Health & Fitness

Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αθήνας: Ψυχές στα… αζήτητα

Ο θάνατος της 36χρονης αυτιστικής δεν συντάραξε την κοινωνία

Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρεπορτάζ του Βασίλη Βενιζέλου για τις άθλιες συνθήκες στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας.

Με την πολιτική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καμία ουσιαστική βελτίωση δεν επήλθε την περασμένη τετραετία στις άθλιες συνθήκες, κάτω από τις οποίες διαβιούν και δέχονται «φροντίδα» οι βαρέως πάσχοντες συνάνθρωποί μας στις λεγόμενες προνοιακές δομές της χώρας μας.

Τη ριζική αναμόρφωση και τον πλήρη εκσυγχρονισμό αυτής της απαράδεκτης αθλιότητας επεξεργάζονται πλέον τα επιτελεία του υπουργού Εργασίας Γιάννης Βρούτση και της υφυπουργού Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Το θέμα φέρνει εκ νέου με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια ο πολύ πρόσφατος θάνατος μίας 36χρονης γυναίκας με αυτισμό, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας, δηλαδή στο Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αθήνας.

Η άτυχη 36χρονη έτρωγε, σύμφωνα με τις δυνατότητές της και τις σχετικές οδηγίες των γιατρών, μόνον λειασμένη τροφή. Κάποια στιγμή προσπάθησε, δυστυχώς, να καταναλώσει στερεά τροφή, μακριά από τα βλέμματα των λιγοστών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να πνιγεί και να χάσει, έτσι άδικα, τη ζωή της!

Τις άθλιες συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στο ως άνω ίδρυμα, είχαν καταγγείλει το 2018, με ερώτησή τους και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) στη Βουλή, οι τότε βουλευτές της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, Νικήτας Κακλαμάνης, Ιάσων Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Οι τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. υπογράμμιζαν μεταξύ άλλων στη σχετική ερώτησή τους:

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μεταφερόμενων ατόμων και κάλυψη των αναγκών τους με ασφάλεια στις νέες δομές, οι συνθήκες διαβίωσης στο πρώην λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας σύμφωνα και με καταγγελίες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις «Οικογένεια», όχι μόνο δεν είναι ανθρώπινες αλλά εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους. Κι αυτό γιατί αφενός στις εν θέματι δομές φιλοξενούνται ταυτόχρονα και άποροι και ηλικιωμένοι, που δεν έχουν ίδιες ανάγκες νοσηλείας και αφετέρου δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό καθώς αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε κάθε 40 περιθαλπόμενους και δεν υπάρχουν ιατροί τα απογεύματα, τις νύκτες και τα Σαββατοκύριακα»…

Εισαγγελέας

Την ίδια στιγμή, τις ενέργειες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αναμένουν πλέον οι γονείς και οι κηδεμόνες των περιθαλπομένων στο εν λόγω Παράρτημα ΑΜΕΑ Δυτικής Αθήνας, οι οποίοι έχουν καταγγείλει από το 2017, δηλαδή επί διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τις άθλιες συνθήκες στη συγκεκριμένη δομή Πρόνοιας, με αποτέλεσμα η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να αναθέσει στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και το σχετικό πόρισμα βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας.

Ο Γιώργος Γεωργούλας είναι αδελφός της Ευαγγελίας Γεωργούλα, η οποία είναι περιθαλπόμενη του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Δυτικής Αθήνας, καθώς πάσχει από εγκεφαλίτιδα, και είναι επίσης πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων «Οικογένεια».

Ο Γιώργος Γεωργούλας εξηγεί στην ATHENS VOICE ότι «η μεταφορά των ατόμων με ειδικά προβλήματα από το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά σε ακατάλληλες δομές έλαβε χώρα στις 18 Οκτωβρίου 2017, από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με εξαιρετικά ανεύθυνο τρόπο. Δηλαδή, κατά παράβαση των εκθέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, των διεθνώς παραδεδεγμένων, καθώς επίσης και εγγράφων αντιρρήσεων των γονέων και δικαστικών συμπαραστατών».

Σύμφωνα με τον ίδιον, «αποτελέσματα της επικίνδυνης μεταφοράς ήταν η διακινδύνευση της ψυχικής υγείας των ευάλωτων ατόμων και η ανεπίτρεπτη επαφή τους με τους τροφίμους των δομών υποδοχής. Μάλιστα, η ακαταλληλότητα των δομών υποδοχής και οι πρωτοφανείς ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είχαν ως συνέπεια τον θάνατο της Ζωής Στράνη, η οποία είχε μεταφερθεί από το Θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Δυτικής Αθήνας. Ο τραγικός χαμός της Ζωής σάρωσε με πικρό τρόπο τις προβληθείσες από το υπουργείο Εργασίας (σ.σ.: εννοεί την τέως υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την τέως αναπληρώτρια υπουργό Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου) δικαιολογίες, καθώς και τις όποιες αμφιβολίες για τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποί μας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν) έχει επιβεβαιώσει τις εφιαλτικές ανησυχίες, με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται ότι είναι «κόλαση οι συνθήκες περίθαλψης», ότι «οι καθηλώσεις είναι κανόνας και όχι εξαίρεση», καθώς και ότι οι μονάδες παραμένουν «χωρίς γιατρό απόγευμα- νύκτα και Σαββατοκύριακο».

Έτσι, διατάχθηκε στις 6 Μαρτίου 2018 κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διακρίβωση των συνθηκών θανάτου της Ζωής Στράνη. Χαρακτηριστικό είναι, ότι υπάρχει φωτογραφία που απεικονίζει τη Ζωή δεμένη στο κρεβάτι με ιμάντα στο πόδι, χτυπημένη άσχημα στο πρόσωπο και αιμορραγούσα... Φωτογραφία που ελήφθη λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της.

Σημειώνεται ότι οι τρεις μοναδικές ειδικότητες γιατρών που υπάρχουν στο εν λόγω Παράρτημα είναι αυτή του φυσιάτρου, του ψυχιάτρου και του καρδιολόγου. Αυτοί οι γιατροί εργάζονται με σύμβαση μερικές ημέρες την εβδομάδα, για λίγες ώρες την κάθε φορά, σε ένα παράρτημα 150 ασθενών, με τεράστιες ανάγκες που, εντέλει, μένουν ακάλυπτες…