- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς: Γιατί δεν πρέπει να τα μοιραζόμαστε
Βακτήρια, μύκητες και ιοί περνούν εύκολα από άτομο σε άτομο με την κοινή χρήση
Προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς: Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τα μοιραζόμαστε.
Αν μοιράζεστε το μέικαπ σας με την καλύτερή σας φίλη ή το ξυραφάκι σας με τον σύντροφό σας καλό είναι να σταματήσετε και αυτό γιατί βακτήρια, μύκητες και ιοί περνούν εύκολα από άτομο σε άτομο με την κοινή χρήση προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς.
«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια είναι ότι θεωρούν αθώα συνήθεια το να μοιράζονται ένα ξυραφάκι», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Η λογική τους είναι απλή: αφού όλη μέρα το δέρμα μας βρίσκεται σε επαφή, τι πειράζει να μοιραστούμε και το ξυραφάκι. Άλλο όμως είναι η επαφή με το δέρμα και άλλο η επαφή με το αίμα, όταν μάλιστα υπάρχουν μη ορατές αμυχές. Είναι καλά γνωστό πως με την κοινή χρήση ξυραφιών μεταδίδονται εύκολα επικίνδυνοι ιοί, όπως αυτός της ηπατίτιδας C. Μπορεί επίσης να μεταδοθούν και δερματοπάθειες, όπως η μολυσματική τέρμινθος ή ο έρπης. Επομένως δεν πρέπει ποτέ να μοιράζονται δύο άτομα το ίδιο ξυραφάκι».
Ένα άλλο αντικείμενο που δεν πρέπει να μοιράζεστε με τον/την σύντροφό σας είναι οι πετσέτες σας. Η υγρασία στην πετσέτα του προσώπου και του μπάνιου δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Πρόκειται για ένα βακτήριο που υπάρχει στο δέρμα πολλών ανθρώπων (περίπου στον έναν στους τρεις) και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα. Μερικές φορές όμως προκαλεί δερματοπάθειες όπως η θυλακίτιδα, τα αποστήματα και πυώδη εξανθήματα.
«Ορισμένα στελέχη του σταφυλόκοκκου είναι ακόμα πιο προβληματικά, επειδή προκαλούν μεγάλα επώδυνα αποστήματα ή επειδή είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως ο MRSA (ανθεκτικά στελέχη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου)», λέει ο κ. Μιχελάκης.
Με τις υγρές πετσέτες μπορούν επίσης να μεταδοθούν λοιμώξεις που προκαλούν κνησμώδη εξανθήματα στον κορμό, τη βουβωνική περιοχή ή ακόμα και στο δέρμα του κρανίου. Ειδικά με την πετσέτα του προσώπου μπορεί να μεταδοθούν κάθε είδους λοιμώξεις, από την ιογενή επιπεφυκίτιδα στα μάτια έως το προπιονοβακτηρίδιο που σχετίζεται με την ακμή.
Φροντίστε λοιπόν να αλλάζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πετσέτα σώματος και προσώπου, και να μην τις μοιράζεστε με κανέναν.
Η βούρτσα/χτένα για τα μαλλιά είναι ένα ακόμα αντικείμενο που καλό θα ήταν να κρατήσετε μόνο για τον εαυτό σας. Με το χτένισμα απομακρύνονται από το δέρμα του κρανίου νεκρά κύτταρα και σμήγμα (λίπος), που μπορεί να περιέχουν και βακτηριακά στελέχη. Με τις χτένες μπορούν επίσης να μεταδοθούν εύκολα παράσιτα όπως οι ψείρες. Και αν ένα άτομο έχει στο δέρμα του κρανίου του μία πληγή ή ανοικτό σπυράκι, μπορεί να μεταδοθούν ακόμα και μολυσμένα σταγονίδια αίματος σε ένα άλλο άτομο.
Αν παρ' όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ξένη χτένα, φροντίστε πρώτα να την σαπουνίσετε καλά και να την ξεβγάλετε με ζεστό νερό.
Αντιθέτως, μπορείτε να μοιράζεστε τις ηλεκτρικές πρέσες/ισιωτικές μαλλιών, αρκεί να μην περιέχουν πάνω τους καμένα υπολείμματα από προϊόντα styling. Οι συσκευές αυτές θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου) που σκοτώνουν τυχόν βακτήρια που καταλήγουν πάνω τους από τα μαλλιά.
Όσον αφορά τα καλλυντικά, τα βερνίκια νυχιών φυσιολογικά είναι ασφαλή για χρήση από πολλά άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι τα νύχια δεν έχουν μύκητες και έχουν καθαριστεί πολύ καλά πριν από το βάψιμο. Αντιθέτως, τα εργαλεία για την περιποίηση των νυχιών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άλλο άτομο, εάν δεν προηγηθεί πολύ καλή αποστείρωση.
Καθόλου ασφαλές δεν είναι και το να μοιράζεστε κρέμες προσώπου από βαζάκια, ιδίως όταν τις βάζετε με τα χέρια. Και αυτό διότι ποτέ δεν μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι ότι τα χέρια και τα νύχια σας είναι πεντακάθαρα και δεν θα μολύνουν το προϊόν με κάποιο βακτήριο.
Ωστόσο είναι ασφαλείς οι κρέμες με αντλία, σε μορφή σωληναρίου ή σε οποιαδήποτε μορφή δεν απαιτεί να βυθίζετε τα δάκτυλά σας σε αυτές, δεδομένου ότι το περιεχόμενο δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, διευκρινίζει ο κ. Μιχελάκης.
Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τα βακτήρια, να φυλάτε τις κρέμες προσώπου μακριά από τον ήλιο, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Εν ανάγκη να τις βάζετε στο ψυγείο, για να μην αναπτυχθούν βακτήρια στο εσωτερικό τους.
Πολύ κακή ιδέα είναι να μοιράζονται οι φίλες μεταξύ τους τη μάσκαρα, το eyeliner, το κραγιόν και τα υπόλοιπα προϊόντα μακιγιάζ. Αν και η συνήθεια αυτή μοιάζει αθώα, ενέχει κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων των ματιών (όπως η ιογενής επιπεφυκίτιδα και η κριθή ή κριθαράκι), του επιχείλιου έρπητα, της ακμής και διαφόρων λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο. Ειδικά το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ευάλωτο σε κάθε είδους λοιμώξεις, τονίζει ο ειδικός.
Για τους ίδιους λόγους δεν πρέπει να μοιράζεστε τα βουρτσάκια που χρησιμοποιείτε για να βάζετε μέικαπ, πούδρα, βάση, σκιές και άλλα προϊόντα μακιγιάζ στο πρόσωπό σας. Μάλιστα για να είστε σίγουροι πως τα βουρτσάκια σας δεν έχουν μολυνθεί ούτε από τα δικά σας βακτήρια, πρέπει να τα πλένετε μία φορά την εβδομάδα για να αποφεύγετε τη συσσώρευση καλλυντικού προϊόντος πάνω τους που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Μην παραλείπετε, τέλος, να ελέγχετε κατά διαστήματα όλα τα προϊόντα ομορφιάς, τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και τα βουρτσάκια σας, να πετάτε όσα έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε, όσα έχουν αλλοιωμένη όψη ή/και μυρωδιά, όσα είναι βρώμικα και όσα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης. Μην ξεχνάτε ότι τα πολυκαιρισμένα προϊόντα μακιγιάζ αποτελούν συχνά εστίες μικροβίων τα οποία όχι μόνο μπορεί να μολύνουν το δέρμα, αλλά και να προκαλέσουν συστηματικά (δηλαδή σε όλο τον οργανισμό) προβλήματα υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.