Παιδιά και οθόνες: Τι πρέπει να ανησυχεί τους γονείς
Τα αποτελέσματα έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καστιγιόν Jaume 1
Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα των προγραμμάτων και όχι την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη.
Ο χρόνος που τα παιδιά περνούν βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο αν και μάλλον αυτό δεν έχει να κάνει με την ποσότητα αλλά με την ποιότητα των προγραμμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καστιγιόν Jaume 1 στην Ισπανία, διερεύνησε τις συνήθειες μισό εκατομμυρίου παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές ανασκόπησαν 58 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 480.000 άτομα κάτω των 18 ετών. Από αυτές τις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν 30 (106.000 συμμετέχοντες) στις οποίες έγινε σύγκριση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων και των ακαδημαϊκών επιδόσεων. Οι ακαδημαϊκές επιδόσεις μετρήθηκαν με δοκιμασίες γλωσσικών και μαθηματικών ικανοτήτων.
Εν τέλει προέκυπτε μια συνολική, σύνθετη βαθμολογία η οποία συνιστούσε το μέσο όρο από τη βαθμολογία σε τέσσερα τεστ (αγγλικών, γλώσσας, μαθηματικών και φυσικής) και είχε κλίμακα από 1 έως 36.
Ως χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη θεωρήθηκε ο χρόνος στην τηλεόραση, στο κινητό και σε βιντεοπαιχνίδια.
Διαπιστώθηκε ότι ο γενικός χρόνος που περνούσαν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες δε συσχετίστηκε με πτώση στις ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Η δρ Μιρέια Αντελαντάντο – Ρενό, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, τονίζει ότι η αφιέρωση υπερβολικού χρόνου στις οθόνες στην παιδική ηλικία συνδέεται με διάσπαση προσοχής, προβλήματα συμπεριφοράς και κακές διατροφικές συνήθειες.
Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη επίβλεψης στο τι βλέπουν τα παιδιά και οι έφηβοι στις οθόνες και μείωση του συνολικού χρόνου που περνούν μπροστά σε αυτές για τη βελτίωση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων.
Ήδη, φέτος, βρετανοί γιατροί καλούν τους γονείς να απαγορεύσουν στα παιδιά τους τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο τραπέζι και πριν από τον ύπνο.
Η Σάλι Ντέιβις, η επικεφαλής βρετανίδα γιατρός τονίζει ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τα ίδια, οι γονείς ωστόσο πρέπει να είναι προσεκτικοί για να εξασφαλίσουν την προστασία των παιδιών τους.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των παιδιάτρων, αυτοί τονίζουν ότι τα προβλήματα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκκινούν όταν διαταράσσουν τον ύπνο των παιδιών και την ευημερία την οικογένειας.
Πηγή: Independent
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.