- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Επιδημία Έμπολα: 1.905 θάνατοι σε έναν χρόνο
Ραγδαία η αύξηση των ορφανών παιδιών στην Αφρική εξαιτίας του ιού
Επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.905 νεκροί σε έναν χρόνο.
Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα στοίχισε τη ζωή σε 1.905 ανθρώπους σε έναν χρόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ 844 ασθενείς ανέρρωσαν, κατά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
«Από την εκδήλωση της επιδημίας, το άθροισμα των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.842, εκ των οποίων 2.748 επιβεβαιωμένα και 94 πιθανά. Συνολικά, σημειώθηκαν 1.905 θάνατοι (1.811 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 94 πιθανών) και 844 άνθρωποι ιάθηκαν», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο πιο πρόσφατο δελτίο του για την επιδημιολογική κατάσταση, που φέρει ημερομηνία Τετάρτη 14η Αυγούστου.
Η επιδημία, που κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου 2018, μέχρι τώρα περιοριζόταν ουσιαστικά στην επαρχία Βόρειο Κίβου, με λιγοστά κρούσματα να εντοπίζονται στην Ιτούρι. Ωστόσο, δύο κρούσματα καταγράφηκαν πρόσφατα στη γειτονική Ουγκάντα.
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, που συγχρηματοδότησαν μια μελέτη για τη θεραπεία του Έμπολα, ανέφεραν τη Δευτέρα ότι δύο σκευάσματα που χρησιμοποιούνται αύξησαν σημαντικά το επίπεδο επιβίωσης των ασθενών στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στη ΛΔ Κονγκό: καταγράφηκε διπλασιασμός του.
Σύμφωνα με ειδικούς, μεταξύ των περίπου 500 ασθενών τα δεδομένα των οποίων αναλύθηκαν (επί συνόλου 681 συμμετεχόντων) ο δείκτης θνησιμότητας μειώθηκε κατά 29% μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα REGN-EB3 και κατά 34% μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε το mAb114. Μεταξύ των ασθενών στους οποίους δεν χορηγήθηκε καμία θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 60 και 67%.
Πλέον οι υγειονομικές αρχές σκοπεύουν να χορηγούν σε όλους τους ασθενείς θεραπεία με βάση αυτά τα δύο σκευάσματα. Όπως τόνισε ο καθηγητής Ζαν-Ζακ Μουγεμπέ, συντονιστής του αγώνα για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό και πρωτοπόρος στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο ιός, χάρη στις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται, με αυτά τα δύο σκευάσματα και το εμβόλιο που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα, «μπορεί να καταφέρουμε να ελέγξουμε πλήρως την επιδημία μέσα σε 3 ως 4 μήνες».
Ωστόσο, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη ότι «ο αριθμός των παιδιών που μένουν ορφανά, ή χωρίς κηδεμόνες, εξαιτίας του Έμπολα εξαπλώνεται εξίσου γρήγορα με την ίδια την επιδημία».
Η ΛΔ Κονγκό δίνει αγώνα εναντίον της δέκατης επιδημίας του ιού Έμπολα που έχει ξεσπάσει στην επικράτειά της από την ανακάλυψή του, το 1976.
Οι προσπάθειες αντίδρασης των αρχών όμως έχουν συναντήσει συχνά τον τελευταίο χρόνο μεγάλα προβλήματα, κυρίως εξαιτίας του ότι στην επαρχία του Βόρειου Κίβου δρουν διάφορες ένοπλες οργανώσεις, καθώς και εξαιτίας των αντιστάσεων και των προκαταλήψεων μιας μερίδας του πληθυσμού, που είτε δεν πιστεύει ότι υπάρχει η ασθένεια, είτε δεν λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα υγειονομικής προστασίας (ειδικά ως προς την ταφή των θυμάτων με ασφαλή τρόπο).