- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Είναι το καφέ ρύζι πιο υγιεινό από το άσπρο;
Οι φυτικές ίνες κάνουν τη διαφορά - Τι ισχύει για τις θερμίδες
Είναι το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το άσπρο ρύζι; Τα δεδομένα που κάνουν τη διαφορά
Είναι το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το άσπρο ρύζι; Και τα δύο είναι άμυλα, και τα δύο μπορούν να μαγειρευτούν και να χρησιμοποιηθούν σε παρόμοια πιάτα. Ωστόσο, όλοι έχουμε ακούσει ότι το καφέ ρύζι είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας.
Ο λόγος είναι ότι το καφέ ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Όμως, συνήθως, το καφέ ρύζι έχει και περισσότερο αρσενικό, μια ουσία που δηλητηριάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Παρά το γεγονός ότι από τη φύση του το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από το λευκό ρύζι, και τα δύο έχουν περίπου την ίδια ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών όταν φτάνουν στο τραπέζι μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λευκό ρύζι εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξευγενισμού του. Τόσο, το καφέ όσο και λευκό ρύζι, έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Όσον αφορά τις θερμίδες, το καστανό ρύζι έχει λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα από το λευκό ρύζι. Το καστανό ρύζι έχει περίπου 218 θερμίδες ανά φλιτζάνι, μαγειρεμένο, ενώ το λευκό ρύζι έχει 242 θερμίδες. Αυτό είναι ένα σαφές πλεονέκτημα.
Οι φυτικές ίνες κάνουν τη διαφορά
Επίσης, το καφέ ρύζι έχει ελαφρώς λιγότερους υδατάνθρακες και υψηλότέρη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι.
Κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 46 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει 53 γραμμάρια υδατάνθρακες και λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικές ίνες. Με λιγότερους υδατάνθρακες και σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών ανά μερίδα, το καστανό ρύζι εμφανίζεται να είναι σαφώς μια πιο υγιεινή επιλογή.
Όταν πρόκειται για τις πρωτεΐνες και το λίπος, το καστανό και το λευκό ρύζι είναι παρόμοια. Και τα δύο είδη ρυζιού είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν περίπου 4,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι.
Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι η διαφορά στον γλυκαιμικό δείκτη (GI). Το καφέ ρύζι έχει GI 50 ενώ το άσπρο ρύζι έχει 89 – η διαφορά οφείλεται κυρίως στις φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα με χαμηλότερο GI δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Πάντως, πρέπει να ξέρετε ότι οι διάφορες ποικιλίες ρυζιού παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στον γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που εξαρτάται από το είδος του αμύλου.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Τι δείχνουν οι μελέτες ότι συμβάλει στην εμφάνιση ψωρίασης;
Ο τρίτος πιο συχνός μυοσκελετικός πόνος εκτιμάται ότι είναι ο πόνος στον ώμο
Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το ανθρώπινο σώμα
Οι ειδικοί καλούν τους καπνιστές να κόψουν επιτέλους το κάπνισμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.