- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι πρέπει να ξέρεις για την αιμορροφιλία
Περιορισμοί, επιβαρύνσεις και ποιότητα ζωής ατόμων με αιμορροφιλία
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την ασθένεια της αιμορροφιλίας
Η αιμορροφιλία είναι μια σπάνια νόσος του αίματος, η οποία προσβάλλει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (στην Ελλάδα οι ασθενείς υπολογίζονται περίπου σε 1.000 άτομα), προκαλώντας μείωση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής.
Ταξινομείται ανάλογα με το επίπεδο σοβαρότητάς της σε ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής, ανάλογα με τα επίπεδα των παραγόντων πήξης στο αίμα. Η ποιότητα ζωής των ατόμων με αιμορροφιλία μειώνεται όσο η βαρύτητα της νόσου αυξάνεται. Τα άτομα με βαριά αιμορροφιλία έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ποιότητας ζωής σε σχέση με εκείνα με ήπιας/μέσης βαρύτητας νόσο αλλά και του φυσιολογικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αιμορροφιλία ζουν πέρα από το φυσιολογικό, αλλά αποδέχονται τον πόνο σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.
Η ζωή με αιμορροφιλία
Οι διαστάσεις της ποιότητας ζωής οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσο είναι αυτές που σχετίζονται κυρίως με τη σωματική λειτουργικότητα. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κινητικότητα και τον πόνο/δυσφορία, με τα λιγότερα να αφορούν στο άγχος/κατάθλιψη που μπορεί να επιφέρει η νόσος. Η ηλικία επίσης είναι σημαντικός παράγοντας επίδρασης στην ποιότητα ζωής των ατόμων με αιμορροφιλία, αφού όσο αυξάνεται η ηλικία επιβαρύνεται η γενική υγεία, η σωματική λειτουργικότητα, αλλά και ο σωματικός πόνος των ατόμων με αιμορροφιλία.
Τα κύρια συμπτώματα της αιμορροφιλίας αφορούν σε μακράς διάρκειας αιμορραγίες –συνεπεία χειρουργικών επεμβάσεων ή τραυματισμού– οι οποίες προσβάλλουν τους μυς και τις αρθρώσεις, ειδικότερα τα γόνατα, τους αγκώνες και τα ισχία. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν συχνά μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις, σοβαρό πόνο, ανικανότητα και γενικότερα βλάβη στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής των ατόμων με αιμορροφιλία.
Ανεκπλήρωτες ανάγκες των ατόμων που ζουν με αιμορροφιλία
Νέα εθνογραφική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Sobi™ (www.sobi.com/) έδειξε ότι παρά τις εξελίξεις που αφορούν στις θεραπευτικές προσεγγίσεις τα τελευταία χρόνια, τα άτομα που ζουν με αιμορροφιλία εξακολουθούν να «κουβαλούν» το φορτίο της νόσου και η «φυσιολογική ζωή» περιλαμβάνει περιορισμούς και συχνή επιβάρυνση σε καθημερινή βάση. Η μελέτη κατέδειξε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεκπλήρωτη ανάγκη για περισσότερο ευέλικτες και εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που να επιτρέπουν στα άτομα με αιμορροφιλία να ζουν τη ζωή τους χωρίς να περιορίζεται από τη διαταραχή αυτή στο αίμα. «Από τη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι οι τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις ενδέχεται να είναι ακόμη και ανεπαρκείς όσον αφορά τη διασφάλιση της βασικής προστασίας», δήλωσε ο Armin Reininger, Head of Medical & Scientific Affairs στη Sobi™.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O 20χρονος σήμερα φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Τι έδειξε διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχε και Έλληνας ειδικός
Λύσεις που δεν περιορίζονται μόνο στη ρύθμιση της γλυκόζης
Τα 643 εκατομμύρια θα φτάσουν οι διαβητικοί έως το 2030 και σε 783 εκατομμύρια έως το 2045
Πώς δρα η ουσία που ανακουφίζει από την έντονη επιθυμία για νικοτίνη
Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
Από τότε που η κόρη του διαγνώστηκε με διαβήτη 1, αγωνίζεται στους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.