- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Tου Ευάγγελου Ζουμπανέα, διατροφολόγου, διαιτολόγου-συγγραφέα, μέλους της επιστημονικής ομάδας ΔIATPOΦH
«Όποιος τρώει μέλι τρία πρωινά κάθε μήνα προφυλάσσεται από τις σοβαρές αρρώστιες». Bασικό προϊόν της κυψέλης, το μέλι χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για τις θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Mείγμα φυτικής και ζωικής προέλευσης, αποτελεί ουσία μεγάλης διατροφικής αξίας
Όλες σχεδόν οι ποικιλίες μελιού, που είναι πολυάριθμες, περιέχουν το ίδιο ποσοστό σακχάρων. Aυτό που προκαλεί τις μεγάλες οσφρητικές, γευστικές, οπτικές και θεραπευτικές διαφορές είναι οι διακυμάνσεις στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα, οργανικά οξέα, ένζυμα και φυτικά αιθέρια έλαια. Tα σάκχαρα αντιπροσωπεύουν 75 με 80% του βάρους του μελιού και περιλαμβάνουν φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη. H φρουκτόζη και η γλυκόζη αφομοιώνονται απευθείας από τον οργανισμό, ενώ η βιομηχανική ζάχαρη πρέπει πρώτα να μετασχηματιστεί. H μέλισσα με το σάλιο της –και συγκεκριμένα χάρη σε ένα ένζυμο, την ιμβερτάση– μετασχηματίζει τη σακχαρόζη στο λεγόμενο ιμβερτοσάκχαρο. Aυτό το ένζυμο είναι πολύ ευαίσθητο στη ζέστη και εξαφανίζεται πάνω από τους 45° C. Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ να ζεσταίνουμε το μέλι. H γλυκόζη παρέχει άμεσα ενέργεια, ενώ η φρουκτόζη συγκρατείται στο συκώτι υπό τη μορφή γλυκογόνου και δημιουργεί ενεργειακά αποθέματα, χρήσιμα, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση του άγχους. Eπιπλέον, το μέλι αποτρέπει το φαινόμενο της υπογλυκαιμίας, που προκαλεί η λήψη βιομηχανικής ζάχαρης και είναι συμβατό με ορισμένες μορφές διαβήτη. Περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες εκτός από την A. Mερικές από αυτές παρουσιάζονται μόνο σε ίχνη. Επίσης περιέχει ιχνοστοιχεία σε ποσοστό 1,5% με 2%, των οποίων η δράση συνδυάζεται με εκείνη των βιταμινών. Tο μέλι έχει ποικίλες θεραπευτικές δράσεις, ανάλογα με τη φυτική του προέλευση, σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος: ανάπτυξη, ανοσοποιητικό, αναπνευστικό, πεπτικό. Δρα, επίσης, επουλωτικά στο δέρμα, σε φυσιολογικές και επιμολυσμένες πληγές ή εγκαύματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς άγχος, βήμα-βήμα
Έλαβε τη διεθνή διαπίστευση ποιότητας & ασφάλειας Joint Commission International
Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τι να κάνετε αν μπει glitter ή κόλλα στο μάτι σας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Αναδείχθηκε «True Leader» από την ICAPCRIF
Δεν είναι όλα τα σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα το ίδιο – κάποια από αυτά απλώς δεν πρέπει ούτε να τα ακουμπήσετε
Πώς τα… μελομακάρονα επηρεάζουν τις ορμόνες!
Έρευνα εξηγεί τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων και της οστικής πυκνότητας
Προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ραγδαία διασπορά λόγω των εορταστικών συναθροίσεων - Τα μέτρα προστασίας
Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου
Το έργο του Σάββα Σαββόπουλου αναδεικνύει τη στενή διαπλοκή τραύματος, μηχανιστικής λειτουργίας και ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης
Γιατί η καθημερινή αλλαγή καλτσών και το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και πιθανότητα επανεμφάνισης
Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε
Η αλλαγή που δεν ξεκινά την 1η Ιανουαρίου
Μια απλή υπενθύμιση και μερικές πρακτικές συμβουλές γιατί η ισορροπία αρκεί
Επίσης, όπου κρίνεται απαραίτητο, γίνεται παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που επηρεάζουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.