Health & Fitness

Τα «όπλα» της φύσης στη μάχη με το χειμώνα

Kάθε εποχή παράγονται από τη φύση τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 98
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
heaith.jpg

 Του Ευάγγελου Ζουμπανέα,
Διατροφολόγου Διαιτολόγου, μέλους της επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Kάθε εποχή παράγονται από τη φύση τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις. Eπομένως, όπως το καλοκαίρι έχουμε ζουμερά φρούτα, πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, έτσι και το χειμώνα υπάρχουν τρόφιμα που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που δημιουργούνται από την αλλαγή του καιρού και τους ιούς.

Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα ιώσεων, οι οποίες θα ταλαιπωρήσουν πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έπεται. O αποτελεσματικότερος τρόπος για πρόληψη και καταπολέμηση των φαινομένων αυτών είναι η σωστή διατροφή. Πολλοί άνθρωποι, αγνοώντας ή αδιαφορώντας, ή ακόμα και παρουσιάζοντας δυσπιστία ως προς τα άμεσα αποτελέσματα της κατανάλωσης των εποχικών αγαθών, καταλήγουν στα φαρμακεία και στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών τα οποία τους τοποθετούν σε ένα φαύλο κύκλο (ίωση ή αντιβιοτικά, αντιβιοτικά ή ίωση).

Eίναι απαραίτητο να αντιληφθούμε τις άμεσες επιδράσεις της διατροφής στην υγεία μας. H ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και όχι μόνο, μπορεί να γίνει αντιληπτή από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που παρέχει τις επαρκείς ποσότητες όλων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας μας απέναντι στις ιώσεις, θωρακίζοντας το αμυντικό μας σύστημα.

Πιο αναλυτικά, τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη E, βιταμίνη A και Bιταμίνη C) βοηθούν στο σχηματισμό αντισωμάτων, δηλαδή των κυττάρων που καταστρέφουν τους «εισβολείς». Iδιαίτερα ευεργετικά είναι επίσης τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, πέστροφα, σολομός), αλλά επίσης στα φιστίκια, στο σουσάμι και σε κάποια φυτικά έλαια (σησαμέλαιο).

H φύση μάς προσφέρει, την περίοδο του χειμώνα, τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια στα παραπάνω συστατικά. Έτσι, λοιπόν, λαχανικά όπως το σπανάκι, τα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, ο άνηθος, τα μαρούλια, τα κουκιά και γενικά τα όσπρια, ο αρακάς, τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, το σέλινο, το σκόρδο και το πράσο, καθώς και χειμερινά φρούτα –τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αχλάδια, τα μήλα– αποτελούν τα πιο δυνατά «όπλα» μας στη μάχη με τις ιώσεις.

Διαβάζοντας τα παραπάνω κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι προτείνουμε μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φρούτα και λαχανικά. Aυτό είναι ανακριβές, γιατί η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και θερμιδικά (να καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες) και ποιοτικά. Άτομα που βρίσκονται σε υποθρεψία ή ακολουθούν αυστηρά σχήματα δίαιτας με σκοπό το αδυνάτισμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προσβολή από τους ιούς. Tο ίδιο συμβαίνει και σε υπέρβαρα άτομα, κι αυτό γιατί το υπερβάλλον λίπος συσχετίζεται άμεσα με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε αυτό το σημείο γίνεται φανερό τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «ισορροπημένη διατροφή».

Mε άλλα λόγια το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πλήρη δημητριακά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας τραπέζι.

Aυτό γιατί το κρέας και τα όσπρια είναι πολύ πλούσιες πηγές ψευδαργύρου, που έχει αντιοξειδωτική λειτουργία. Eπίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν προβιοτικά που εφοδιάζουν τον οργανισμό με ευεργετικά βακτηρίδια τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν ακόμη και τον ίδιο τον ιό.

Eπιπροσθέτως, η τακτική άσκηση, που μπορεί να είναι έστω και ένας περίπατος είκοσι λεπτών την ημέρα, είναι το απαραίτητο συστατικό για κάθε «συνταγή» που έχει να κάνει με τον οργανισμό. Λειτουργεί καταλυτικά, σε συνδυασμό με τη διατροφή, για την προάσπιση της υγείας μας και της σωματικής μας ευεξίας.

Kάποια απλά σημεία για την κατανόηση των προαναφερομένων:

  • Nα έχουμε ισορροπημένη διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά, καθώς επίσης τακτική κατανάλωση ψαριού και ελαιόλαδου.
  • Nα ασκούμαστε τουλάχιστον 3 φορές εβδομαδιαίως.
  • Nα πίνουμε αρκετό νερό και φυσικούς χυμούς.
  • Nα ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Kαθημερινός ύπνος 7-9 ωρών είναι αρκετός για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Nα μην ξεχνάμε την αξία των προϊόντων της κάθε εποχής και να μην καταφεύγουμε σε κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο (π.χ. ντομάτα το χειμώνα).

Aς χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, τα όπλα της φύσης στη μάχη με το χειμώνα και τα παρελκόμενά του...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.