- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μαζεύουν υπογραφές για να μη φύγει ο μαιευτήρας τους
Ο Σωκράτης Μέγκουλας έδωσε ζωή στην κλειστή Γυναικολογική Κλινική στην Ιεράπτερα. Τώρα, οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες του τόπου, ζητούν να παραμείνει
Στην Ιεράπετρα μαζεύουν υπογραφές για να παραμείνει ο Μαιευτήρας - Γυναικολόγος που έδωσε ζωή στην επί 4 χρόνια κλειστή γυναικολογική κλινική.
Ο Σωκράτης Μέγκουλας είναι επικουρικός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια, όταν και κλήθηκε εκεί, βρήκε μία γυναικολογική κλινική σε αποσύνθεση. Μέχρι σήμερα, και λίγο πριν λήξει η σύμβασή του στις 30 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 4.500 χιλιάδες γυναίκες έχουν περάσει από τα τακτικά ιατρεία της κλινικής, ενώ οι τοκετοί και επεμβάσεις σπάνε ρεκόρ. Οι γυναίκες του τόπου, αλλά και πολλοί άντρες, εκτιμώντας το πολύτιμο έργο που έχει προσφέρει ο μαιευτήρας μαζεύουν υπογραφές για τον κρατήσουν μόνιμα στον τόπο τους.
Η A.V. επικοινώνησε με τον Σωκράτη Μέγκουλα, ο οποίος συγκινημένος από την πρωτοβουλία του κόσμου, περιγράφει τις συνθήκες που αντιμετώπισε όταν έφτασε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.
«Η γυναικολογική κλινική δε λειτουργούσε, ήταν κλειστή ήδη για 4 – 5 χρόνια και πριν την παύση της λειτουργίας βρίσκονταν σε αποσύνθεση. Είχε μείνει ένας γυναικολόγος, ο οποίος βέβαια είχε προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία, αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν στη δύση της καριέρας του και δεν κυνηγούσε τους τοκετούς, τις επεμβάσεις».
Ο Σωκράτης Μέγκουλας κλήθηκε στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας ως επικουρικός γιατρός. Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει θεσπίσει τα τελευταία 10 χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας . Όπως εξηγεί ο ίδιος, «Αυτοί οι γιατροί στην αρχή είχαν το ρόλο “να μπαλώσουν τρύπες” σε κάποιες κλινικές που υπήρχε μία μικρή ανάγκη. Να έρθει ένας νέος γιατρός, να αποκτήσει εμπειρία. Στη συνέχεια, λόγω της κρίσης πάγωσαν οι διορισμοί, πολλοί συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε πολλές κλινικές οι επικουρικοί, να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκέψου ότι υπάρχουν κλινικές που έχουν τέσσερις επικουρικούς και έναν μόνιμο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με εμένα. Με κάλεσαν επικουρικό σε μία κλινική που δεν υπήρχε. Μου έκανε έκπληξη αυτό. Ένιωσα βέβαια ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την ύπαρξη ενός γυναικολόγου στο νοσοκομείο και ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για την ύπαρξη ενός γυναικολόγου που είχε όρεξη να δουλέψει και να προσφέρει έργο».
Ο κόσμος τον ρωτούσε τι ήρθε να κάνει σε μία κλειστή κλινική, αν θα παραμείνει κι εκείνος αναρωτιόταν γιατί τον ρωτούν τα αυτονόητα. Είχε έρθει για να δουλέψει. Σύντομα κατάλαβε το γιατί. «Τον πρώτο καιρό δεν υπήρχε καν μηχάνημα υπερήχων. Έκανα υπερήχους μετά το τέλος του ωραρίου μου, χρησιμοποιώντας το μηχάνημα των ακτινολόγων. Σημαντικό, που πρέπει να αναφερθεί, είναι πως όταν ήρθαν δεν υπήρχαν μαίες. Εφημέρευα δίχως μαία. Είχα και μία μοναδική εμπειρία, ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Εφημέρευα και στις 11 το βράδυ έρχεται με πόνους μία κυρία που ήταν στο μήνα της. Το μωρό ήταν έτοιμο να γεννηθεί. Έκανα τον τοκετό μόνος μου, χωρίς καμία βοήθεια και φαντάσου ότι για να απολινώσω το μωρό, να κόψω δηλαδή τον ομφάλιο λώρο, ζήτησα τη βοήθεια του συζύγου. Είναι κάτι που για επίπεδο νοσοκομείο είναι τραβηγμένο, αλλά πιστεύω πως ευαισθητοποίησε την διοίκηση (σ.σ. του Νοσοκομείου) και τουλάχιστον στις εφημερίες καταφέραμε να έχω μαία, σε περίπτωση που κάτι γίνει».
