Health & Fitness

Τα αρνητικά της vegan διατροφής για το νευρικό σου σύστημα

Τι είναι η χολίνη που λείπει από την αυστηρή χορτοφαγία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η vegan διατροφή κι η αυστηρή χορτοφαγία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία σου.

Το ηξερες ότι η vegan διατροφή κι η αυστηρή χορτοφαγία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ήπατος και του νευρικού συστήματος;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο «BMJ Nutrition, Prevention and Health», όσοι ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα χολίνης ημερησίως.

Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό, που συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, απαραίτητη για τη λειτουργία του ήπατος, το σχηματισμό λεκιθίνης, την παραγωγή ορμονών, και τη ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η χολίνη βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφών ωστόσο οι κρόκοι των αυγών είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή της, παρέχοντας περίπου 680 mg ανά 100 γραμμάρια.

Η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας επισημαίνει ωστόσο, ότι ακόμα και όσοι ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, μπορούν να λαμβάνουν την απαραίτητη δόση χολίνης ημερησίως, αρκεί να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

Πέρα από τα αυγά, το γάλα και το κόκκινο κρέας, η χολίνη βρίσκεται στη σόγια, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φασόλια, τα μανιτάρια, τη κινόα και τα φιστίκια.

Η Δρ. Derbyshire αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ Nutrition, Prevention and Health», ότι βάση ερευνών οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα χολίνης, ουσίας απαραίτητης για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων. «Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι παίρνουν την ποσότητα χολίνης που χρειάζεται ο οργανισμός τους» είπε.

Η Bahee Van de Bor, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγιας αναφέρει «Όσοι έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους το κρέας και τα παράγωγά του, μπορούν να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα χολίνης αρκεί να ακολουθούν ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής που να περιέχει τους κατάλληλους συνδυασμούς. Το ίδιο ισχύει και για την Β12, το σίδηρο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το ασβέστιο».