Health & Fitness

ΔΕΝ υπάρχει επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο

Από πού προήλθαν τα συμπεράσματα της «μελέτης»

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20022602.jpg

Τι ισχύει για την «μελέτη» που θέλει το νέο κορωνοϊό 2019-nCoV να ξεκίνησε από πειράματα τα οποία έγιναν σε εργαστήρια.

Ισχυρισμός: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε από πειράματα τα οποία έγιναν σε εργαστήρια που βρίσκονταν κοντά στην αγορά της Wuhan.

Συμπέρασμα: Η εν λόγω εικασία βασίζεται σε ένα κείμενο γνώμης το οποίο δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη. Μέχρι σήμερα τα συμπεράσματα τα οποία βρίσκονται σε αυτό το κείμενο δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά ευρήματα.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σε άρθρα που κυκλοφορούν στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ο νέο κορωνοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε από πειράματα τα οποία έγιναν σε εργαστήρια που βρίσκονταν κοντά στην αγορά της Wuhan. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ωστόσο δεν τεκμηριώνονται.

Παραδείγματα: reader.grthesecretrealtruth.blogspot.comamfipolinews.blogspot.comeasybranches.com.

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα μια νέα μελέτη δίνει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε από πειράματα που έγιναν σε ερευνητικά εργαστήρια κοντά στην αγορά της Wuhan στη Κίνα.

Τα εν λόγω δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

«Μία νέα θεωρία για την προέλευση του κοροναϊού παρουσιάζει το πανεπιστήμιο της Γκανζού στην Κίνα, σύμφωνα με την οποία η πανδημία ξεκίνησε από ένα εργαστήριο της Γουχάν, 280 μέτρα από την κεντρική αγορά της πόλης.

Στη μελέτη των διδακτορικών φοιτητών, Botao Xiao και Lei Xiao αναφέρεται ότι στο εργαστήριο βρίσκονταν ζώα για ερευνητικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων 605 νυχτερίδες που αιχμαλωτίστηκαν στην επαρχία Χουμπέι. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ερευνητής JH Tian δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες μέσα στο εργαστήριο και ήρθε σε επαφή με το αίμα των ζώων. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ο ερευνητής μπήκε σε καραντίνα για 28 μέρες. Στο εργαστήριο από το οποίο ενδέχεται να ξεκίνησε η εξάπλωση του κοροναϊού, γίνονται μελέτες για τις επιδημίες ενώ οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται 280 μέτρα μακριά από την αγορά τροφίμων της Γουχάν. Ακόμα ένα εργαστήριο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μακριά από την κεντρική αγορά της Γουχάν και είναι αυτό που το 2003 ανακάλυψε ότι οι νυχτερίδες είναι φορείς του κοροναϊού SARS.

Η θεωρία πως ο κοροναϊός είχε ξεκινήσει από εργαστήριο παρουσιάστηκε και στα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, η επιδημία ενδέχεται τελικά να ξεκίνησε 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Γουχάν, σε ένα από τα πιο προηγμένα βιολογικά εργαστήρια της Κίνας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Times που επικαλείται δηλώσεις του Ντάνι Σόχαν, ενός πρώην αξιωματικού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών ειδικός στον βιολογικό και χημικό πόλεμο, ισχυρίζεται ότι το Ινστιτούτο ιολογίας στη Γουχάν είναι μέρος ενός μυστικού προγράμματος βιολογικών όπλων. Χωρίς να έχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη θεωρία του, ο Σόχαν ισχυρίζεται ότι «ορισμένα εργαστήρια στο Ινστιτούτο έχουν εμπλακεί πιθανώς όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη στα κινεζικά βιολογικά όπλα». Η θεωρία αυτή έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Κίνα τις τελευταίες ώρες.»


Η «μελέτη» στην οποία αναφέρονται τα εν λόγω άρθρα δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου στη σελίδα ResearchGate η οποία χρησιμοποιείται από ακαδημαϊκούς και φοιτητές ως χώρος παρουσίασης και συζήτησης επιστημονικών μελετών και θεμάτων. [πηγή]

Πλέον η «μελέτη» δε βρίσκεται αναρτημένη στη σελίδα καθώς κατέβηκε για άγνωστους λόγους ωστόσο κατόπιν έρευνας καταφέραμε να βρούμε αντίγραφο του αρχείου το οποίο αρχειοθετήσαμε. [πηγή]

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.