Αυστριακοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει σύνδεση του πρόωρου θανάτου με την έλλειψη βιταμίνης D.
Η έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως ανθρώπων μέσης ηλικίας, κυρίως από αιτίες σχετικές με τον διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα αυστριακή επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον δρα Ρόντριγκ Μαρκουλέσκου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Βαρκελώνη (16-20 Σεπτεμβρίου), μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για σχεδόν 78.600 ανθρώπους με μέση ηλικία 51 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους (κάτω από 10 nmol/L), είχαν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (2,9 φορές) αφορούσε άτομα 45 έως 60 ετών. Αντίθετα, άτομα με υψηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (πάνω από 90 nmol/L) είχαν μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 30% έως 40%, με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου (40%) στην ίδια ηλικιακή ομάδα των 45-60 ετών.
Προηγούμενες έρευνες, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά είχαν εστιάσει σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αφορά ιδιαίτερα και τους μεσήλικες ανθρώπους, ενώ αντίθετα δεν βρέθηκε να αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους είναι άνω 75 ετών και έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Όσον αφορά τις αιτίες θανάτου, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης (κάτω από 50 nmol/L), η μεγαλύτερη συσχέτιση -αύξηση κινδύνου κατά 4,4 φορές- βρέθηκε σε σχέση με τον διαβήτη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους δικαιολογούν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για να προληφθούν οι κίνδυνοι πρόωρης θνησιμότητας στη μέση ηλικία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.