- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έρευνα για το άγχος στην εγκυμοσύνη και τη διαταραχή προσωπικότητας
Ακόμη και το μέτριας έντασης στρες έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού
Τα παιδιά μητέρων που έχουν βιώσει άγχος στην εγκυμοσύνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών προσωπικότητας.
Τα παιδιά των γυναικών που έχουν βιώσει σοβαρό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας στην ηλικία των 30 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται το BBC.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Psychiatry», έδειξαν ότι ακόμη και το μέτριας έντασης στρες έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού.
H δρ. Τρούντι Σενεβιρατν, η πρόεδρος του «Royal College of Psychiatrists», εξηγεί ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος με πολύ άγχος και οι μαμάδες έχουν ανάγκη από στήριξη.
«Αν και δεν θέλουμε οι γονείς να πιστεύουν ότι βλάπτουν τα παιδιά τους, πράγματι το στρες τα επηρεάζει», δηλώνει η ίδια και προσθέτει ότι οι υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και προαγωγής της ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη βελτίωση.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 3.600 έγκυες γυναίκες από το Ελσίνκι της Φιλανδίας οι οποίες ρωτήθηκαν για τα επίπεδα άγχους τους (αξιοσημείωτο άγχος, κάποιο άγχος, καθόλου άγχος). Στη συνέχεια τα παιδιά τους, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1975 και 1976, έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης. Οι ερευνητές επιχείρησαν να εξετάσουν αποκλειστικά την επίδραση του άγχους ελέγχοντας άλλους παράγοντες, όπως το ψυχιατρικό ιστορικό των εγκύων, το κάπνισμα και η κατάθλιψη.
Όταν αυτά τα παιδιά έγιναν 30, διερευνήθηκε η ύπαρξη διάγνωσης για κάποια διαταραχή προσωπικότητας. Βρέθηκαν 40 διαγνώσεις και όλες ήταν περιπτώσεις σοβαρών διαταραχών, ενώ για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές είχε κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία.
Διαπιστώθηκε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα άγχους κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε σοβαρό άγχος ήταν 9,53 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτό. Παράλληλα τα παιδιά που βίωσαν μέτρια επίπεδα άγχους είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας διαταραχής προσωπικότητας.
Είναι ακόμα άγνωστο το πώς το άγχος επιδρά στην εμφάνιση διαταραχών προσωπικότητας, ενδέχεται, πάντως, να παίζουν ρόλο αλλαγές στον εγκέφαλο, κληρονομημένα γονίδια ή άλλοι παράγοντες κατά την ανατροφή του παιδιού, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ψυχικές διαταραχές.
Σύμφωνα με την Σενεβιρατν, είναι ανάγκη οι μέλλουσες μητέρες να μάθουν να ξεκουράζονται, να ζητούν στήριξη και να μιλάνε σε κάποιον για τα συναισθήματα τους όποτε το έχουν ανάγκη.
Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Ρος Μπράνιγκαν από το «Royal College of Surgeons» της Ιρλανδίας, σχολιάζοντας τη μελέτη υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν την σημασία της παροχής ψυχολογικής υποστήριξης στις γυναίκες και στις οικογένειές τους τόσο κατά την προγεννητική περίοδο όσο και μετά τη γέννα.
Οι διαταραχές προσωπικότητας πλήττουν έναν στους 20 ανθρώπους. Σε αυτές ορισμένοι τομείς της προσωπικότητας του πάσχοντα δυσκολεύουν τη δική του ζωή ή αυτή των άλλων. Υπάρχουν ποικίλοι τύποι τέτοιων διαταραχών (παρανοειδής, αντικοινωνική κ.α.), οι οποίοι έχουν διαφορετικά συμπτώματα, όπως συναισθηματική αστάθεια, άγχος κλπ.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.