- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι οδηγίες του ΠΟΥ, CDC και ΕΛΙΝΥΑΕ διαψεύδουν ανάρτηση για τις μάσκες προσώπου
Ξεπερνώντας τις 1100 κοινοποιήσεις, εικόνα στη σελίδα «Διασώστες Εκάβ» ισχυρίζεται πως οι μάσκες τύπου FFP2 και N95 δεν προστατεύουν από τον κορωνοϊό.
Μια εικόνα από τη σελίδα «Διασώστες Εκάβ» έγινε viral και ισχυρίζεται πως οι μάσκες τύπου FFP2 και N95 δεν προστατεύουν από τον κορωνοϊό
Ισχυρισμός: Οι μάσκες N95 και FFP2 δεν προφυλάσσουν από τον κορωνοίό.
Συμπέρασμα: Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας και το ΕΛΙΝΥΑΕ προτείνουν αυτές τις μάσκες στο υγειονομικό προσωπικό όταν οι τελευταίοι έρχονται σε επαφή με αερολύματα ασθενών COVID-19. Οι σχετικές μελέτες στην κάθε μάσκα ξεχωριστά όσο και οι αναφορές των αρμόδιων φορέων δεν συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η χρήση μάσκας τύπου N95 ή FFP2 δε μπορεί να προστατέψει από το νέο κορωνοϊό.
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Ξεπερνώντας τις 1100 κοινοποιήσεις, εικόνα στη σελίδα «Διασώστες Εκάβ» ισχυρίζεται πως οι μάσκες τύπου FFP2 και N95 δεν προστατεύουν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν συμβαδίζει με τους κανόνες που έχουν εκδώσει το ECDC, ο ΠΟΥ καθώς και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
Ο πίνακας όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα «Διασώστες Εκάβ»:
Τι ισχύει;
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει για τις μάσκες N95 και FFP2 το μικρότερο μέγεθος σωματιδίου που μπορούν να φιλτράρουν δεν είναι 300 νανόμετρα αλλά κυμαίνεται στο εύρος 20-50 νανόμετρα στη περίπτωση των N95 και 49-59 νανόμετρα στη περίπτωση των FFP2.[πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η χρήση του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού για το υγειονομικό προσωπικό ορίζεται με βάση θεσμοθετημένα πρότυπα (standards). Οι μάσκες αποτελούν προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό και σύμφωνα με τον CDC ταξινομούνται στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Εθνικών Standards (ANSI) καθώς και στην Ένωση Προώθησης Υγειονομικού Υλικού (AAMI) ανάλογα με την απόδοσή τους σε ό,τι αφορά την προστασία από υγρά και τη μόνωση από αέρια. [πηγή]
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)
Το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δεν προτείνει την χρήση των μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας έξω από το εργασιακό περιβάλλον (το ιατρικό) στην κοινωνία. Συνήθως, οι αναπνευστικές λοιμώξεις μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε όταν αυτοί βρίσκονται σε στενή επαφή (εντός 2 μέτρων), είτε με τη μεταφορά του ιού από μια μολυσμένη επιφάνεια στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μέσω των χεριών χωρίς αυτό να αποτελεί κύρια πηγή μετάδοσης.
Αντί αυτού, το CDC προτείνει τις καθημερινές δράσεις πρόληψης που δεν είναι άλλες από την αποφυγή των νοσούντων, την αποφυγή του αγγίγματος των ματιών ή της μύτης και την κάλυψη του βήχα ή του φταρνίσματος με ένα μαντηλάκι καθώς και το τακτικό και ενδελεχές πλύσιμο των χεριών. Όσοι είναι ασθενείς, οφείλουν να παραμένουν σπίτι και να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε δημόσιους χώρους.
