Health & Fitness

Ένταξη στις ομάδες υψηλού κινδύνου ζητούν οι διαβητικοί

Κινδύνους εγκυμονεί το κριτήριο της γλυκαιμικής ρύθμισης

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε αναμονή της ανάκλησης της εγκυκλίου περί «αρρύθμιστου Διαβήτη» από το Υπουργείο Υγείας έναντι του κορωνοϊού

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την ανάκληση της παράλογης απόφασης της ένταξης μόνο του «αρρύθμιστου» Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο, ο οποίος ενημερώθηκε διεξοδικά για την παράλογη και συνάμα αντιεπιστημονική απόφαση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου. Παράλληλα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ γνωρίζοντας τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν οι πάσχοντες με την έκθεσή τους στον Covid 19 και προκειμένου να δοθεί άμεσα η σωστή λύση για την προστασία τους  στον εργασιακό τους χώρο, πρότεινε στο Υπουργείο  Υγείας να ζητήσει την άποψη των επιστημονικών εταιρειών που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη, δηλαδή της  Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ – ΠΕΕ).

Ενημέρωσε επίσης τον κ. Κωτσιόπουλο ότι ήδη η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία έχει καταθέσει με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας, την άποψή της αναφορικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της ένταξης μόνο του «αρρύθμιστου» Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, την οποία τεκμηριώνει τόσο με τα ελληνικά επιστημονικά δεδομένα, που η ίδια η ΕΔΕ έχει διαμορφώσει, αλλά και τα παγκόσμια και με την οποία υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στην επιστολή της, μεταξύ άλλων, τονίζει πως:

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή ή κακή ρύθμιση του Διαβήτη. Θεωρούμε επομένως ότι η υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης για ένταξη των ατόμων με Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες με μοναδικό κριτήριο το επίπεδο της γλυκαιμικής ρύθμισης, είναι πρακτικά αδύνατη και εγκυμονεί κινδύνους. Η «Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία», σε συμφωνία με τους διεθνείς Επιστημονικούς Οργανισμούς (IDF και CDC), προτείνει την ένταξη όλων των ατόμων με Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από COVID-19 ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης».

«Ο Γενικός Γραμματέας μάς ενημέρωσε ότι έχουν ήδη αποσταλεί τα αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σχετικά με την ένταξη των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες και την τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 928 Β’/18-3-20) στην ειδική επιτροπή του υπουργείου, από την οποία αναμένουμε την τοποθέτησή της.

Επιπλέον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε προηγούμενο δελτίο Τύπου, υπό την πίεση της σοβαρότητας της κατάστασης και της ανάγκης άμεσης λήψης προστατευτικών μέτρων για τους πάσχοντες εργαζόμενους, ανήγγειλε κάποιες ενέργειες υποστηρικτικές προς το αίτημά της, που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει, αποστέλλοντας το αίτημά της στα αντίστοιχα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, δηλαδή ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, με στόχο την ταχύτερη λήψη και εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων, τις οποίες και προσωρινά αναβάλλει.

Οι συγκυρίες αλλάζουν άρδην και στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον πλανήτη, καθώς  η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται ραγδαία και απειλητικά και οφείλουμε όλοι να επικεντρωθούμε απερίσπαστα στην κρισιμότητα της κατάστασης.

Ευελπιστούμε πως το Υπουργείο θα αξιολογήσει και θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, που αποτελεί έναν από τους έγκριτους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας και θα ενεργήσει πράττοντας τα δέοντα συνυπολογίζοντας και το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και την αγωνία όλων των εργαζομένων.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι, παρόλο που δεν είναι αυτή η οποία νομοθετεί, δε θα παραιτηθεί από την προσπάθεια, θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί, με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της, την ανάκληση και την τροποποίηση  της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 928 Β’/18-3-20) και όλων των σχετικών εγκυκλίων που δημοσιεύτηκαν μεταγενέστερα (υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης κλπ), προκειμένου να προστατευτούν όλοι οι εργαζόμενοι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και εμείς, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, στα πλαίσια πάντα των συγκυριών, δε θα πάψουμε να το διεκδικούμε με πλήρη κοινωνική συνείδηση και ευθύνη!»