Health & Fitness

Τα μυστικά για τον τέλειο ύπνο μέσα στη μέρα

10 βήματα για να ξυπνάτε πιο αναζωογονημένοι από ποτέ

Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Maya Kroth μοιράζεται τα τρικ της για τον τέλειο υπνάκο, που θα μας γεμίσει ενέργεια και συγκέντρωση

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια μέρα είναι τόσο κουραστική, ώστε να αισθανόμαστε ότι αν δεν κοιμηθούμε έστω και για λίγο μέσα στη διάρκειά της, ή θα πέσουμε κάτω ξεροί ή θα κινούμαστε σαν ζόμπι. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι συχνά όταν αποφασίζουμε να πάρουμε αυτόν τον υπνάκο καταλήγουμε να ξυπνάμε ακόμα πιο κουρασμένοι και αποπροσανατολισμένοι, ενώ πολλές φορές δεν καταφέρνουμε καν να κοιμηθούμε.

Όχι, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε λίγο μετά το μεσημέρι, απλά δεν έχουμε τελειοποιήσει την τεχνική μας. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με την βοήθεια κάποιων τρικ, τα οποία η Maya Kroth ανέπτυξε σταδιακά και ανακάλυψε βιωματικά, για να τα μοιραστεί τώρα μαζί μας. Αν τα ακολουθήσουμε, η περιπλανώμενη δημοσιογράφος – όπως αυτοχαρακτηρίζεται – από την Ατλάντα μας υπόσχεται ότι θα νιώθουμε απόλυτα ξεκούραστοι, χωρίς καν την αίσθηση ότι έχουμε κοιμηθεί.

Επιλέξτε την σωστή ώρα
Όσο κι αν θες να κοιμηθείς μια ώρα που ταιριάζει καλύτερα με το υπόλοιπο πρόγραμμά σου, η καλύτερη στιγμή να πάρεις τον υπνάκο σου είναι η εκείνη που όντως έχεις την επιθυμία να κοιμηθείς. Αυτή προκύπτει από τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος σχετίζεται με τις αλλαγές θερμοκρασίας του σώματος και του εγκεφάλου μας και δεν έχουν καμία σύνδεση ούτε με την εξωτερική θερμοκρασία, ούτε με το πόσο βαριά έχουμε φάει. Η επιθυμία αυτή βρίσκεται στο απόγειό της, όπως μπορείτε και να υποθέσετε, κατά την ώρα του βραδινού ύπνου, ενώ σε μικρότερο βαθμό συναντάται και μετά το μεσημέρι, έξι με οχτώ ώρες αφότου έχουμε ξυπνήσει το πρωί.

Εκμεταλλευτείτε όλα τα στάδια ύπνου
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Sara Mednick, ο «τέλειος υπνάκος» μπορεί να επιτευχθεί με το να πάρουμε ισόποσες δόσεις όλων τα σταδίων ύπνου. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε έναν ύπνο 90 λεπτών, αφού το Στάδιο 2, το οποίο ξεκινά ελάχιστα λεπτά από το Στάδιο 1, είναι εκείνο που μας παρέχει ενέργεια και επαγρύπνηση και διαρκεί 20 περίπου λεπτά, ενώ αν κοιμηθούμε περισσότερο μπαίνουμε στο τρίτο στάδιο, το οποίο ξεκινά με την επεξεργασία αναμνήσεων και πληροφοριών, για να καταλήξει στην δημιουργία ονείρων.

Προσέξτε αν αισθάνεστε παραζαλισμένοι
Ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά και γι’ αυτό το μοντέλο της Mednick είναι πιθανό να λειτουργήσει αρνητικά σε κάποιους ανθρώπους. Στην περίπτωση που ξυπνήσετε και νιώθετε αποπροσανατολισμένοι, το πιο πιθανό είναι πως ξυπνήσατε πάνω στη αρχική στάση του τρίτου σταδίου, στην επεξεργασία αναμνήσεων και πληροφοριών. Για να διαπιστώσετε αν όντως αυτό ευθύνεται, δοκιμάστε την επόμενη φορά να κοιμηθείτε λίγα λεπτά λιγότερο.

