- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το σκόρδο δεν είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά
Σύμφωνα με τα άρθρα παρατηρήθηκε ότι η ένωση Diallyl disulfide που υπάρχει στο σκόρδο, σκοτώνει ακόμη και βακτήρια που είναι πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά
Άρθρα υποστηρίζουν ότι «το σκόρδο είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά» ωστόσο δεν είναι αληθή
«Το σκόρδο 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά» είναι ο τίτλος του άρθρου που κυκλοφορεί, δίνοντας στον αναγνώστη την εντύπωση πως μπορεί να έχει πιο αποτελεσματικές ιδιότητες σε ανθρώπους, από γνωστά φάρμακα.
ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το άρθρο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα itrofi.gr και αναπαράχθηκε από άλλες ιστοσελίδες όπως το pronews.gr, triklopodia.gr, pentapostagma.gr, differnews.gr, olympia.gr, κτλ.
Σύμφωνα με το άρθρο, σε «πρόσφατη έρευνα» που δημοσιεύθηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy παρατηρήθηκε ότι η ένωση Diallyl disulfide που υπάρχει στο σκόρδο, σκοτώνει ακόμη και βακτήρια που είναι πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Από την έρευνα συμπεραίνεται ότι έγινε σύγκριση της ένωσης και των αντιβιοτικών erythromycin και ciprofloxacin. Οι ερευνητές δηλώνεται ότι αποφάνθηκαν, βάση των αποτελεσμάτων, ότι η Diallyl disulfide είναι 100 φορές πιο ισχυρή από τα αντιβιοτικά κι έχει πιο άμεση δράση. Επίσης, η ίδια ένωση έχει άλλες δύο δράσεις, ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων και ως καθαριστικό των επιφανειών που θα χρησιμοποιηθούν κατά την προετοιμασία του φαγητού. Στο τέλος του άρθρου αναφέρεται ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που διαμένουν στις ΗΠΑ εμφανίζουν γαστρεντερολογικά προβλήματα εξαιτίας του καμπυλοβακτηρίου που βρίσκεται στα τρόφιμα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε και σε άλλες ιστοσελίδες το 2012 όταν και πρωτοβγήκε. Ανάμεσα στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν tovima.gr.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τέσσερις ερευνητές, τους Xiaonan Lu, Derrick R. Samuelson, Barbara A. Rasco και Michael E. Konkel, και δημοσιεύθηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy το Μάιο του 2012. Στο επιστημονικό άρθρο οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Με βάση τα δεδομένα μας, η Diallyl disulfide μπορεί να είναι ένας κατάλληλος αντιμικροβιακός παράγοντας και χρήσιμη ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων».
Για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κοινοποίησε άρθρο το Washington State University, υπό την εποπτεία του οποίου εργάστηκαν οι ερευνητές. Στο άρθρο παρουσιάζονται στοιχεία τα οποία βασίζονται σε αυτή κι άλλες δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια ομάδα και δημοσιεύθηκαν στο Applied and Environmental Microbiology και στο Analytical Chemistry. Στο άρθρο που αναρτήθηκε στον πανεπιστημιακό ιστότοπο υπάρχει δήλωση του Konkel, ενός εκ των ερευνητών, που προειδοποιεί ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο βασικό στάδιο και δε μπορεί να θεωρηθεί εφαρμόσιμη. Συνεχίζει αναφέροντας ότι η κατανάλωση σκόρδου είναι μια γενικά υγιής συνήθεια, αλλά «είναι απίθανο να αποτραπεί η τροφική δηλητηρίαση που σχετίζεται με το καμπυλοβακτηρίδια». Επίσης, προσθέτει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση των επιπέδων του βακτηριδίου στο περιβάλλον και στον καθαρισμό του βιομηχανικού εξοπλισμού. Από την πλευρά της η Rasco, πρόσθεσε ότι η ένωση μπορεί να συμβάλλει τόσο στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων όσο και ως συντηρητικό τροφίμων.
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.