- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Φακές: H διατροφική τους αξία
Οι φακές συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης λόγω των φυτικών ινών τους


Οι φακές είναι ένα όσπριο πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων
Οι φακές είναι ένα όσπριο με σημαντική θρεπτική αξία, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων αλλά και ιχνοστοιχείων.
Οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (διαλυτών και αδιάλυτων) που περιέχουν οι φακές βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών.
Οι φακές συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης λόγω των φυτικών ινών τους. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας και την έκθεση του σώματος στα τοξικά απόβλητα ενώ επιδρούν ανασταλτικά στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη.
Όπως αναφέρουν οι Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, 100 γραμμάρια ψιλές ή χονδρές φακές (βραστές) περιέχουν 7,8 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Ταυτόχρονα, οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, και κυρίως του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και η φυσική δραστηριότητα
Οι πιθανές επιπτώσεις και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Η απάντηση μπορεί να προβλέψει πολλά για την κατάσταση της υγείας μας
Η λοίμωξη μπορεί να γίνει δυνητικά πολύ επικίνδυνη
Γόνατα, ισχία, αστράγαλοι, ώμοι και αγκώνες οι πιο ευάλωτες αρθρώσεις
Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου
Η κουζίνα ένας από τους συχνότερους χώρους όπου γίνονται τραυματισμοί των ματιών
Αδιανόητες πριν από μερικές δεκαετίες οι εξελίξεις στην ιατρική
Τι διαπιστώθηκε μετά τη χορήγησή τους σε ασθενείς
Τι αναφέρει σχετική έρευνα
Η αρχή του κακού των διατροφικών διαταραχών μπορεί να βρίσκεται στη σχέση με τη μητέρα μας
Σε ποιους ασθενείς μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον - 11 Απριλίου
6 γνωστοί κωμικοί μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες
Πρώτη θέση στη λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas
Οι προϊοντικές σειρές που διακρίθηκαν
Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: 24-30 Απριλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.