Δοκιμάστε να κοιμηθείτε ένα 20λεπτο
Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Ύπνου, αλλά και με μία έρευνα της NASA από το 1994, η καλύτερη και πιο σίγουρη επιλογή είναι να αφιερώσετε στον υπνάκο σας 20 με 30 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό, θα πάρετε τις θετικές επιδράσεις του Σταδίου 2, χωρίς τον κίνδυνο του αποπροσανατολισμού του Σταδίου 3.

Μην κοιμηθείτε πολύ αργά
Ειδικά αν είστε άτομο με δυσκολία στον βραδινό ύπνο, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να κοιμηθείτε αργά το απόγευμα ή για πάρα πολύ ώρα. Ο ενδιάμεσος ύπνος είναι χρήσιμος, αλλά όχι περισσότερο από τον βραδινό.

Συνδυάστε τον υπνάκο σας με καφεΐνη
Ναι, ο καφές προκαλεί αϋπνία, αλλά μόνο 20 λεπτά αφότου τον καταναλώσετε. Οπότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον πιείτε ακριβώς πριν πάρετε τον υπνάκο σας, ώστε να λειτουργήσει ως φυσικό ξυπνητήρι του οργανισμού σας την κατάλληλη στιγμή και να σας δώσει ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια και συγκέντρωση.

Καθαρίστε το μυαλό σας
Ένα από τα βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στο να κοιμηθούμε, ακόμα και το βράδυ, είναι οι σκέψεις που δεν σταματούν να περνάνε από το μυαλό μας. Κάποιες αποδοτικές τεχνικές, για να διορθωθεί αυτό και να αδειάσετε το μυαλό σας είναι είτε να γράψετε όλα όσα σας προβληματίζουν λίγο πριν πέσετε για ύπνο, είτε να ξεκινήσετε κάποιο είδος διαλογισμού.

Αποκτείστε σύνεργα ύπνου
Συνήθως έρχονται ως συσκευασίες ύπνου, προορισμένες να σας βοηθήσουν όταν ταξιδεύετε και αποτελούν τα βασικά σας όπλα για την δημιουργία των ιδανικών συνθηκών για τον υπνάκο σας. Τα στάνταρ «εργαλεία» σας θα πρέπει να είναι μία μάσκα ύπνου, ένα μαξιλάρι λαιμού και ωτοασπίδες.

Εξασκηθείτε
Όπως τα πάντα, έτσι και ο μεσημεριανός υπνάκος θέλει χρόνο και εξάσκηση για να τελειοποιηθεί. Μέρα με την μέρα, θα δείτε ότι θα σας γίνεται πιο εύκολο τόσο το να κοιμάστε, όσο και το να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα ύπνου που θα σας κάνει να νιώθετε αναζωογονημένοι. Σε κάθε περίπτωση, να έχετε υπόψη ότι ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να σας πάρει ο ύπνος, και μόνο το να είστε ξαπλωμένοι χωρίς να κάνετε τίποτα έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό σας.

Βρείτε πράγματα που σε ενθουσιάζουν σε αυτό
Μπορεί να ακούγεται περίεργο όταν μιλάμε για ύπνο, αλλά αν βρείτε πράγματα που σας κινητοποιούν να ασχοληθείτε πιο πολύ με αυτόν, τότε θα είστε και πιο προσηλωμένοι στον στόχο σας. Κατά τον ίδιο τρόπο που το να αγοράζεις νέα αθλητικά παπούτσια ή φόρμες μπορεί να σε πείσει να πας γυμναστήριο, έτσι και το να αγοράσεις νέες πιτζάμες ή σεντόνια μπορεί να σε κάνει να θες περισσότερο να κοιμηθείς μέσα στη μέρα.