- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κραυγή αγωνίας από τους ψυχολόγους
Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να αναστατώσει τον κλάδο
Τι συμβαίνει με τους ψυχολόγους και το υπουργείο Υγείας. Γιατί οδηγείται σε εξαφάνιση ο κλάδος.
Δεν είναι μόνον τα ρουσφέτια εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ημέρες της λειτουργίας της Βουλής, η οποία διαλύεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, εν όψει των πρόωρων εθνικών βουλευτικών εκλογών.
Η δυνατότητα των υπουργών να συνεχίσουν να εκδίδουν αμφιλεγόμενες υπουργικές αποφάσεις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δίνει την ευκαιρία στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση και έντονη ανησυχία έναν ολόκληρο κλάδο, αυτόν των ψυχολόγων της χώρας μας.
Έτσι, στα «κάγκελα» βρίσκεται ήδη ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σύλλογο, προ των πυλών, με κλειστή τη Βουλή, βρίσκεται η υπογραφή και η έκδοση υπουργικής απόφασης του Ανδρέα Ξανθού, με την οποία, πάντα σύμφωνα με τον Σύλλογο, υιοθετείται απολύτως η σχετική απόφαση-γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου, απόφαση-γνωμοδότηση από την οποία ο ΣΕΨ εκτιμά ότι απειλείται με εξαφάνιση ολόκληρος ο κλάδος των ψυχολόγων της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2018 η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, εν αγνοία του ΣΕΨ, υιοθέτησε για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου, πρόταση της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας.
Η Επιτροπή αυτή, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Δ. Πλουμπίδη, διαμόρφωσε τις εν λόγω προτάσεις με τη συνεργασία κάποιων καθηγητών Κλινικής Ψυχολογίας και άλλων πανεπιστημιακών των Τμημάτων Ψυχολογίας της χώρας, δίχως να έχουν κληθεί, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι αρμόδιοι φορείς της Ψυχολογίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛ.Ψ.Ε.).
Μάλιστα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι ούτε στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας ούτε στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ προσκλήθηκε ποτέ ο ΣΕΨ, καθώς και ότι στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά γιατροί, οι οποίοι αποφάσισαν για το επάγγελμα του Ψυχολόγου, ενώ κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του επαγγέλματος του ψυχολόγου λίγο πριν τις εκλογές»!
Στη σχετική, εκτενή ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του ΣΕΨ τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά:
- Η απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει, εν μία νυκτί, έναν μεταπτυχιακό τίτλο σε ειδικότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Τι αντιστοίχιση θα έχει αλήθεια ο τίτλος αυτός με το ευρωπαϊκό σύστημα εκπαιδευτικών επιπέδων;
- Η απόφαση αποκλείει όλους τους παλαιότερους, καθώς και τους νεότερους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Ψυχολογίας από πανεπιστημιακές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτοί ενώ έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κλινικού Ψυχολόγου στη χώρα που σπούδασαν, επειδή δεν θα έχουν 2500 ώρες πρακτικής άσκησης στον δημόσιο τομέα θα αποκλείονται (κι ας έχουν χρόνια και χρόνια κλινική εργασία στον ιδιωτικό τομέα)!
- Η απόφαση καθιστά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ως πρότυπο μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Κλινική Ψυχολογία για όλα τα ελληνικά αλλά και αλλοδαπά προγράμματα, αφού όλα τα προγράμματα σπουδών θα συγκρίνονται με αυτό!
- Η απόφαση βαφτίζει Κλινικούς Ψυχολόγους τους Ψυχολόγους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και έχουν 10 χρόνια προϋπηρεσία ή 5 χρόνια προϋπηρεσία εφόσον έχουν μεταπτυχιακό στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό Ψυχολόγων στον δημόσιο τομέα είναι πρώην νοσηλεύτριες/ές, που απέκτησαν εργαζόμενες/οι πτυχίο Ψυχολογίας και μετατάχθηκαν αυτόματα σε θέση Π.Ε. Ψυχολόγου, χωρίς δηλαδή να περάσουν από κρίση προσόντων τύπου ΑΣΕΠ. Με άλλα λόγια, μόνο το πτυχίο Ψυχολογίας και η μακρόχρονη αφομοίωση του ιατρικού τρόπου σκέπτεσθαι και ενεργείν, πριν και μετά από αυτό, αρκούν για να γίνει κανείς Κλινικός Ψυχολόγος στο Δημόσιο!