Health & Fitness

Οδηγίες για μαραθωνοδρόμους

Ο Σταύρος Καρρές, χρόνια ομοσπονδιακός προπονητής αθλητών μαραθωνίου, μας συμβουλεύει λίγο πριν την εκκίνηση

328788-679859.jpg
Βαγγέλης Τζάνης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sporlab-xiz7prvczro-unsplash.jpg

Ο Σταύρος Καρρές, ομοσπονδιακός προπονητής αθλητών μαραθωνίου, δίνει συμβουλές λίγες μέρες πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας 2019.

Το να τρέξεις έναν μαραθώνιο δεν είναι κάτι που το αποφασίζεις τελευταία στιγμή, χρειάζεται καλή προετοιμασία και σωστή καθοδήγηση. Ο Σταύρος Καρρές, χρόνια ομοσπονδιακός προπονητής αθλητών μαραθωνίου, μας συμβουλεύει λίγο πριν την εκκίνηση.
«Άλλος ένας Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας έφτασε. Για να βρεθείς στην εκκίνηση του μαραθωνίου απαιτείται μία προετοιμασία περίπου 3 έως 4 μηνών και εξαρτάται πάντα από τους προσωπικούς στόχους και το επίπεδο των δρομέων. Αυτό τι σημαίνει; Για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας η προετοιμασία ξεκινάει μέσα καλοκαιριού – δύσκολο για εμάς τους Έλληνες με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ψυχολογία μας των διακοπών.
karres.jpg
Άλλη μια ιδιομορφία του αγώνα εκτός από το δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας είναι και η υψομετρική διαφορά της διαδρομής. Κρίσιμα σημεία του μαραθωνίου είναι πριν το 25ο χλμ. και μέχρι το 30ό χλμ. επειδή υπάρχουν απότομες και παρατεταμένες ανηφόρες. Γι’ αυτό απαιτείται καλή διαχείριση στις δυνάμεις και τον ρυθμό – είναι καλό μέχρι στο πρώτο μισό του αγώνα να διατηρήσουμε έναν πιο συντηρητικό ρυθμό. Αν σκεφτούμε ότι στους Μαραθωνίους του εξωτερικού μπορεί να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο καταλαβαίνουμε και την ιδιαιτερότητα της κλασικής διαδρομής. Οι κλιματολογικές συνθήκες του Νοεμβρίου στη χώρα μας έχουν συνήθως υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύονται από υγρασία, ενώ μέχρι το 17 χλμ. η διαδρομή βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την  παραθαλάσσια ακτογραμμή Μαραθώνα, Σχινιά, Ραφήνα, γεγονός που προκαλεί έντονη εφίδρωση. Οι δρομείς σίγουρα χρειάζονται από την αρχή να έχουν καλή ενυδάτωση του οργανισμού με υγρά –νερό, ηλεκτρολύτες, gel– για να αποφευχθεί η εξάντλησή τους από πιθανή αφυδάτωση.

Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της δεν συνοδεύεται από κόσμο που παρακολουθεί και ενθαρρύνει τους μαραθωνοδρόμους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι ίδιοι συνεχώς να επιστρατεύουν μέσα τους θετικά συναισθήματα ηρεμίας και συγκέντρωσης μέχρι τον τερματισμό. Παρά τους χιλιάδες δρομείς στη διαδρομή μια «παράξενη ησυχία» κυριαρχεί, με τις ανάσες από την προσπάθεια των μαραθωνοδρόμων, και αυτό  δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση. Όποιος δεν το έχει ζήσει ίσως δεν μπορεί να το καταλάβει, είναι η μαγεία του μαραθωνίου που κάνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους να τον αγαπούν και να θέλουν να τρέξουν τη διαδρομή του.   

Εύχομαι σε όλους να ζήσουν το μεγαλείο του  τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο στάδιο νιώθοντας την ιστορικότητα της αυθεντικής διαδρομής του  Μαραθωνίου. Καλή επιτυχία και καλό τερματισμό!»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.