Health & Fitness

Ρομποτική χειρουργική στην Ωτορινολαρυγγολογία: τα οφέλη για τον ασθενή

Παγκόσμιο συνέδριο στην Ινδία για τις τελευταίες εξελίξεις

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρομποτική χειρουργική στην Ωτορινολαρυγγολογία: τα οφέλη για τον ασθενή

Τα οφέλη για τον ασθενή από τη ρομποτική χειρουργική στην ωτορινολαρυγγολογία

Το αντικείμενο του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενδοσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία (4th Congress of International Guild of Robotic & Endoscopic Head & Neck Surgery IGReHNS), που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Ινδία, ήταν τα νέα δεδομένα για τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στην ωτορινολαρυγγολογία και τα οφέλη της για την υγεία των ασθενών. Διακεκριμένοι επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη παρουσίασαν τις εργασίες τους και τα συμπεράσματά τους από τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα δύσκολων περιστατικών, που η έκβασή τους ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, χωρίς τις συνήθεις επιπτώσεις των κλασικών χειρουργείων.

«Στις χειρουργικές ειδικότητες, αυτό που πάντα φοβίζει και τρομάζει τους ασθενείς, που πρέπει να αποφασίσουν ένα χειρουργείο, είναι αν θα επιτευχθεί ριζική λύση στο πρόβλημά τους, αλλά είναι και ο πόνος, η ταλαιπωρία, η ασφάλεια στη νάρκωση και στο χειρουργείο και, γενικά, η έκβαση όλης αυτής της διαδικασίας της εγχείρησης», μας είπε η κυρία Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr), η οποία συμμετείχε στο συγκεκριμένο συνέδριο.

«Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες έχει επικρατήσει η εφαρμογή των μικροχειρουργικών επεμβάσεων (minimally invasive surgery) και η πιο σύγχρονη μορφή αυτής της μικροχειρουργικής είναι η ρομποτική χειρουργική». Στην ωτορινολαρυγγολογία τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές, τόσο με την ενδοσκοπική χειρουργική στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους, όσο και στον λάρυγγα, με την εφαρμογή του λέιζερ.

Όμως η ρομποτική χειρουργική ήρθε να προσθέσει κάτι ακόμη. Την τρισδιάστατη κάμερα, που δίνει άλλη ασφάλεια στον χειρουργό, επειδή έχει τη δυνατότητα να έχει άλλη, ευρύτερη εκτίμηση στο βάθος του χειρουργικού πεδίου και ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς. Είναι ένα, ακόμη, σύγχρονο όπλο στα χέρια ενός έμπειρου και εκπαιδευμένου χειρουργού, που μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση στους ασθενείς του.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κυρία Ανατολή Παταρίδου: «Οι ενδείξεις της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής, όπως αποσαφηνίστηκαν στην Ινδία, στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία, αφορούν σε καλοήθεις παθήσεις, όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο και σε κακοήθεις παθήσεις του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα στα αρχικά στάδια.

Ειδικότερα η διαστοματική ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci - που άρχισε να εφαρμόζεται ερευνητικά το 2004, από τον Gregory Weinstein και τον Bert O Malley στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια - έχει καθιερωθεί ως ασφαλής εναλλακτική μέθοδος στην αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του στοματοφάρυγγα, υποφάρυγγα, λάρυγγα. Κι αυτό διότι επιτρέπει για πρώτη φορά στους χειρουργούς - ωτορινολαρυγγολόγους πολύ μεγαλύτερη προσπέλαση στις περιοχές του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα».

Το κύριο πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η ακρίβεια στην εκτομή και η διατήρηση των υγιών ιστών, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση και την ταχύτερη επούλωση στην τόσο ευαίσθητη περιοχή του ανώτερου αεραγωγού, με το λέιζερ να παραμένει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των εξειδικευμένων χειρουργών.

Η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ εξηγεί: «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον καρκίνο που αφορά στις φωνητικές χορδές, καθώς σε αυτή την περίπτωση έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι σε ένα χειρουργείο μπορεί να γίνει βιοψία και αφαίρεση όλου του καρκίνου, με άριστα αποτελέσματα στη διατήρηση της φωνής του ασθενούς».

Οι φετινές ανακοινώσεις από το συνέδριο στην Ινδία έρχονται ως συνέχεια των όσων είχαν συζητηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ορλάντο της Φλόριντα των ΗΠΑ. Εκεί είχε δοθεί έμφαση στις νεότερες εξελίξεις στην θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και στη σχέση τους με τον ιό HPV. Επρόκειτο για ένα τριήμερο εξειδικευμένο workshop, το οποίο έγινε στο ADVENTHEALTH NICHOLSON CENTER, ένα από τα πιο ειδικά κέντρα εκπαίδευσης, με διακεκριμένους ιατρούς από όλο τον κόσμο και ήταν αφιερωμένο στην εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, με στόχο τη μέγιστη διατήρηση της λειτουργικότητας των οργάνων και της καθημερινής ποιότητας ζωής.

Όσο για τις εντυπώσεις της κυρίας Παταρίδου από το συνέδριο στην Ινδία: «Είδα έναν κόσμο με τη δική του κουλτούρα, εξαιρετικά φιλόξενο, γεμάτο εξωτικά χρώματα και αρώματα. Πρώτη φορά ένιωσα ότι η διάλεξή μου απευθύνθηκε σε ένα κατάμεστο ακροατήριο με συγκινητική συμμετοχή και με απίστευτη διάθεση για πρόοδο», καταλήγει η ειδικός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.