Health & Fitness

Κορωνοϊός: Ποιος είναι ο ρόλος της μύτης;

Οι αλλεργίες της άνοιξης και η ιγμορίτιδα

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μύτη, το air condition του οργανισμού μας, ο ρόλος της στην πανδημία του κορωνοϊού, οι ενοχλητικές αλλεργίες της άνοιξης και η ιγμορίτιδα

Η μύτη μας, αν και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη συνολική εικόνα του προσώπου, είναι παραμελημένη. Η επικαιρότητα με την πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τον πρωτεύοντα ρόλο της μύτης και της σωστής αναπνοής στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και κατ´ επέκταση στην ευεξία. «Η μύτη θα λέγαμε ότι είναι το air condition του οργανισμού, από εκεί και από το στόμα εισχωρούν όλα στον οργανισμό μας. Την έχουμε παραμελημένη, αλλά ήρθε η ώρα να πάρει… την εκδίκησή της», λέει χαριτολογώντας η Δρ. Ανατολή Παταρίδου MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).

«Η σωστή ρινική αναπνοή, αλλά, προπαντός, η σχολαστική καθαριότητα της μύτης σε καθημερινή βάση, είναι αυτό που μας διασφαλίζει την καλή υγεία και τη νίκη στον… εμφύλιο πόλεμο των βακτηρίων και των ιών, που λαμβάνει χώρα στη μύτη μας».

Αυτή την εποχή, όμως, εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού με την κωδική ονομασία Covid-19, πάρα πολύς κόσμος υποφέρει είτε από αλλεργική ρινίτιδα, είτε από αλλεργίες του κατώτερου αναπνευστικού. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ταλαιπωρούνται, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και λόγω των διάφορων αλλαγών στο περιβάλλον, αλλά και λόγω διάφορων αλλαγών στον τρόπο ζωής, που αφορούν στη διατροφή, στην άσκηση, στα ίδια τα σπίτια μας και στις γενικότερες συνήθειές μας.

Η κα Παταρίδου επισημαίνει: «Το κλίμα μιας χώρας καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ψυχική και την σωματική υγεία των πολιτών της. Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε τέσσερις εποχές και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εναλλαγές, στοιχείο πολύ σημαντικό για την ισορροπία της φύσης, αλλά και τη δική μας. Βρισκόμαστε στην άνοιξη, μια εποχή που ουσιαστικά είναι η αναγέννηση της φύσης και μας φέρνει χαρά και ευεξία, μας κάνει να θέλουμε να τεντωθούμε, να ξεχυθούμε στους δρόμους και να φύγουμε από την τεμπελιά του χειμώνα. Όμως μαζί της φέρνει και αρκετά προβλήματα, ειδικά για όσους έχουν αλλεργίες γνωστές από χρόνια. Έτσι, αυτή την εποχή, είτε είμαστε γνωστοί αλλεργικοί, είτε όχι, καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους ή στη φύση τις μέρες που φυσάει. Γιατί και αλλεργικοί να μην είμαστε, αν εκτεθούμε σε ερεθιστικούς παράγοντες, μπορεί να αναπτύξουμε αυτό που λέγεται αλλεργική υπεραντιδραστικότητα».

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί έντονο μπούκωμα, εύκολη κόπωση, βαρύ κεφάλι (θολούρα) και μια ευπάθεια στο να κολλήσουμε εύκολα λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Ειδικά τις μέρες αυτές, με την πανδημία του Covid-19, οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα ή από βρογχικό άσθμα, είναι σίγουρα πολύ πιο αυξημένου κίνδυνου να νοσήσουν πιο σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές», εξηγεί η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ. Στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολο οι ασθενείς, που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, να το αποδεχθούν και να καταλάβουν ότι πρόκειται για χρόνιο νόσημα, το οποίο θέλει συστηματική παρακολούθηση και θεραπεία. Οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι πάντα πρόκειται για ένα απλό κρύωμα, το οποίο ήρθε τυχαία και θα φύγει μόνο του, κάτι που εξηγεί κατά τους ειδικούς την αύξηση στα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις επιπλοκές λόγω αλλεργικής ρινίτιδας από τα παραρρίνια και την ανάπτυξη χρόνιων φλεγμονών, που οδηγούν σε κακή ποιότητα ζωής.

Αλλεργίες και ιγμορίτιδα

Οι αλλεργίες και η ιγμορίτιδα έχουν, πλέον, τη μερίδα του λέοντος στα ΩΡΛ προβλήματα. Κάποιος μπορεί να μην γεννηθεί αλλεργικός, αλλά να εμφανίσει ξαφνικά τα συμπτώματα της αλλεργίας, όταν εκτίθεται στα κοινά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα, χημικές ουσίες από πολλά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε - και αυτές τις μέρες χρησιμοποιούμε πολλά και πολύ -  διάφοροι μικροοργανισμοί, το επιθήλιο των κατοικίδιων ζώων και αλλά πολλά.

«Οι αλλεργίες δεν είναι μόνο εποχιακές, μπορεί να είναι και ετήσιες», μας λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου.

«Η θέρμανση έχει αλλάξει πάρα πολύ στα σπίτια, αφού, τελικά, γίνεται κυρίως χρήση των κλιματιστικών, τα οποία συνήθως δεν συντηρούνται σωστά. Η αύξηση της υγρασίας στους χώρους αποτελεί έναν πολύ συχνό ερεθιστικό παράγοντα, όπως και η υπερβολική χρήση των απορρυπαντικών πλυντηρίου και των χημικών προϊόντων, που χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα. Επιπλέον η διατροφή επηρεάζει πάρα πολύ το φαινόμενο των αλλεργιών, καθώς τα τελευταία χρόνια καταναλώνουμε συνήθως βιομηχανοποιημένες τροφές καθημερινά και τρώμε πάρα πολλά ζωικά προϊόντα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, βοηθάει στην ευκολότερη ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων».

Τα πολύ βασανιστικά συμπτώματα, που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα, είναι συνήθως μπούκωμα στη μύτη, πονοκέφαλος, καταρροή, φτάρνισμα και αυτό μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα στα μάτια και φαγούρα. Έχουν ως αποτέλεσμα να γίνεται κάποιος πολύ πιο ευάλωτος σε οποιαδήποτε ίωση και να εμφανίζει επιπλοκές από τα γύρω όργανα, όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, ακόμη και πνευμονία.