- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Παυλάκης για κορωνοϊό: Ο μεγαλύτερος φόβος να γίνουμε Ιταλία
Οι προτάσεις κατά της εξάπλωσης και μετάδοσης του ιού
«Ο μεγαλύτερος φόβος, το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε σε 4 εβδομάδες τα νούμερα της Ιταλίας» είπε ο Γιώργος Παυλάκης.
Ο διακεκριμένος γιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης δίνει τις δικές το προτάσεις για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης και μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.
«Ο μεγαλύτερος φόβος, το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε σε 4 εβδομάδες τα νούμερα της Ιταλίας» τόνισε μιλώντας σε podcast στο pod.gr και πρόσθεσε: «Αναμένουμε την εκκλησία να μιμηθεί το Χριστό και να ξεχωρίσει ξεκάθαρα αρμοδιότητες. Προτείνω τα του θεού τω θεώ και τα του κορωνοϊού τω κορωνοϊώ. Ας αφήσουμε τους ειδικούς επιδημιολόγους να πουν με παρρησία τι προτείνουν να γίνει χωρίς να το κάνουμε θεολογική αντιπαράθεση. Αυτό που χρειάζεται να γίνει για την καταπολέμηση του ιού είναι να αναβληθούν οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις μαζί με όλες τις άλλες συγκεντρώσεις πάνω από 50 άτομα!».
Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας μιλώντας από την Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι στην Κορέα και την Σιγκαπούρη, αλλά και το Ιράν, η επιδημία επεκτάθηκε μέσω θρησκευτικών τελετών γι’ αυτό Καθολικοί και Μωαμεθανοί πήραν δραστικότερα μέτρα και σταμάτησαν όλες τις λειτουργίες και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις και οι Παλαιστίνιοι έκλεισαν την εκκλησία της Βηθλεέμ. Ο γιατρός ερευνητής κάνει ειδική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ο οποίος ουσιαστικά προτρέπει σε αυτό που πίστευαν πάντα οι Έλληνες, «μην τα αφήνεις όλα στο θεό, συν Αθηνά και χείρα κίνει».
Ο Γιώργος Παυλάκης λέει μεταξύ άλλων:
- Η επιδημία του κορωνοϊού έχει ήδη επεκταθεί σε πάνω από 113.000 άτομα σε 113 χώρες (9 Μαρτίου 2020). Ο ιός μολύνει όλες τις ηλικίες, μέσω σταγονιδίων και επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, άρα είναι εύκολο να περάσει από άτομο σε άτομο, όπως η γρίπη (Από τον αέρα η από τα χέρια μας σε μάτια-μύτη-στόμα). Επειδή είναι νέος ιός που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα, κανείς δεν έχει επίκτητη ανοσία, έτσι ο ιός μπορεί να μολύνει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων γρήγορα, αν δεν λάβουμε μετρά προστασίας. Αυτή τη στιγμή και για τους επόμενους μήνες δεν έχουμε εμβόλιο η οροθεραπεία για τον ιό, ούτε ειδικά φάρμακα, έτσι τα μέτρα προστασίας βασίζονται στην πρόληψη μέσω μέτρων δημόσιας υγείας. Αυτά τα μέτρα δουλεύουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά για πολλές επιδημίες, και έχουν αποδώσει καλά αποτελέσματα πρόσφατα εναντίον του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου η επιδημία έχει περιοριστεί.
- Η Κίνα έδειξε πρωτοπορία σε αυτή την επιδημία και κινήθηκε αστραπιαία και υπεύθυνα. Έβαλαν σε καραντίνα 1.2 δισεκατομμύρια ανθρώπους περίπου δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην ιστορία. Έτσι έσωσαν ίσως πάνω από ένα εκατομμύριο από βαριά ασθένεια και από θάνατο.
- Σε τουλάχιστον δυο περιοχές, Κορέα και Σιγκαπούρη, η επιδημία άρχισε η επεκτάθηκε μέσω θρησκευτικού τουρισμού και θρησκευτικών τελετών. Άλλες χώρες, όπως το Ιρών, έχουν πιθανότατα το ίδιο πρόβλημα. Η συγκέντρωση πιστών σε μικρό χώρο, η στενή επαφή και η χρήση κοινών σκευών είναι ευκαιρία για τον ιό να επεκταθεί αστραπιαία. Υπολογίζεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη μόλυνση κατά μέσο όρο σε 2-3 άτομα. Αλλά, έχουμε και υπερ-μεταδοτικοπύς φορείς του ιού, π.χ. μια περίπτωση όπου υπολογίζεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μετέδωσε τον ιό σε πολλά (πάνω από 40) μέλη της ίδιας εκκλησίας. Είναι υποχρέωση μας να εξετάσουμε αυτά τα πολύ πρόσφατα δεδομένα και να βγάλουμε τα πρακτικά συμπεράσματα.
