- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί έχουμε αύξηση ακρωτηριασμών τα τελευταία χρόνια;
Συνέντευξη με τον Αντώνιο Λέπουρα MD, Ειδικό Παθολόγο-Διαβητολόγο, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου και της Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής του METROPOLITAN General
Ο Αντώνιος Λέπουρας MD, Ειδικός Παθολόγος- Διαβητολόγος εξηγεί τι είναι το διαβητικό πόδι και μιλάει για τους αυξημένους ακρωτηριασμούς λόγω σακχαρώδη διαβήτη
Ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων με διαβήτη σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στη χώρα μας χάνουν τα δάχτυλα των ποδιών ή και ακρωτηριάζουν τα άκρα τους μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που υποδηλώνει αναστροφή μετά από χρόνια προόδου κατά των ακρωτηριασμών στον Σακχαρώδη Διαβήτη, αναφέρει ο Αντώνιος Λέπουρας MD, Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου και της Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής του METROPOLITAN General. Οι αυξήσεις ήταν πιο έντονες στους νεαρούς ενήλικες με ΣΔτ1, ηλικίας 18 έως 44 ετών, καθώς και στους μεσήλικες ηλικίας 45 έως 64 ετών.
Πού οφείλεται το διαβητικό πόδι
Όταν τα άτομα με διαβήτη έχουν ανεπαρκώς ελεγχόμενο σάκχαρο του αίματος, με την πάροδο του χρόνου αυτό προκαλεί ενεργοποίηση παραγόντων φλεγμονής, με αποτέλεσμα σημαντικές βλάβες στο αγγειακό σύστημα ιδίως στη μικροκυκλοφορία των άκρων, περιορίζοντας ή εξαφανίζοντας τη ροή του αίματος στα άκρα, κυρίως στα πόδια και το πέλμα. Αυτό ονομάζεται μικροαγγειοπάθεια, η οποία με τη σειρά της οδηγεί λόγω τροφικών αλλοιώσεων σε βλάβη των περιφερικών νευρικών ινών και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Ο κίνδυνος ακρωτηριασμού
οφείλεται σε ένα συνδυασμό μειωμένης αίσθησης στα πόδια λόγω νευρικής βλάβης από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένης επουλωτικής ικανότητας, αλλά και μειωμένης αμυντικής ικανότητας στις λοιμώξεις των ιστών, που οφείλεται στις διαταραχές της αιματικής κυκλοφορίας στα μικρά και μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία των άκρων.
Με την έλλειψη αίσθησης στα κάτω άκρα, οι άνθρωποι μπορεί να μην παρατηρήσουν πληγές, βλάβες και λοιμώξεις που αναπτύσσονται μέχρις ότου τα προβλήματα αυτά γίνουν τόσο εκτεταμένα ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακρωτηριασμό του κατεστραμμένου τμήματος του ποδιού.
Διαβητικό πόδι - Ακρωτηριασμοί και πώς θα το προλάβουμε
Εάν τα άτομα με ΣΔ προσπαθήσουν να έχουν καλό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους, τότε ο κίνδυνος ακρωτηριασμών μειώνεται δραστικά, ιδίως αν αυτός έλεγχος υπάρχει από τα πρώτα χρόνια έναρξης του ΣΔ. Το σημαντικότερο όμως είναι να επιτυγχάνουν τους στόχους καλής ρύθμισης χωρίς υπογλυκαιμίες. Συχνές υπογλυκαιμίες, παρότι μπορεί να εμφανίζονται σαν καλή ρύθμιση σε επίπεδο Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης(HbA1c), πρέπει να αποφεύγονται διότι μακροχρόνια βλάπτουν πολύ περισσότερο από μια μέτρια ρύθμιση. Φυσικά χρειάζεται εκπαίδευση και τακτική επικοινωνία με τον ειδικό ή την ομάδα που τους παρακολουθεί. Χρειάζεται να μην καπνίζουν και να λαμβάνουν τακτικές εξετάσεις ποδιών από ποδολόγο ή τον ειδικό ιατρό.
Διαβητολογικό Κέντρο METROPOLITAN General
Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στοχεύει στην αποτελεσματική πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, εξατομικευμένη θεραπεία και σφαιρική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).
Στο Διαβητολογικό Κέντρο λειτουργούν:
Ιατρείο Πρόληψης Διαβήτη Πραγματοποιείται πλήρης και εξατομικευμένος έλεγχος (check up) καθώς και παρακολούθηση από εξειδικευμένους ιατρούς με οδηγίες πρόληψης και εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση. Το check up προβλέπει με αρκετές πιθανότητες τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τόσο για το νεανικό (τύπος 1) όσο και για των ενηλίκων (τύπος 2). Η πρόληψη στον τύπο 2 είναι απόλυτα εφικτή στο στάδιο του προδιαβήτη. Στον τύπο 1, όμως, «πρόληψη» σημαίνει έγκαιρη και καλή ρύθμιση του διαβήτη αφού η εκδήλωσή του είναι αιφνίδια.
Ιατρείο Ρύθμισης Διαβήτη Η αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται σφαιρικά και δεν στοχεύει μόνο στη μείωση των τιμών της γλυκόζης αλλά και στη σωστή ρύθμιση και παρακολούθηση όλων των παραγόντων κινδύνου (π.χ. χοληστερόλη, υπέρταση), στην πρόβλεψη του κινδύνου και στην εξατομίκευση της θεραπευτικής αγωγής ανά ηλικία, τρόπο ζωής και εργασίας.
Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού Με την ευθύνη διαβητολόγου και τη συνεργασία ειδικού ποδολόγου μαζί με εξειδικευμένη νοσηλεύτρια γίνεται περιποίηση πάσης φύσεως προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα κάτω άκρα (έλκη, εισχωρήσεις ονύχων, μυκητιάσεις κ.λπ.). Με την κατάλληλη περιποίηση αλλά και εκπαίδευση για τη φροντίδα των ποδιών, καθώς και την πιθανή χρήση ορθωτικών-θεραπευτικών υποδημάτων, μπορούν να προληφθούν ή και να θεραπευτούν όλα τα σοβαρά προβλήματα στα πόδια.
Ιατρείο Διαβητικής Νευροπάθειας (Πόνου) Διενεργείται έλεγχος για διαβητική νευροπάθεια και αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη και το νευρικό σύστημα.
Ιατρείο Υπερλιπιδαιμίας και Διαβητικών Αγγειακών Παθήσεων Σε συνεργασία με το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας, εξειδικευμένους καρδιολόγους και αγγειοχειρουργούς της Κλινικής, ρυθμίζονται δύσκολες περιπτώσεις υπερλιπιδαιμίας και αντιμετωπίζονται στενώσεις αγγειακές, καρδιάς, αγγείων κάτω άκρων κ.λπ.