Health & Fitness

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε αν γίνετε γονείς σε μεγάλη ηλικία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Child Development»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
parent

Τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερους γονείς παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφορά, σύμφωνα με έρευνα.

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μεγαλύτερους γονείς εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο «Child Development», το επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης για την Έρευνα στην Ανάπτυξη του Παιδιού (Society for Research in Child Development), αναδεικνύουν ότι τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς τείνουν να έχουν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. επιθετικότητα). Η ηλικία των γονέων, όμως, δεν φάνηκε να σχετίζεται με προβλήματα στις συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. άγχος, κατάθλιψη).

Η Μαριέλ Ζόντερβαν-Ζουίνενμπουργκ, μια μεταδιδακτορική ερευνήτρια μεθοδολογίας και στατιστικής στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης καθησυχάζει τους γονείς τονίζοντας ότι «με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία».

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το Ιατρικό Κέντρο Έρασμος και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκόρνιγκεν, ανέλυσε δεδομένα από 32.892 παιδιά ολλανδικής καταγωγής, ηλικιών από 10 έως 12 ετών. Τα προβλήματα συμπεριφοράς αξιολογήθηκαν από τους πατέρες, τις μητέρες, τους δασκάλους και από τα ίδια τα παιδιά.

Τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν λάβει μέρος σε τέσσερις μελέτες στην κάθε μια από τις οποίες το ηλικιακό φάσμα των γονέων διέφερε.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς είχαν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης. Δεν υπήρξε η ίδια συσχέτιση για συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων. Ακόμα και στην περίπτωση στην οποία έλαβαν υπόψη το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς των οικογενειών τα αποτελέσματα αυτά δεν τροποποιήθηκαν. Η ευνοϊκή, επομένως, επίδραση της ηλικίας των γονέων δεν έχει σχέση με το εισόδημά τους.

Η Ντόρετ Μπόσμσα, καθηγήτρια βιολογικής ψυχολογίας και γενετικής συμπεριφοράς στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και μια από τους συντάκτες της μελέτης, διερευνώντας τα αίτια αυτής της επίδρασης υποθέτει ότι οι μεγαλύτεροι γονείς έχουν συνήθως υψηλότερα εισοδήματα και επίπεδο εκπαίδευσης, τονίζει, όμως, ότι αυτοί οι παράγοντες δεν εξηγούν πλήρως το πώς η μεγαλύτερη ηλικία των γονέων ελαχιστοποιεί τα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων των παιδιών.

Πηγή: Child Development

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.