Health & Fitness

Έρευνα: Ο καρκίνος μετά τα 85

Επιτακτική η ανάγκη να γίνουν κι άλλες κλινικές δοκιμές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα περιστατικά καρκίνου μετά τα 85 είναι παρόμοια με αυτά στο ηλικιακό φάσμα 65-84.

Τα περιστατικά καρκίνου μετά τα 85 είναι παρόμοια με αυτά στο ηλικιακό φάσμα 65-84 με τη διαφορά ότι παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά προληπτικού ελέγχου και θνησιμότητας, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση αναφοράς που δημοσιεύτηκε στην «A Cancer Journal for Clinicians», επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society-ACS).

Αν και οι πολύ ηλικιωμένοι (άνω των 85) είναι η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ, λίγα είναι γνωστά για την εμφάνιση καρκίνου σε αυτή την ηλικία.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2019 θα υπάρχουν ακόμα 140.690 νέα περιστατικά καρκίνου και 103.250 θάνατοι στους αμερικάνους άνω των 85.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα οι πιο συνήθεις μορφές καρκίνου είναι οι ίδιες με αυτές που πλήττουν και τον γενικό πληθυσμό: καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του εντέρου. Τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στους ηλικιωμένους εμφανίστηκαν γύρω στο 1990 ενώ από τότε παρατηρείται μια αξιοσημείωτη μείωση.

Στους άντρες άνω των 85 ο καρκίνος του προστάτη και του πνεύμονα συνιστούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου, το 40% των θανάτων οφείλονται σε αυτές τις ασθένειες. Παράλληλα, στις γυναίκες της ίδιας ηλικίας ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου –είναι υπεύθυνος για το 19% των θανάτων- και ακολουθείται από τον καρκίνο του μαστού (13%). Και για τα δύο φύλα, ο καρκίνος του εντέρου αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου με ποσοστά πρόκλησης θανάτου 9% και 12% αντίστοιχα.

Οι συντάκτες της αναφοράς τονίζουν ότι είναι επίσης λιγότερο πιθανό τα άτομα άνω των 85 να διαγνωστούν εγκαίρως, στα πρώτα στάδια της νόσου, συγκριτικά με εκείνους που εμπίπτουν στο ηλικιακό φάσμα 64-85. Η διάγνωση του καρκίνου στα τελικά στάδια της νόσου αντανακλά το γεγονός ότι οι προληπτικές εξετάσεις στους ηλικιωμένους είναι περιορισμένες.Η επιθυμία παράτασης της ζωής πάντως φαίνεται να υπερτερεί του κινδύνου που διατρέχουν οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας όταν υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Στην έρευνα πάντως παρατηρήθηκαν ανέλπιστα υψηλά επίπεδα προληπτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, το 2015, πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών είχαν κάνει μαστογραφία τα τελευταία δύο χρόνια και το 18% είχε κάνει εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πάνω από τους μισούς ηλικιωμένους δήλωναν ότι είχαν κάνει εξέταση κοπράνων τον τελευταίο χρόνο και κολονοσκόπηση εντός της περασμένης πενταετίας ή δεκαετίας. Το 30% είχαν κάνει προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη την περασμένη χρονιά.

Επιπρόσθετα, οι πολύ ηλικιωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε χειρουργείο για να θεραπευτούν, αφενός διότι λόγω των πολλών συνοδών προβλημάτων υγείας το χειρουργείο συνιστά ένα δύσκολο εγχείρημα και αφετέρου επειδή ορισμένες φορές δεν παρέχεται επαρκής θεραπεία ακόμα και σε υγιείς ηλικιωμένους. Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν πως υπάρχουν εργαλεία μέτρησης της «λειτουργικής ηλικίας» των ασθενών, τα οποία συμβάλλουν στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας που μπορεί να αντέξει ο οργανισμός ενός ηλικιωμένου.

«Η παρούσα έκθεση δείχνει την επιτακτική ανάγκη να γίνουν κι άλλες κλινικές δοκιμές σχετικά με τον καρκίνο στα πολύ ηλικιωμένα άτομα που θα οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της παρούσας έκθεσης.