Ακόμη, συμβουλεύει το υγειονομικό προσωπικό όταν περιθάλπει νοσούντες από COVID-19 να χρησιμοποιεί μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου N95, όταν οι αντίστοιχες N95 χειρουργικού τύπου είναι σε έλλειψη. Ποια η διαφορά τους; Οι απλές N95 είναι πιστοποιημένες από το National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) ενώ οι χειρουργικές N95 είναι πιστοποιημένες και από τον FDA. Μάλιστα στις ΗΠΑ, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας πρέπει να πληρούν πρότυπα τα οποία έχουν προκαθοριστεί από το NIOSH. Διαχωρίζουμε τρεις κατηγορίες/κλάσεις.
- Τύπου N: Δεν υπάρχει αντίσταση ελαίων. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις N95, N99 και N100. Ο αριθμός που ακολουθεί το γράμμα συμβολίζει το ποσοστό φιλτραρίσματος των σωματιδίων.
- Τύπου R: Αντίσταση σε έλαια έως και 8 ώρες. Ομοίως εντοπίζουμε διαφοροποιήσεις στις R95, R99 και R100.
- Τύπου P: Πλήρης αντίσταση σε έλαια. Υπάρχουν επίσης P95, P99 και P100.
Στην Ευρώπη, τηρούνται επίσης πρότυπα (βλ 149:2001) τα οποία είναι ορισμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης. Ως εκ τούτου, προκύπτουν 3 κατηγορίες μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας (όπως και στις ΗΠΑ). Αναλυτικά:
- FFP1: Η μάσκα τύπου FFP1 είναι η μάσκα με τις μικρότερες δυνατότητες φιλτραρίσματος αερολυμάτων φιλτράροντας τουλάχιστον το 80% με ποσοστό διαρροής που αγγίζει το 22%. Η συγκεκριμένη μάσκα χρησιμοποιείται κυρίως από εργάτες που ασχολούνται με ανακαινίσεις για την αποφυγή εισπνοής της σκόνης.
- FFP2: Η μάσκα τύπου FFP2 φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% των αερολυμάτων ενώ το ποσοστό διαρροής αγγίζει το 8%. Χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα των κατασκευών και της γεωργίας. Ακόμα, χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας σήμερα για την προστασία από τον SARS-CoV-2.
- FFP3: Η μάσκα τύπου FFP3 αποτελεί τη μάσκα με τις υψηλότερες δυνατότητες φιλτραρίσματος με δυνατότητες που ξεπερνούν το 99% και με το ποσοστό της διαρροής να είναι μικρότερο του 2% στο εσωτερικό, προστατεύοντας από πολύ μικρά σωματίδια όπως ο αμίαντος.
Στην Ευρώπη, οι φροντιστές ασθενών από COVID-19, είναι απαραίτητο να φορούν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου FFP2 ή FFP3 για φιλτράρισμα των σωματιδίων και των αερολυμάτων. [πηγή 1] [πηγή 2]
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Στις 19/3/2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση των μασκών μέσα αλλά και έξω από το σπίτι. Οι οδηγίες αφορούσαν επίσης τη φροντίδα ασθενών COVID-19 από το υγειονομικό προσωπικό.
Επομένως, ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση ιατρικής μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ο τύπος της οποίας να συνάδει με τα ορισμένα από το NIOSH πρότυπα (όπως N95) ή με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (όπως η FFP2) όταν το προσωπικό προβαίνει σε διαδικασίες ή/και επεμβάσεις που δημιουργούν αερολύματα.
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας
Στις 14/3/2020, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας εξέδωσαν επίσης κατευθυντήριες οδηγίες και μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Αναφορικά με τις μάσκες, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθιστούν σαφές πως ανάμεσα στον προστατευτικό εξοπλισμό βρίσκονται και οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου FFP2 ή FFP3.
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Τι δείχνουν οι μελέτες ότι συμβάλει στην εμφάνιση ψωρίασης;
Ο τρίτος πιο συχνός μυοσκελετικός πόνος εκτιμάται ότι είναι ο πόνος στον ώμο
Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το ανθρώπινο σώμα
Οι ειδικοί καλούν τους καπνιστές να κόψουν επιτέλους το κάπνισμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.