Κορωνοϊός: Να μην παραλείπουν οι γυναίκες τη μαστογραφία
Μέχρι δύο μήνες μπορεί να πάρει αναβολή ο προληπτικός έλεγχος
Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να μην παραλείπουν τον προληπτικό έλεγχο μαστού, περιμένοντας να περάσει η περιπέτεια του κορωνοϊού
«Η πανδημία που περνάμε με τον COVID-19 και η οποία μπορεί να διαρκέσει άγνωστο πόσο, δεν θα πρέπει να αποτρέπει τις γυναίκες από το να προχωρήσουν σε απεικονιστικό έλεγχο με όλα τα προστατευτικά μέτρα, εφόσον διαπιστώσουν οποιοδήποτε ανησυχητικό σύμπτωμα στο στήθος τους», τονίζει με έκδηλη αγωνία ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση.
Ο καρκίνος του μαστού δεν φημίζεται για την «υπομονή» του και δεν καταλαβαίνει από απαγορευτικά μέτρα για να επιτύχει το σκοπό του και να διασαλεύσει την υγεία μιας γυναίκας, οδηγώντας την σε περιπέτειες.
«Το ‘’καλό’’ αν μπορούμε να το πούμε έτσι», προσθέτει ο κ. Μαλακάσης, «είναι ότι στην πλειοψηφία των επειγουσών περιπτώσεων η γυναίκα έχει συμπτώματα, τα οποία πρέπει να αξιολογήσει ο ειδικός. Ιδιαίτερη προσοχή αν διαπιστώσει κάτι σκληρό στην αυτοεξέταση του μαστού της, έκκριμα από τη θηλή, ανεξήγητο κοκκίνισμα στο στήθος, έντονο πόνο ή οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο σχήμα του μαστού της. Με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, δεν περιμένουμε, αλλά εξεταζόμαστε!».
Ο προληπτικός έλεγχος χωρίς συμπτώματα, σύμφωνα με τον κ. Μαλακάση, σαφώς και μπορεί να αναβληθεί για μια περίοδο περίπου 2 μηνών, εκτός αν υπάρχει θέμα βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού, οπότε η γυναίκα δεν θα πρέπει να παραλείψει τον ετήσιο έλεγχό της, ανεξάρτητα του αν έχει ή όχι συμπτώματα. Επίσης η περίπτωση ανάγκης βιοψίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση.
Η εξέταση για τον έλεγχο του μαστού δεν θα πρέπει να φοβίζει τις γυναίκες γιατί θα πραγματοποιηθεί με τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων προστατευτικών μέσων, με ειδικό ραντεβού και με προσήλωση του νοσηλευτικού δυναμικού σε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις αντισηψίας για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.