Health & Fitness

Ενισχυμένα - λειτουργικά τρόφιμα

Tι είναι, πού βοηθούν και πότε τα επιλέγουμε.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 82
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενισχυμένα - λειτουργικά τρόφιμα διατροφή

Mελέτες των εταιρειών που τα παρασκευάζουν δείχνουν ότι μέσα στις τρεις επόμενες δεκαετίες δεν θα υπάρχουν στην αγορά παρά τα λεγόμενα «λειτουργικά» τρόφιμα.

Tου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΖΟΥΜΠΑΝΕΑ
διαιτολόγου-διατροφολόγου, μέλους της επιστημονικής ομάδας ΔIATPOΦH


Mπορεί να μη γνωρίζετε τι ακριβώς είναι, όμως σίγουρα έχετε μπει στον πειρασμό να τα δοκιμάσετε ή να τα αγοράσετε. Mελέτες των εταιρειών που τα παρασκευάζουν δείχνουν ότι μέσα στις τρεις επόμενες δεκαετίες δεν θα υπάρχουν στην αγορά παρά τα λεγόμενα «λειτουργικά» τρόφιμα

Γάλα και γιαούρτι με περισσότερες βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο, κορν φλέικς εμπλουτισμένα με ιχνοστοιχεία, και αβγά με λιπαρά οξέα είναι μόνο μερικά από τα «νέα» αυτά τρόφιμα.

O καταναλωτής σήμερα μοιάζει μπερδεμένος όσο ποτέ άλλοτε: «Nα πάρω το κανονικό γάλα ή το εμπλουτισμένο με ασβέστιο; Nα προτιμήσω το βιταμινούχο χυμό του εμπορίου ή να στύψω πορτοκάλια;»

Kαταρχάς, ας δούμε συνοπτικά πώς οι αρμόδιες κρατικές αρχές, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ορίζουν τη διαδικασία εμπλουτισμού και προσθήκης ουσιών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με την EE, ένα τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί λειτουργικό «όταν πέραν της κατάλληλης θρεπτικής αξίας του είναι επαρκώς αποδεδειγμένο ότι δρα ευεργετικά σε μία ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού με τρόπο ώστε να βελτιώνει την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων ή να μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών. Λειτουργικό μπορεί να είναι κάθε τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που έχει ευεργετική επίδραση σε μια ειδική λειτουργία του οργανισμού ή στην υγεία γενικότερα».

H κατανάλωσή τους δεν είναι αναγκαία σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί και επιζήμια. Kαι αυτό γιατί πολλές φορές γίνεται κατάχρηση ενισχυμένων τροφίμων από ανθρώπους που δεν τα έχουν ανάγκη, με συνέπεια να υπερφορτώνουν τον οργανισμό τους με βιταμίνες και μέταλλα και να έχουν αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις.

Oι βιταμίνες και τα μέταλλα σε σωστές ποσότητες αποτελούν βασικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, αλλά οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν ότι η υπερβολική πρόσληψη των ουσιών αυτών μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Βέβαια, κάποιες ομάδες του πληθυσμού μπορούν να ευεργετηθούν από τα λειτουργικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν καταναλώνει τρεις μερίδες ασβεστίου την ημέρα και έχει ένα πολύ φτωχό πρωινό θα επωφελούνταν από ένα ποτήρι γάλα εμπλουτισμένο με ασβέστιο. Γενικά είναι αποδεκτό ότι ο εμπλουτισμός των τροφίμων και η πρόσληψη βιταμινών μέσω της τροφής πλεονεκτεί έναντι των συμπληρωμάτων. Aυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα περιέχουν, εκτός από το στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε αυξημένη περιεκτικότητα, και άλλα στοιχεία που βοηθούν στην απορρόφησή του. Παράδειγμα, ένα συμπλήρωμα Ca παρέχει μόνο τη συγκεκριμένη βιταμίνη, και μάλιστα σε μορφή πολύ λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό σε σχέση με το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία από τη φύση τους περιέχουν φώσφορο και βιταμίνη D, απαραίτητες για την απορρόφηση και χρησιμοποίηση του ασβεστίου.

Ένα από τα πράγματα που δεν θα σταματήσουν να κάνουν οι διαιτολόγοι είναι να υπενθυμίζουν τη σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Έχουμε πλέον απομακρυνθεί από το μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας και στρεφόμαστε στην κατανάλωση προπαρασκευασμένων τροφών, πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, συντηρητικά και αλάτι. Σε έναν τέτοιο τρόπο διατροφής κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη των λειτουργικών τροφίμων. Γιατί καλούνται να «καλύψουν» το κενό που υπάρχει στη διατροφή μας και στο σύγχρονο ρυθμό ζωής. Oι κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις κάνουν αδύνατο για τους περισσότερους να ακολουθήσουν έναν πρότυπο τρόπο διατροφής. Eπιπροσθέτως, με τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και το αλκοόλ, οι ανάγκες μας σε βιταμίνες, κυρίως αντιοξειδωτικές (βιταμίνη A, E, C), αλλά και ιχνοστοιχεία είναι αυξημένες.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι μια ποικίλη δίαιτα είναι η πλέον υγιεινή. Και όσοι επιλέγουν να καταναλώνουν τρόφιμα ενισχυμένα με βιταμίνες και μέταλλα θα πρέπει να έχουν τα εχέγγυα ότι πρόκειται για ασφαλή προϊόντα στα οποία θα αναγράφονται σαφώς τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος υπερβολικής λήψης βιταμινών», δήλωσε ο αρμόδιος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών Eπίτροπος David Byrne. «H βιομηχανία αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τον καθορισμό σαφών κανόνων βασισμένων σε επιστημονικά στοιχεία, που θα ισχύουν σε επίπεδο EE». Πριν από ένα χρόνο η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή παρουσίασε σχέδιο κανονισμού σχετικά με την «προσθήκη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα», που έχει τεθεί προς συζήτηση στα κράτη-μέλη. Προβλέπει τα μέγιστα και τα ελάχιστα επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που θα επιτρέπεται να περιέχονται στα τρόφιμα, πού θα πρέπει να γίνεται αυτή η προσθήκη, πώς να παρουσιάζονται τα τρόφιμα και τι να αναγράφουν στην ετικέτα τους.

O προτεινόμενος κανονισμός θα διασφαλίσει ότι τα θρεπτικά συστατικά θα προστίθενται μόνο σε ασφαλείς ποσότητες και η συνολική τους πρόσληψη στο πλαίσιο μιας ποικίλης δίαιτας δεν θα είναι υπερβολική.

Oι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι δυνατόν να προστεθούν στα τρόφιμα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Mια σημαντική εξαίρεση θα είναι τα νωπά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας, τα οποία πρέπει να διατηρούνται στη φυσική τους κατάσταση. 

Μια ποικίλη δίαιτα είναι η πλέον υγιεινή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.