- Η Ελλάδα έχει εκτεταμένο θρησκευτικό τουρισμό και όλοι ακούσαμε για ομάδες που έρχονται από Ισραήλ μολυσμένες με κορωνοϊό. Τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της αρχικής επιδημίας στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα του θρησκευτικού τουρισμού. Στις επόμενες εβδομάδες ο θρησκευτικός τουρισμός και οι εκκλησιασμοί θα επιτείνονται λόγω Σαρακοστής και Πάσχα, με αποτέλεσμα την πιθανότατη επιτάχυνση της επιδημίας.
- Ο μεγαλύτερος φόβος το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε σε 4 εβδομάδες τα νούμερα της Ιταλίας. Επαναλαμβάνω αυτό είναι φόβος, δεν είναι σίγουρο, αλλά πρέπει να το σκεφτούμε σαν πιθανότητα.
- Δεν νομίζω ότι η έκταση του προβλήματος είναι πλήρως γνωστή σήμερα, αλλά υπολογίζεται ότι ο ιός βρίσκεται σε πολλά μέρη της χώρας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όχι μόνο λόγω ταξιδιών και θρησκευτικού τουρισμού από την Ανατολή αλλά και από τη Δύση και ιδιαίτερα την Ιταλία. Τι θα γίνει αν η Ελλάδα αποκτήσει αριθμό κρουσμάτων ανάλογο της γειτονικής Ιταλίας;
- Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επικίνδυνη καμπή, όπου ο ιός έχει πρόσβαση στα τμήματα του πληθυσμού (ηλικιωμένους) που συμμετέχουν σε μεγαλύτερα ποσοστά σε εκκλησιασμούς.
- Τυχόν μολυσμένοι συμπολίτες μας που πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή μέχρι να νοσήσουν θα αρχίσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα πολλαπλασιάσει τις μολύνσεις. Η Ελλάδα είναι στην αρχή της επιδημίας ακόμα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα στην αρχή αυτής της φάσης, αλλά έχει και ένα «παράθυρο ευκαιρίας» τις επόμενες μέρες. Αν η απόφαση για αναβολή συγκεντρώσεων και εκκλησιασμών παρθεί γρήγορα, πολύ περισσότερες μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν, και ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Αν περιοριστεί η επιδημία, θα δοθεί χρόνος στους επιστήμονες για την καλύτερη αντιμετώπιση της, το ανθρώπινο κόστος θα είναι λιγότερο και οι οικονομικές επιπτώσεις μικρότερες.
- Η Ελλάδα μπορει να μετριασει ή και να καθυστερησει την πορεια της επιδημιας με τα καταλληλα μετρα δημοσιας υγειας. Αυτά είναι η αναστολη συγκεντρωσεων πανω από 50 ατομα συμπεριλαμβανομενων και των θρησκευτικων συγκεντρωσεων κάθε ειδους. Η λειτουργια ήδη μεταδίδεται και θα μεταδιδεται από τη ραδιοτηλεοραση. Κλεισιμο σχολειων ηδη αποφασιστηκε, και ελπιζουμε να βοηθησει.
- Κλεισιμο εργασιακων χωρων είναι μια δύσκολη απόφαση και η κυβέρνηση που έχει όλα τα στοιχεία, πρέπει να σταθμίσει όλα τα στοιχεία και ν᾽αποφασίσει μπορει γινει επιλεκτικα όταν και αφου υπαρξει ενδειξη για πιθανα κρουσματα.
- Κατα την γνώμη μου η πολιτεία είναι η τελική υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η οδηγια για την αναστολη των εκκλησιασμων πρεπει να δοθει αν η εκτιμηση είναι ότι ηδη ο ιος εχει πολλες προσβασεις στη θρησκευτικη κοινοτητα και ότι αν η αναστολη εκκλησιασμων δεν γινει, θα επεκταθει ταχυτερα σε ευαισθητες ομαδες του πληθυσμου, όπως οι ηλικιωμενοι. Νομιζω ότι η εκτιμηση αυτή είναι σωστη, θεωρωντας και τα παραδειγματα Κορεας και Σιγκαπουρης.
