5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό
Οι πιο συχνές αγωνίες εγκύων και νέων μαμάδων
Ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό: οι πιο συχνές ερωτήσεις
Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία και ο κίνδυνος για την Ευρώπη αναβαθμίζεται από «μέτριος» σε «υψηλός» είναι λογική η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού. Και παρότι τα μέχρι τώρα νέα για τις εγκύους και τα νεογέννητα ήταν ενθαρρυντικά, είναι λογικό να ανησυχείτε. Ο Δηµήτρης Α. Μπιλάλης, MBBCH MMedSc FRCOG CCST, χειρουργός-γυναικολόγος, µέλος Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας, διευθυντής Athens Women’s Health Clinic, απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις των εγκύων και των νέων μαμάδων σχετικά με τον κίνδυνο από τον νέο αυτό ιό.
Κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη: Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος;
Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα σε ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη συμπεριφορά του σε εγκύους. «Είναι γνωστό πως οι έγκυες μπορεί να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα της γρίπης καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι σε μια μορφή καταστολής συγκριτικά με τους υπόλοιπους ενήλικες», εξηγεί ο Δηµήτρης Α. Μπιλάλης, MBBCH MMedSc FRCOG CCST, χειρουργός-γυναικολόγος. «Δεν γνωρίζουμε όμως εάν συμβαίνει το ίδιο με τον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής, οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον συγκεκριμένο ιό» συμπληρώνει.
Εάν κολλήσω κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη θα επηρεαστεί το μωρό μου;
Παρότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αποβολής και θνησιγένειας με παρόμοιους ιούς, όπως ο SARS και ο MERS, δεν υπάρχουν στοιχεία για την επίδραση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες φορείς του ιού δεν ήταν τα ίδια φορείς και ήταν υγιή. Στην Κίνα, ένα νεογέννητο διαγνώστηκε με τον ιό μόλις 30 ώρες μετά τη γέννησή του. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν το μωρό, που η μητέρα του ήταν μολυσμένη, κόλλησε τον ιό στη μήτρα ή από τη στενή επαφή μαζί της αφότου γεννήθηκε.
Πώς αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη;
«Για αυτό, δεν έχουμε σαφή απάντηση», σχολιάζει ο Δημήτρης Μπιλάλης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό και τα αντιβιοτικά, όπως είναι γνωστό, δεν είναι δραστικά απέναντι στους ιούς. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, αλλά στην περίπτωση αυτή ο παθολόγος θα συνεργαστεί με τον γυναικολόγο που παρακολουθεί την έγκυο και θα αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα κατά περίπτωση».
Μπορώ να θηλάσω εάν έχω κολλήσει κορωνοϊό;
Και πάλι δεν υπάρχει απάντηση αφού δεν είναι γνωστό εάν ο ιός μπορεί να περάσει στο μωρό μέσα από το μητρικό γάλα. «Εάν σκεφτούμε με όρους γρίπης, ο ιός γενικά μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων. Σε λίγες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά, ο ιός δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα γυναικών με κοροναϊό», απαντά ο γυναικολόγος.
Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη;
Οι ίδιοι τρόποι προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, ισχύουν και στην εγκυμοσύνη. Το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συνωστισμού είναι βασικά μέτρα προστασίας όχι μόνο από τον συγκεκριμένο ιό, αλλά γενικότερα. «Επιπλέον συνιστώνται ορισμένες καλές συνήθειες που θα κρατήσουν δυνατό το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως για παράδειγμα να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό ή αφεψήματα μέσα στην ημέρα, να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ, να προσπαθείτε να διαχειρίζεστε το άγχος και να κάνετε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα σας για ξεκούραση. Η διατροφή σας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής προτείνεται ως το πιο υγιεινό και ισορροπημένο και επιπλέον σας θωρακίζει με πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αναφορικά με τις μετακινήσεις και την εργασία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς η ασφάλειά τους συνδέεται με τα δεδομένα κάθε εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, εάν έχετε παρουσιάσει διαβήτη της κύησης κατατάσσεστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει να παραμείνετε στο σπίτι ή/και να εργάζεστε από εκεί καθώς και να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους», συμβουλεύει ο Δημήτρης Μπιλάλης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.