Health & Fitness

Τσιόδρας - Κορωνοϊός: Χωρίς μέτρα θα είχαμε 40 εκατομμύρια νεκρούς

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη θνησιμότητα και τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στον πλανήτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χωρίς μέτρα περιορισμού οι νεκροί από κορωνοϊό στον πλανήτη θα έφθαναν τα 40 εκατομμύρια, εκτίμησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ξεκάθαρος ήταν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαρτίου 2020 ο Σωτήρης Τσιόδρας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε περίπτωση που τα κράτη του πλανήτη δεν λάμβαναν δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως είπε, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, χωρίς μέτρα θα είχαμε 40 εκατομμύρια νεκρούς.

Αφού αναφέρθηκε στα 74 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (σ.σ. 966 συνολικά σε όλη την επικράτεια) και στους 28 νεκρούς από τον Covid-19, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε έμφαση σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη θνησιμότητα και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020.

«Δε θα σας αναφέρω όλα τα σενάρια, τα οποία είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Και πρόσθεσε: «Οι επιστήμονες μιλούν και για ημί-μετρα, που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση, αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης και θα οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μιας χώρας».

«Παρ' όλα αυτά, ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό, θα σωζόντουσαν περίπου 8.000.000 ζωές. Βλέπετε, λοιπόν, ότι σταδιακά οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.