Health & Fitness

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα του κορωνοϊού

Μπορεί η διασπορά να φτάσει σε επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών κρατών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός και ΕΟΔΥ
Έλεγχος με θερμική κάμερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα και τη διασπορά του κορωνοϊού εκφράζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Αττική.

«Είναι το στάδιο που λέμε για διασπορά στην κοινότητα, και που είναι το σημείο πλέον όπου αρχίζουμε να χάνουμε την ιχνηλάτηση και τη στενή επαφή με αυτόν που ταξίδεψε, με αυτόν που μένει στο σπίτι, και δημιουργεί την ανησυχία την οποία εύλογα όλοι έχουμε ότι μπορεί αυτός ο αριθμός να αρχίσει να αυξάνεται και να φτάσει σε επίπεδα που βλέπουμε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος, και εξήγησε ότι κράτη με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως είναι η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι γύρω στα 250 με 300 κρούσματα.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η προσωπική υγιεινή, η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε ενσυνειδήτως να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Είναι εντυπωσιακό ότι ασυναίσθητα πιάνουμε το πρόσωπό μας 20-25 φορές την ώρα», υπογράμμισε.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού υποστήριξε πως πρέπει να μείνουν σπίτι, να περιορίσουν όσο γίνεται τις κινήσεις τους. «Αυτός ο ιός δεν ίπταται στην ατμόσφαιρα, είναι μέσα σε σταγόνες και μετά από ένα μέτρο πέφτει κάτω», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος τονίζοντας ότι ο ιός προκαλεί πρόβλημα όταν φτάσει βαθιά στους πνεύμονες. «Μπαίνει στα κυψελιδικά κύτταρα του πνεύμονα και δημιουργεί αρχικά τη φλεγμονή κι έπειτα την πνευμονία. Για να φτάσει εκεί πρέπει να περάσει από βλεννογόνους, συνηθέστερα του στόματος και της μύτης».

«Το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα νοσήσουν μπορούν να νοσηλευτούν στο σπίτι (…) είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην έχουμε μεγάλη συσσώρευση στα νοσοκομεία», είπε ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος καταλήγοντας μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με την Εκκλησία και τη Θεία Κοινωνία: «Νομίζω ότι αυτό που έχει ειπωθεί και είναι σαφές σε όλους μας είναι ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται με το σίελο, σαφέστατα νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ο ίδιος πρέπει να αποφύγει να πάει στην εκκλησία και να κοινωνήσει και από 'κει και πέρα είναι θέμα πλέον προσωπικής ευθύνης και απόφασης που ο καθένας θα πάρει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.