- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί αγγίζουμε το πρόσωπό μας και πώς θα σταματήσουμε;
Μία από τις βασικές οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ για τον περιορισμό του κορωνοϊού
Οι αιτίες που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και τρόποι να κόψουμε την κακιά μας συνήθεια
«Απόφυγε την κοντινή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα, απόφυγε το άγγιγμα του προσώπου σου και ειδικά των ματιών, της μύτης και τους στόματός σου, μείνε σπίτι όταν είσαι άρρωστος, κάλυψε τον βήχα ή το φτέρνισμά σου με ένα χαρτομάντιλο και μετά πέτα το στα σκουπίδια, καθάριζε και απολύμανε τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που ακουμπάς συχνά, πλύνε τα χέρια σου συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν πας στο μπάνιο, πριν φας και αφότου φυσήξεις τη μύτη σου, βήξεις ή φτερνιστείς».
Αυτές είναι κάποιες από τις οδηγίες που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ έδωσαν για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Αυτές, βέβαια, ισχύουν και για οποιονδήποτε άλλο ιό. Ποια φαίνεται να μάς δυσκολεύει περισσότερο; Η δεύτερη. Η αποφυγή, δηλαδή, της επαφής των χεριών μας με το πρόσωπό μας και ακόμα περισσότερο με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας.
Προφανώς, κανένας μaς δεν θέλει να αρρωστήσει. Οπότε γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε μία από τις πιο ριψοκίνδυνες συνήθειές μας; Ακριβώς διότι πρόκειται για συνήθεια, ακόμα κι αν πολλές φορές την έχουμε χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε. Χαρακτηριστικά της συχνότητάς της είναι τα αποτελέσματα έρευνας του 2015, στην οποία συμμετείχαν 25 φοιτητές ιατρικής – άτομα που περιμένουμε λόγω της ιδιότητάς τους και των γνώσεών τους να είναι αρκετά πιο προσεκτικά. Μέσα σε μία ώρα, ο καθένας τους άγγιξε κατά μέσο όρο το πρόσωπό του 23 φορές και το 44% άγγιξε συγκεκριμένα τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη.
Τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις το άγγιγμα του προσώπου σου;
Να έχεις πάντα μαζί σου χαρτομάντιλα
Γιατί ακουμπάμε συνήθως το πρόσωπό μας; Αισθανόμαστε φαγούρα, η μύτη μας έχει υγρανθεί, φτιάχνουμε τα μαλλιά μας κ.ο.κ. Την επόμενη φορά που θα θες να κάνεις/διορθώσεις κάτι από αυτά, φρόντισε να έχεις μαζί σου χαρτομάντιλα και να τα χρησιμοποιήσεις αντί των χεριών σου.
Βρες τη δική σου αιτία
Αν η μόνιμη αφορμή για να ακουμπήσεις το πρόσωπό σου είναι οι φακοί επαφής που σε ενοχλούν, αυτή την περίοδο προτίμησε τα γυαλιά σου. Αν αισθάνεσαι τα μάτια σου στεγνά, άρχισε να χρησιμοποιείς κολλύριο. Σε κάθε περίπτωση, αν εντοπίσεις τη συχνότερη αιτία που αγγίζεις το πρόσωπό σου, ίσως βρεις και έναν τρόπο να τη διορθώσεις χωρίς τη συμμετοχή των χεριών σου.
Κράτα τα χέρια σου απασχολημένα
Αν τα χέρια σου είναι απασχολημένα με μία μπάλα στρες, γράφοντας ή ακόμα και με το να μπλέκονται μεταξύ τους, δεν έχουν χρόνο να έρθουν σε επαφή με το πρόσωπό σου. Βέβαια, αν τους «τραβήξεις την προσοχή» με κάποιο αντικείμενο, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε να το απολυμαίνεις συχνά.