- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έρευνα για καρκίνο του μαστού: Πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας
Το κοτόπουλο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνιση της νόσου
Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας και μικρότερος για εκείνες που προτιμούν τα πουλερικά.
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από κοτόπουλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Cancer», έδειξαν ότι οι γυναίκες που στη διάρκεια της μελέτης κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 23% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών φάνηκε να μειώνει αυτή την πιθανότητα κατά 15%. Μάλιστα, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου μειώθηκε ακόμα περισσότερο και στις περιπτώσεις που τα πουλερικά χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατα του κόκκινου κρέατος.
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφοροποιήσεις στα ευρήματα αυτά ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου της νόσου (φυλή, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παχυσαρκία, σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση αλκοόλ και άλλοι διατροφικοί παράγοντες). Δεν διαπιστώθηκαν, πάντως, ούτε συσχετίσεις της νόσου με χημικά που αναπτύσσονται όταν μαγειρεύουμε σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Ντέιλ Σάντλερ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών για την Υγεία του Περιβάλλοντος στη Βόρεια Καρολίνα, υπογραμμίζει ότι αν και ο μηχανισμός, μέσω του οποίου το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ενώ τα πουλερικά των μειώνουν, παραμένει άγνωστος, η σημασία της παρούσας έρευνας έγκειται στο ότι η υποκατάσταση του κόκκινου κρέατος από κρέας πουλερικών συνιστά έναν τρόπο μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης αυτής της μορφής καρκίνου, που είναι η συχνότερη στις γυναίκες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τροφών και τους τρόπους μαγειρέματος από 42.012 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη παρακολούθησης (follow-up) που διήρκεσε 7,5 χρόνια.
Η Σαμάνθα Χέλερ, κλινική διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Λαγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που εξέτασε τα νέα αυτά δεδομένα, υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα έρευνα έχει ήδη δείξει ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνου του εντέρου, καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη τύπου 2 και γενικά της θνησιμότητας. Σύμφωνα με την ίδια, είναι λογικό να μπαίνει σε αυτή τη λίστα και ο καρκίνος του μαστού.
«Αν η διατροφή μας βασίζεται περισσότερο σε φυτικές τροφές, αν ασκούμαστε τακτικά, δεν καπνίζουμε και κοιμόμαστε αρκετά, εξοπλίζουμε το σώμα μας με θρεπτικά στοιχεία τα οποία έχει ανάγκη για να διατηρήσει άριστη την υγεία τον κυττάρων του, να τα προστατεύσει και να καταπολεμήσει τις ασθένειες», καταλήγει η ίδια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.