Σχετίζεται η πρόωρη εκσπερμάτιση με τη στυτική δυσλειτουργία;
Σπάνια οι άντρες απευθύνονται στον ουρολόγο
Στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση συνυπάρχουν πολλές φορές
Το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα στους άνδρες και όχι μόνο στους πιο ώριμους ηλικιακά είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση, επηρεάζοντας τον έναν στους τέσσερις.
Μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Sexual Medicine, έδειξε πως η πρόωρη εκσπερμάτιση συνυπάρχει με τη στυτική δυσλειτουργία. Πιο συγκεκριμένα επιβεβαίωσε τον υψηλό επιπολασμό της συνύπαρξης πρόωρης εκσπερμάτισης και στυτικής δυσλειτουργίας, υποδεικνύοντας μία πολύπλοκη σχέση μεταξύ των δύο συνθηκών και τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού αυτής της συνύπαρξης.
Μεταξύ των 937 συμμετεχόντων στη μελέτη, μέσης ηλικίας 41 ετών, συν πλην μια δεκαετία, το ποσοστό συνύπαρξης των δύο καταστάσεων ήταν 24,7%. Κακές σεξουαλικές σχέσεις, αυτοεκτίμηση στο ναδίρ, κατάθλιψη και άγχος ανέφεραν πιο συχνά όσοι είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση ή στυτική δυσλειτουργία, ειδικά εκείνοι που αντιμετώπιζαν και τις δύο καταστάσεις.
«Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη και περίπλοκη πάθηση, για την οποία ευθύνονται πολλοί παράγοντες. Πρόκειται για τον υπερβολικά σύντομο έως και μηδενικό λανθάνοντα χρόνο εκσπερμάτισης, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Πρώτη φορά καταγράφηκε σε ιατρικά εγχειρίδια στις αρχές της δεκαετίας του ΄30», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος (www.krokkas.gr).
Με βάση την βαρύτητά της, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να ταξινομηθεί σε:
Σοβαρή: Εκσπερμάτιση μέσα σε 15 δευτερόλεπτα ή σε 3 κολπικές κινήσεις.
Μέτρια: Εκσπερμάτιση μέσα σε 15-30 δευτερόλεπτα ή σε 8 κολπικές κινήσεις.
Ελαφριά: Εκσπερμάτιση μέσα σε 60-120 δευτερόλεπτα ή σε 10 κολπικές κινήσεις.
Υπάρχουν δύο τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης. Η χρόνια ή πρωτοπαθής, που αποτελεί τον συχνότερο τύπο. Το πρόβλημα εμφανίστηκε ίσως κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή και συνεχίσθηκε με την πάροδο των χρόνων. Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει ταχύτατα, από το πρώτο λεπτό της διείσδυσης ή ακόμη και πριν από αυτήν.
Η επίκτητη ή δευτεροπαθής, που συνήθως προκύπτει ξαφνικά, αλλά μπορεί να εμφανίζεται και σταδιακά. Ο ασθενής μέχρι την εμφάνιση του προβλήματος διατηρεί φυσιολογικούς ρυθμούς, εκσπερματώνει, δηλαδή, 4 έως 10 λεπτά μετά τη στύση.
«Η πρόωρη εκσπερμάτιση και στις δυο μορφές της έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει ότι δεν ελέγχει τη σεξουαλική του ζωή. Διακατέχεται από έντονο άγχος, έχει ελάχιστη έως καθόλου ικανοποίηση από τη σεξουαλική πράξη κι αυτό συχνά έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σχέση του», τονίζει ο κύριος Ρόκκας.
Μια δύσκολη διάγνωση
Η μεγάλη συχνότητα της πρόωρης εκσπερμάτισης θα έλεγε κανείς ότι συνάδει με την εύκολη και έγκαιρη διάγνωση. Δεν είναι, όμως, έτσι. Σπάνια οι άνδρες θα πάνε στον ουρολόγο, δυσκολεύονται ήδη αρκετά να παραδεχτούν στον ίδιο τους τον εαυτό ότι κάτι δεν πάει καλά «εκεί κάτω». Ο ειδικός ιατρός, με τις πληροφορίες που θα λάβει, θα κάνει τη διάγνωση και θα συμβάλλει στην εξεύρεση της κατάλληλης θεραπείας.
Όπως λέει ο κύριος Ρόκκας: «Ο ανδρολόγος στοχεύει στη συνολική αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Εκτός από τη χορήγηση φαρμάκων, που αναστέλλουν τη διαταραχή, όσο διαρκεί η θεραπεία, επιδιώκει τη συμβουλευτική, ψυχοθεραπευτική ενίσχυση του ζευγαριού, με παράλληλο πρόγραμμα σεξουαλικών ασκήσεων και παιχνιδιών (squeeze technique), που έχει ως σκοπό του τον εγκεφαλικό έλεγχο. Ο άνδρας μαθαίνει να κρατάει την εκσπερμάτισή του όσο χρόνο επιθυμεί ο ίδιος, αλλά και η/ο σύντροφός του. Παράλληλα, βέβαια, υπάρχουν και ατομικές, ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις υποστηρικτικού τύπου, που απαιτούν, όμως, θεραπεία μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και βαθύτερης ψυχοσυναισθηματικής προσέγγισης».
Η μεικτή προσέγγιση φαρμακευτικού και ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα αποτελούν σύγχρονες μεθόδους, με γρήγορα και ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επιτυγχάνουν την ψυχική αποφόρτιση της σχέσης, που απειλείται από την πρόωρη εκσπερμάτιση. Η φαρμακευτική παρέμβαση επιμηκύνει τον χρόνο της σεξουαλικής πράξης των δύο συντρόφων, αποτελώντας βασική βοήθεια για τον άνδρα, που αδυνατεί να ελέγξει την εκσπερμάτισή του, χωρίς, όμως, να είναι η ουσιαστική θεραπεία, που «ξεριζώνει» το πρόβλημα της σχέσης.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η χρήση φαρμάκων αποφορτίζει τόσο τον άνδρα όσο και την/τον σύντροφό του, επιβραβεύει χρονικά τον σεξουαλικό τους κύκλο, τους κάνει να νιώθουν καλά, με αποτέλεσμα να επιθυμούν και την επόμενη σεξουαλική τους επαφή.
Σύμφωνα με τον ειδικό, πλέον υπάρχει ειδικό φάρμακο για την πρόωρη εκσπερμάτιση, με τη δραστική ουσία δαποξετίνη. Να σημειωθεί ότι η χρήση τοπικών αναισθητικών αλοιφών και αντίστοιχων σπρέι, που κατά κόρον και αυτοβούλως πολλοί χρησιμοποιούν μαζί με προφυλακτικά, εμποτισμένα με αναισθητικές ουσίες, με σκοπό την επιβράδυνση, δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.