Σε βάθος τριμήνου από την άφιξή του προσπάθησε και κατάφερε να μαζέψει τις ελλείψεις και σταδιακά η κλινική πήρε ξανά μπρος. Τοκετοί, καισαρικές, προληπτικές εξετάσεις και γυναικολογικές επεμβάσεις άρχισαν να διεξάγονται ξανά. Μάλιστα, καθώς ο μαιευτήρας είχε τελειώσει την ειδικότητά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, πολλές γυναίκες τις οποίες είχε παρακολουθήσει στο πρώτο τους παιδί, στο δεύτερο, ακολούθησαν το γιατρό τους και ήρθαν να γεννήσουν στην Ιεράπετρα, κάτι που όπως αναφέρει ο ίδιος αποτελεί «μεγάλη τιμή». Τον κ. Μέγκουλα επισκέπτονται επίσης γυναίκες και από άλλες περιοχές της Κρήτης. Όπως άλλωστε αναφέρει και η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την παραμονή του σε κείμενό της που απέστειλε στη διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης: «Ζητάμε από τους αρμόδιους, να λάβουν υπόψη ότι μόνο στην περιοχή της Ιεράπετρας κατοικούν 13.800 γυναίκες, χωρίς να υπολογίζουμε τις γυναίκες όλης της νοτιοανατολικής Κρήτης, από τη Βιάννο ως το Γούδουρα που εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, χωρίς να υπολογίζουμε τις χιλιάδες εποχιακές εργάτριες γης, ούτε τις τουρίστριες που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή μας».
Η πρώτη κινητοποίηση για την παραμονή του μαιευτήρα- γυναικολόγου έγινε τον περασμένο Απρίλιο. «Είμαι εδώ 3 χρόνια και 4 μήνες. Η σύμβαση που υπέγραψα ήταν για 3 χρόνια τα οποία παρήλθαν τον Ιούλιο και έπειτα μου δόθηκε μία μικρή παράταση η οποία τελειώνει στις 30 Νοεμβρίου. Μια πρώτη κινητοποίηση, χωρίς να το ζητήσω εγώ, ήταν κάτι αυθόρμητο από τις γυναίκες της πόλης και από πολλούς άντρες, έγινε τον Απρίλιο. Ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές σαν μέσο πίεσης για να μπορέσω να παραμείνω. Μαζεύτηκαν 4.000 υπογραφές. Ήταν πραγματικά κάτι πολύ συγκινητικό. Το γεγονός ότι έχουμε τόσο μεγάλη αποδοχή, ότι το έργο που έχει παραχθεί έχει πιάσει τόπο και ότι η τοπική κοινωνία το αναγνωρίζει είναι για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση».
Την περασμένη εβδομάδα έγιναν στην κλινική τρεις τοκετοί σε ένα 24ωρο. Πολλοί κάνουν λόγο για αριθμό ρεκόρ που καταδεικνύει ότι από τότε που ο κ. Μέγκουλας ανέλαβε την κλινική οι γυναίκες του τόπου εμπιστεύονται ξανά το νοσοκομείο της πόλης τους και επιλέγουν να γεννήσουν σε αυτό. «Μάλιστα η παλιά μαία εδώ μου είπε ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν το έχει ξαναδεί αυτό στην Ιεράπετρα», αναφέρει ο ίδιος εντυπωσιασμένος. Αυτό το γεγονός μαζί με το ότι πλησιάζει ο καιρός που τελειώνει η σύμβασή του αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας.
«Σε προσωπικό επίπεδο αυτό που πιστεύω ότι κατάφερα, πέρα από την όρεξή μου για δουλειά, είναι ότι κέρδισα την εμπιστοσύνη τους. Ότι ό,τι κάνω γίνεται με σοβαρότητα, με μεγάλο σεβασμό. Ο κόσμος ξαναδείχνει τη μεγάλη του πρόθεση να με κρατήσει εδώ. Θα το ήθελα να μείνω. Έχω και τρία παιδάκια, τα δύο πάνε Δημοτικό και έχουν δημιουργήσει εδώ τις παρέες τους, φιλίες. Θα είναι δύσκολο όταν μετακομίσουμε και για εκείνα και για εμένα και τη γυναίκα μου επαγγελματικά».
Η Επιτροπή Πολιτών της Ιεράπετρας κατάφερε με το έγγραφο που απέστειλε στην νέα διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης να κλείσει μια συνάντηση μαζί της στο Ηράκλειο, όπου το θέμα θα συζητηθεί.