- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πώς σε μια πόλη της Ιταλίας «εξάλειψαν» τον νέο κορωνοϊό
Τα μαζικά τεστ ανίχνευσης σε όλους τους πολίτες έσωσαν το Βο των 3.000 κατοίκων
Ο μικροβιολόγος του πανεπιστημίου της Πάδοβας μιλά για το πιλοτικό πρόγραμμα στην πόλη Βο που έσωσε τους πολίτες από τον νέο κορωνοϊό.
Έχει σχεδόν συμπληρωθεί μήνας από την ημέρα που ο Covid-19 άρχισε να σαρώνει την Ιταλία. Με περισσότερα 40.000 κρούσματα νέου κορωνοϊού η Ιταλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον νέο ιό εκτός Κίνας. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα πολλά υποσχόμενο πιλοτικό πρόγραμμα έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάποια αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε άλλες χώρες που προσπαθούν να περιορίσουν και να θέσουν υπό έλεγχο τη διάδοση του νέου κορωνοϊού.
Ο βρετανικός Guardian παρουσιάζει σε δημοσίευμά του τη μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου της Πάδοβας και του Ερυθρού Σταυρού. Μια μελέτη κι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου στην ιταλική πόλη Βο, μια πόλη 3.000 κατοίκων κοντά στη Βενετία. Μια έρευνα που απευθύνεται ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν παρουσιάσει σαμαρώματα του Covid-19. Από τις 6 Μαρτίου ένας – ένας οι κάτοικοι της πόλης Βο ελέγχθηκαν κάνοντας το διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό.
«Αυτό μας επέτρεψε να θέσουμε σε καραντίνα άτομα πριν παρουσιάσουν συμπτώματα μόλυνσης και να σταματήσουμε την περαιτέρω διάδοση του νέου κορωνοϊού. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε σε 14 ημέρες να εξαλείψουμε τον Covid-19», λέει ο Αντρέα Κρισάντι, καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Και σημειώνει «παρόλο που θεωρούμε ότι είναι πολύ αργά η πιλοτική μας προσέγγιση να εφαρμοστεί σε πόλεις όπως το Μιλάνο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανεξέλεγκτος, πιστεύουμε ότι υπάρχει να εφαρμοστεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο πριν η κρίση επιδεινωθεί». Οι Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να απομονώσουν ομάδες πολιτών, να βάλουν σε καραντίνα τους φορείς, να ιχνηλατήσουν όλες τις πρόσφατες επαφές τους και να τους βάλουν κι αυτούς σε καραντίνα και απομόνωση ασχέτως συμπτωματολογίας. «Το δικό μας πείραμα δοκιμάστηκε τυχαία. Ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία συνέβη στην πόλη Βο. Η αντίδραση των αρχών ήταν άμεση. Όλη η πόλη μπήκε σε καραντίνα και κάθε πολίτης υποβλήθηκε στο τεστ ανίχνευσης του Covid-19. Τα τεστ ελέγχθηκαν από το πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Ήταν φανερό ότι είχαμε μπροστά μας ένα μοναδικό σκηνικό επιδημιολογίας. Αποφασίστηκε ένας δεύτερος γύρος καραντίνας και ένας δεύτερος ελέγχου όλων των πολιτών μετά από εννέα ημέρες. Στην πρώτη φάση του τεστ διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό 89 άνθρωποι. Στη δεύτερη φάση ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε στους έξι, οι οποίοι παρέμειναν στην απομόνωση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να εξαλείψουμε τον νέο κορωνοϊό από την πόλη Βο ενώ το ποσοστό ανάρρωσης των προσβληθέντων βρίσκεται στο 100% και παράλληλα δεν έχουν καταγραφεί άλλα νέα κρούσματα», αναφέρει ο Ιταλός μικροβιολόγος.
Και καταλήγει μιλώντας για το πολλά υποσχόμενο πιλοτικό πρόγραμμα: «καταλήξαμε σε μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση: όταν είχαμε τις πρώτες συμπτωματικές διαγνώσεις, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού – περίπου το 3% - είχε ήδη μολυνθεί χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Η μελέτη μας θέτει μια πολύτιμη παράμετρο: η εξέταση όλων των πολιτών είτε παρουσιάζουν είτε δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι ένα εργαλείο ελέγχου της διάδοσης του νέου κορωνοϊού».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.