Health & Fitness

Νέα στοιχεία για τον κοροναϊό

Ο ρόλος των περιβαλλοντικών συνθηκών στη μετάδοση του ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό
Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό © EPA/STRINGER CHINA OUT

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος παραθέτει νέα στοιχεία για τον κοροναϊό. Ποιος ο ρόλος των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί 80.147 κρούσματα και 2.699 θάνατοι σε 32 χώρες παγκοσμίως. Μετά την Κίνα, η Νότια Κορέα ακολουθεί με 893 κρούσματα και 8 θανάτους και η Ιταλία με 229 κρούσματα και 7 θανάτους ενώ στο Ιράν με 61 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν σημειωθεί 12 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Θάνο Δημόπουλο, παρόλο που δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο νέο κοροναϊό, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία για παλαιότερα στελέχη κοροναϊών υποδηλώνουν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού. Τα σταγονίδια παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον αέρα όταν το κλίμα είναι κρύο και ξηρό, ενώ κατακρημνίζονται όταν το κλίμα είναι θερμό και υγρό. Επιπλέον, ο κρύος αέρας προκαλεί ερεθισμό στις ρινικές κοιλότητες και τους αεραγωγούς και αυξάνει την ευαισθησία στις ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να συνυπάρχουν με μια λοίμωξη από κοροναϊό και να επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών. Κατά το χειμώνα αυξάνονται επίσης οι συναθροίσεις και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης μιας οποιαδήποτε ιογενούς λοίμωξης. Παράλληλα, οι κοροναϊοί γενικά εμφανίζουν μεγαλύτερο χρόνο ημίσιας ζωής στο κρύο, σε αντίθεση με τη ζέστη (ειδικά άνω των 30 βαθμών) και την υγρασία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.