Το «φως» που απαλλάσσει οριστικά από το ροχαλητό
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρινικής αναπνοής
Τα προβλήματα της ρινικής αναπνοής, το ροχαλητό και πώς αντιμετωπίζονται
Τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει επανάσταση η χρήση υπέρυθρου φωτός συγκεκριμένου φάσματος στην αποκατάσταση των προβλημάτων της ρινικής αναπνοής. Η νέα, μη επεμβατική μέθοδος κάνει χρήση μιας ειδικής συσκευής ενδορινικά, με σκοπό τη διευκόλυνση της ρινικής αναπνοής λόγω πιθανής απόφραξης. Η μέθοδος χρησιμοποιείται επιτυχώς ήδη στην Αμερική και στην Ασία εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, ενώ σε ειδικότητες όπως η δερματολογία και η πλαστική χειρουργική είναι ευρέως γνωστή τα τελευταία 5 χρόνια και στην Ελλάδα.
«Το πρόβλημα της ρινικής απόφραξης γίνεται εντονότερο στον ύπνο και τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι περισσότερο... θορυβώδη. Το ροχαλητό, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ατόμων που παρουσιάζουν κάποια διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση άπνοιας, την αφύπνιση και τελικά τη διαταραχή της φυσιολογικής ροής του ύπνου» επισημαίνει η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη.
Η αποφρακτική άπνοια είναι η διακοπή της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω μερικής απόφραξης στη δίοδο του αναπνεόμενου αέρα προς τους πνεύμονες. Αυτού του είδους η διακοπή μπορεί να συμβεί, είτε λόγω ύπαρξης πολύ στραβού ρινικού διαφράγματος, είτε λόγω λοίμωξης από τη μύτη (όπως ιγμορίτιδα), είτε ακόμη και μιας έξαρσης ρινικής αλλεργίας κ.α. Γενικότερα, σε κάθε περίπτωση που το μέγεθος των ρινικών κογχών είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, είναι πιθανό οι ρινικές θαλάμες να φράζουν και να εμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αέρα από τη μύτη, επομένως να ενεργοποιείται η στοματική αναπνοή, αυτόματα, για την κάλυψη του οργανισμού σε οξυγόνο και να δημιουργείται θορυβώδης εισπνοή.
«Το ροχαλητό παράγεται κατά τη δίοδο του αέρα από το στόμα, λόγω του ότι η είσοδός του από τη μύτη παρεμποδίζεται. Καθώς ο αέρας εισέρχεται στο στόμα, λόγω αυξημένων αντιστάσεων στον αεραγωγό, χτυπά με ταχύτητα πάνω στο πρόσθιο τμήμα της σταφυλής και στα μαλακά μόρια του στοματοφάρυγγα με αποτέλεσμα να παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του ροχαλητού. Κατά τη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν το ροχαλητό και τις άπνοιες, ο εξειδικευμένος ΩΡΛ θα διαγνώσει την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων στον ανώτερο αεραγωγό (μύτη-στόμα-λαιμός) και θα κατευθύνει τον ασθενή είτε για περαιτέρω διερεύνηση με πολυπνογραφία (μελέτη ύπνου) είτε θα δώσει λύση, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος», διευκρινίζει.
Στις περιπτώσεις που η απόφραξη -και επομένως το ροχαλητό- οφείλεται σε προβλήματα που προκαλούν διόγκωση στις ρινικές κόγχες ή αύξηση των ρινικών εκκρίσεων από το ρινικό βλεννογόνο, η λύση δίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή (κορτιζονούχα σπρέι, αντισταμινικά, κορτιζόνη από το στόμα, αποσυμφορητικά) είτε με τη βοήθεια της ενδορινικής φωτοθεραπείας με ερυθρό φάσμα φωτός. Όπως μας εξηγεί η Δρ. Κατσούλη «σήμερα χρησιμοποιούμε μια συσκευή φωτοθεραπείας φάσματος ερυθρού φωτός (660nm) απλή στη χρήση, ανώδυνη για τον ασθενή και αποτελεσματική. Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει αρχικά τον ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης και την πλήρη ΩΡΛ εξέταση. Κατόπιν ο ασθενής τοποθετείται σε θέση θεραπείας χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Το ερυθρό φάσμα φωτός κατευθύνεται μέσω ειδικών μικρών ρινικών καθετήρων στο εσωτερικό της μύτης και προκαλεί ήπια αύξηση της θερμοκρασίας, με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος του ρινικού βλεννογόνου και την ελάττωση της παραγωγής ισταμίνης. Αυτό που παρατηρείται μετά από κάθε εφαρμογή είναι η μείωση του μεγέθους των διογκωμένων ρινικών κογχών και η ελάττωση των εκκρίσεων στη μύτη, οπότε η ρινική αναπνοή βελτιώνεται».
Ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης ορίζεται από το γιατρό ο αριθμός των συνεδριών μετά τον ενδελεχή έλεγχο με ενδοσκόπηση της μύτης και την ολοκλήρωση της φυσικής εξέτασης. Συνήθως ο αριθμός των συνεδριών είναι 6-8, σε διάστημα 4 εβδομάδων. Μόλις αυτές ολοκληρωθούν το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Οι κόγχες μειώνονται σε μέγεθος και δίνουν περισσότερο χώρο για να εισέλθει ο αέρας από τη μύτη, οι εκκρίσεις -που συνήθως είναι ένας από τους λόγους του ροχαλητού- ελαττώνονται και γενικότερα βελτιώνεται η ποιότητα του ρινικού βλεννογόνου.
Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, αναίμακτη, χαμηλού κόστους και ασφαλής. Ο οργανισμός δεν επιβαρύνεται από πολύμηνες φαρμακευτικές αγωγές και φυσικά δεν εκτίθεται σε καμία βλαβερού τύπου ακτινοβολία.
Ωστόσο, «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό ότι όταν ο λόγος του ροχαλητού και της όποιας διαταραχής αναπνοής στον ύπνο είναι ένα ανατομικό πρόβλημα, όπως η ύπαρξη ενός στραβού διαφράγματος, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να καταφέρει να αναπνεύσει ελεύθερα από τη μύτη και επομένως να αποφύγει τις αποφρακτικές άπνοιες στον ύπνο και τις συνέπειές τους.
Η χειρουργική διόρθωση του ρινικού διαφράγματος είναι μια επέμβαση ρουτίνας για τον εξειδικευμένο ΩΡΛ και ο ασθενής δεν θα πρέπει να τη βλέπει διστακτικά. Πλέον οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε λιγότερο από μία ώρα και χάρη στην τεχνολογία των χειρουργικών υπερήχων (Piezotome) ο ασθενής έχει το ιδανικό αποτέλεσμα. Μπορεί το ίδιο απόγευμα της επέμβασης να επιστρέψει στο σπίτι του, χωρίς επώδυνους πωματισμούς της μύτης και χωρίς μετεγχειρητικά προβλήματα. Η ρινική αναπνοή αποκαθίσταται άμεσα και ο ύπνος πλέον δεν διαταράσσεται από άπνοιες και συχνές αφυπνίσεις», καταλήγει η Δρ. Γεωργία Κατσούλη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Τι δείχνουν οι μελέτες ότι συμβάλει στην εμφάνιση ψωρίασης;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.