί αυτοί ονομάζονται βακτηριοφάγοι- αλλά μπορούν να εισέλθουν και στα ανθρώπινα κύτταρα.
Ο κορωνοϊός SARS-COV-2 μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών τις οποίες αγγίζουμε αλλά ένας πιο βέβαιος τρόπος είναι μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει κάποιος ασθενής. Αν κολλήσει στα χέρια μας μπορεί να εισέλθει μέσα μας όταν ακουμπήσουμε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια μας. Από αυτές τις πύλες εισόδου, ο ιός ξεκινά για μπει βαθύτερα στον οργανισμό φτάνοντας στα έντερα, στον σπλήνα και τους πνεύμονες.
Στους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να έχει ένα δραματικό αποτέλεσμα. Οι πνεύμονές μας έχουν μια στρώση κυττάρων που τους προστατεύουν και ονομάζονται επιθηλιακά κύτταρα. Οι πνεύμονες δεν είναι τα μόνο όργανα που έχουν αυτά τα συνοριακά κύτταρα π.χ. οι αρτηρίες μας επίσης καλύπτονται από επιθηλιακά κύτταρα. Τα επιθηλιακά κύτταρα επενδύουν τα όργανα και τις βλεννογόνους που κινδυνεύουν να μολυνθούν. Ο κορωνοϊός συνδέεται με τις μεμβράνες των κυττάρων των επιθηλιακών κυττάρων των πνευμόνων με έναν ειδικό υποδοχέα για να εγχύσει το γενετικό του υλικό.
Το επιθηλιακό κύτταρο, αγνοώντας τι συμβαίνει εκτελεί τις εντολές του γενετικού υλικού του κορωνοϊού που απλά είναι ο πολλαπλασιασμός του εντός του κυττάρου. Το κύτταρο γεμίζει με αντίγραφα του ιού μέχρι που λαμβάνει την εντολή της αυτοκαταστροφής του. Καθώς το κύτταρο καταστρέφεται, απελευθερώνονται οι ιοί για να συνεχίσουν το έργο τους σε άλλα κύτταρα και ο αριθμός των μολυσμένων κυττάρων αυξάνεται γρήγορα.
Μετά από 5-7 μέρες εισόδου του ιού στο σώμα, εκατομμύρια κυττάρων έχουν μολυνθεί και δισεκατομμύρια ιοί έχουν κατακλύσει τους πνεύμονες αλλά ο κορωνοϊός SARS-COV-2 δεν έχει προκαλέσει ακόμα πολλή ζημιά. Τώρα όμως πρόκειται να εξαπολύσει το πραγματικό θηρίο του εναντίον του θύματος, επίθεση κατά του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρότι το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει, μερικές φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνο -π.χ. στις αυτοάνοσες ασθένειες- και απαιτείται στενή εποπτεία. Καθώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συρρέουν στους πνεύμονες για να καταπολεμήσουν τον ιό, ο SARS-COV-2 μολύνει κάποια από αυτά προκαλώντας σύγχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν έχουν ούτε μάτια ούτε αυτιά και επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρά μόρια (πρωτεΐνες) που ονομάζονται κυτοκίνες. Σχεδόν κάθε ανοσολογική αντίδραση ελέγχεται από τις κυτοκίνες.
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «καταρράκτης κυτοκινών». Κατά μια έννοια, ο ιός προκαλεί φρενίτιδα στο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο στέλνει υπερβολικά πολλούς «πυροσβέστες» για να σβήσουν τη φωτιά, τη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί προκαλώντας όλεθρο. Αυτός είναι ο λόγος που οι γιατροί καταστέλλουν το ανοσοποιητικό στους σοβαρά ασθενείς χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που ονομάζεται χλωροκίνη.
Δύο είδη κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι αυτά που παρασύρονται περισσότερο και προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά. Πρώτον, τα ουδετερόφιλα τα οποία είναι πολύ καλά στο να σκοτώνουν ακόμα και τα ανθρώπινα κύτταρα. Καθώς φτάνουν τα ουδετερόφιλα κατά χιλιάδες στα σύνορα των πνευμόνων εκκρίνουν ένζυμα που σκοτώνουν αδιακρίτως φίλους και εχθρούς -τόσο τον ιό όσο και τα επιθηλιακά κύτταρα. Δεύτερον, τα φονικά Τ-κύτταρα επίσης παθαίνουν φρενίτιδα και «διατάζουν» τα μολυσμένα κύτταρα να αυτοκτονήσουν. Μέσα στη σύγχυσή τους δίνουν εντολές και στα υγιή κύτταρα να αυτοκτονήσουν. Όσο περισσότερα φονικά Τ-κύτταρα φτάνουν στους πνεύμονες, τόσο περισσότερη ζημιά γίνεται γιατί πεθαίνουν υγιείς ιστοί των πνευμόνων. Αυτή τη κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά (που δεν αναστρέφεται) και ιατρικά ονομάζεται ίνωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά ανακτά τον έλεγχο και οι ασθενείς αναρρώνουν. Σκοτώνει τα μολυσμένα κύτταρα και το ιό και επίσης εκκαθαρίζει τα συντρίμμια της μάχης. Τα περισσότερα άτομα, περίπου το 80%, θα ξεπεράσουν την ίωση με ήπια συμπτώματα. Αλλά δεν είναι λίγες οι σοβαρές περιπτώσεις και κάποιες είναι κρίσιμες (5%).
Το παρακάτω video δείχνει πώς ο ιός μολύνει το σώμα – έχει ρύθμιση και για ελληνικούς υπότιτλους
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.