- Η εκκλησια σε συνεργασια με την πολιτεια εβγαλε προσφατη εγκυκλιο, που αρχιζει να αναγνωριζει το προβλημα, αλλα είναι ασαφης και όχι αρκετη. Θα ηταν καλυτερα όμως να παρθουν δραστικοτερα μετρα τωρα με καθαρότερη διατύπωση για να απευχθουν τα χειροτερα στο αμεσο μελλον. Άλλες εκκλησιες και θρησκειες (πχ Καθολικοι, Μωαμεθανοι) πηραν δραστικοτερα μετρα και σταματησαν ολες τις λειτουργιες και θρησκευτικες συγκεντρωσεις (παραπομπες στο τελος). Οι Παλαιστινιοι εκλεισαν την εκκλησια της Βηθλεεμ, μετα από την ανακαλυψη πολλων περιστατικων κορωνοιου. Ο Αρχιεπισκοπος Αμερικης Ελπιδοφορος εχει πολύ πιο ξεκαθαρη θεση στην προσφατη εγκυκλιο του για τον κορωνοιο. Ουσιαστικα προτρεπει σε αυτό που πιστευαν παντα οι Ελληνες, «μην τα αφινεις όλα στο θεο, συν Αθηνα και χειρα κινει».
- Τι οδηγιες θα πρεπει να βγουν για επισκεψεις στο Αγιο Ορος, στην Κωνσταντινουπολη και σε αλλα μερη που προσελκύουν τουρίστες την επομενη περιοδο; Αν η εκκλησια δεν τολμησει να κανει τα προφανη, η σταση της πολιτειας πρεπει να είναι ξεκαθαρη, δηλαδη οδηγια να περιοριστουν γενικα οι συγκεντρωσεις που περιλαμβανουν και τους εκκλησιασμους και επισης τη Μεταληψη.
- Για τις αντιδράσεις τώρα που μπορεί να υπάρξουν σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα στη Μετάληψη έχω να πω ότι όταν οι Φαρισαιοι ρωτησαν τη γνωμη του Χριστου για τα δηναρια με τη θεοποιημενη κεφαλη του Ρωμαιου Καισαρα, ειπε το περιφημο «Ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ θεοῦ τῷ θεῷ (Ματθ. κβ':21). Αναμενουμε την εκκλησια να μιμηθει το Χριστο και να ξεχωρισει ξεκαθαρα αρμοδιοτητες. Προτείνω τα του θεου τω θεω και τα του κορωνοιου τω κορωνὀπ). Ας αφησουμε τους ειδικους επιδημιολογους να πουν με παρρησια τι προτεινουν να γινει χωρις να το κανουμε θεμα για θεολογικη αντιπαραθεση. Αυτό που χρειαζεται να γινει για την καταπολεμηση του ιου είναι να αναβληθουν οι θρησκευτικες συγκεντρωσεις μαζι με ολες τις άλλες συγκεντρωσεις πανω από 50 ατομα, που εχουν μεγαλο βαθμο επικινδυνοτητας να μεταδωσουν τον ιο. Τελεία!
- Γιατι, θα ρωτησει καποιος, είναι καλυτερα να περιορισουμε τις συγκεντρωσεις και λειτουργιες τωρα που είναι νωρις; Διοτι, αν σταματησουμε μια μεταδοση του ιου σημερα, είναι σαν να εμποδιζουμε δεκα η εκατο μολυνσεις σε μερικες εβδομαδες.
- Αν η Ελλαδα δεν περιορισει την επιδημια και δουμε νουμερα σαν της Ιταλιας, τοτε το οικονομικο κοστος θα είναι τεραστιο. Αν αποφυγουμε τα νουμερα της Ιταλιας, υπαρχει ελπιδα ότι ο τουρισμος και οι άλλες οικονομικες δραστηριοτητες θα ανακαμψουν γρηγοροτερα. Είναι ευκολοτερο επισης για τα Ελληνικα νοσοκομεια να αντιμετωπισουν ένα σοβαρο περιστατικο την ημερα αντι για δεκα.
- Δεν πρέπει να διστάσουμε να πάρουμε τις κρίσιμες αποφάσεις σήμερα.
- Η επιδημια του κορωνοιου στη Ελλαδα μπορει να επιβραδυνθει με την καταλληλη προσαρμογη της συμπεριφορας ολων. Τωρα είναι ευκολότερο γιατι ειμαστε στην αρχη, σε λιγο θα είναι ισως πολύ δυσκολοτερο και πιο επωδυνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.