Health & Fitness

Κοροναϊός: Ευκαιρία να απαλλαγούμε από μερικές κακές συνήθειες

Όχι άλλα φιλιά κάθε φορά που συναντιέστε με φίλους και γνωστούς

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει για τις συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε με αφορμή την εξάπλωση του κοροναϊού.

Νομίζω πως μέχρι τώρα θα έχετε ακούσει τόσες φορές τη φράση «δεν χρειάζεται κανένας πανικός» που σίγουρα θα έχετε πανικοβληθεί. Ιδιαίτερα αν έχετε ακούσει εκείνη την εκδοχή της φράσης σύμφωνα με την οποία «στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται κανένας πανικός», την οποία ξεστομίζουν με χαρακτηριστική άνεση οι αρμόδιοι που δεν μπαίνουν στον κόπο να καταλάβουν τι ακριβώς λένε.

Στην πραγματικότητα ο πανικός δεν χρειάζεται σε οποιαδήποτε φάση οποιασδήποτε κατάστασης και μια καλή συμβουλή για να τον αποφύγετε είναι ο περιορισμός της παρακολούθησης δελτίων «ειδήσεων» και «ενημερωτικών» εκπομπών. Όχι η παύση (που θα ήταν κι αυτό μια κίνηση πανικού), αλλά η επιλεκτική και όσο το δυνατόν περιορισμένη παρακολούθηση. Τόσο όσο να μην επηρεαστείτε από την τρομολαγνεία αλλά και να μην βγείτε και εκτός τόπου και χρόνου. 

Και αφού περιορίσετε τον πανικό και την «ενημέρωση», δείτε την επιδημία αυτού του κορωναϊού ως μια ευκαιρία να αποκτήσετε κάποιες καλές συνήθειες και να εγκαταλείψετε κάποιες βλαβερές και εντελώς αχρείαστες.

Όχι άλλα φιλιά κάθε φορά που συναντιέστε με φίλους και γνωστούς

Να μια πολύ καλή ευκαιρία να σταματήσει αυτή η σαχλή συνήθεια που θέλει τους ανθρώπους να φιλιούνται κάθε φορά που συναντούν άλλους ανθρώπους ανεξαρτήτως σχέσης και χρονικού διαστήματος που έχουν να τους δουν.

Καταλαβαίνω τον γονιό που θέλει να αγκαλιάσει και να φιλήσει το παιδί του που σπουδάζει στο εξωτερικό. Καταλαβαίνω τον φίλο που θέλει να φιλήσει τον κολλητό που έχει να τον δει μήνες επειδή ήταν φαντάρος. Ο Γιώργος που έχει να δει τον Δημήτρη από προχθές γιατί να τον φιλήσει; Η Μαρία γιατί να χώσει τα μικρόβια της στη μούρη της Ελένης την οποία έχει δει άλλες δυο φορές όλες κι όλες στη ζωή της; Γιατί να διατηρούμε αυτήν την επίδειξη ψευτοοικειότητας που το μόνο το οποίο επιτυγχάνει είναι να μεταφέρει μικρόβια;

Το ίδιο ισχύει και για τη χειραψία. Γκόμενοι δεν είμαστε, γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να ακουμπήσει ο ένας το γυμνό δέρμα του άλλου; Γιατί θα πρέπει να πιάσω το ιδρωμένο-άγριο-βαρύ χέρι σου που μόνο εσύ ξέρεις τι έπιανε δευτερόλεπτα πριν;   

Ένα νεύμα και ένας εγκάρδιος χαιρετισμός με χαμόγελο είναι αρκετά και κυρίως δεν μεταφέρουν σάλια, ιώσεις και μικρόβια.

Προσέχτε πού φτερνίζεστε και πού βήχετε

Είναι ήδη 2020 και κανονικά θα έπρεπε να το ξέρουμε όλοι, αλλά όπως διαπιστώνω υπάρχουν άνθρωποι τόσο αφοσιωμένοι στην μετάδοση των ασθενειών τους που τίποτα δεν φαίνεται ικανό να τους σταματήσει. Για να καταλάβετε πόσο στον κόσμο τους είναι κάποιοι συμπολίτες, πριν από μια εβδομάδα, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η κυρία που ήταν στα τυριά έκοβε τη φέτα κάνοντας διάλειμμα για να βήξει στην παλάμη με την οποία την έπιανε και η κυρία στο ταμείο επέστρεφε την κάρτα με τα δάχτυλα στα οποία είχε βήξει δευτερόλεπτα πριν (ναι, τις είδα με τα μάτια μου).

Κι αυτοί είναι εργαζόμενοι που έχουν παρόντα προϊστάμενο και (επειδή έρχονται σε επαφή με πελάτες) υποτίθεται μια παραπάνω ενημέρωση.  

Συνεπώς είναι μάλλον χαμένος κόπος, αλλά παρόλα αυτά το ξαναγράφω:

ΡΕ ΜΛΚΣ, ΜΗ ΒΗΧΕΤΕ ΚΑΙ ΦΤΕΡΝΙΖΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ‘Η ΣΤΗ ΓΥΜΝΗ ΠΑΛΑΜΗ ΣΑΣ.

Είναι απλό και το έχουμε μάθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια: όταν θέλουμε να φτερνιστούμε ή να βήξουμε το κάνουμε είτε σε μια χαρτοπετσέτα που μετά πετάμε και δεν την κρατάμε για ενθύμιο, είτε στο εσωτερικό του αγκώνα μας που συνήθως είναι πιο εύκαιρο.

Κανονικά το βήξιμο/φτέρνισμα στον αέρα ή σε παλάμη θα έπρεπε να είναι ποινικώς κολάσιμο, αλλά μέχρι να ξυπνήσουν οι νομοθέτες σταματήστε το από μόνοι σας. Γίνεστε επικίνδυνοι (και καπως αηδιαστικοί).

Πλένετε τα χέρια σας

Συνεχώς. Σε κάθε ευκαιρία. Οπωσδήποτε πριν το φαγητό. Κάντε το ψυχαναγκασμό. Φτάστε στο σημείο να μην μπορείτε να φάτε, αν πρώτα δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας. Είναι απλό, είναι σύντομο και θα σας γλιτώσει από πολλά δυσάρεστα κρεβατώματα.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, το πιο πιθανό είναι ο COVID 19 να έρθει και στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω πως βομβαρδισμένοι από τόνους άχρηστων πληροφοριών που απαγγέλονται σαν πολεμικό ανακοινωθέν με τη συνοδεία τρομακτικής μουσικής, μπορεί και να φοβάστε. Καταλαβαίνω πως η φράση «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη» σας ανησυχεί επειδή θυμάστε τι συνέβη την τελευταία φορά που την ακούσατε από κάποιον υπουργό. 

Κάντε τον φόβο σας ευκαιρία να αποκτήσετε μερικές καλές συνήθειες και να εγκαταλείψετε κάποιες κακές. Γιατί με ή χωρίς κορωνοϊό δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανταλάσσουμε ιούς και μικρόβια με γνωστούς, φίλους και πολύ περισσότερο, με ανθρώπους που δεν θέλουμε να ανταλλάξουμε ούτε καλημέρα. Και μπράβο μας.