- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
6 αλλαγές καθημερινότητας για να φτιάξει η διάθεσή σου
Δεν χρειάζονται χρήματα ή χρόνος, μόνο διάθεση για βελτίωση
6 πράγματα που πρέπει να αλλάξεις στην καθημερινότητά σου, αν θες να δεις την ψυχολογία σου να βελτιώνεται
Ο καθένας μας μπορεί να περάσει μία περίοδο στη ζωή του, κατά την οποία όλα φαντάζουν πιο δύσκολα, πιο πιεστικά, πιο θλιβερά. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιοι επιλέγουν να περιμένουν «να τους περάσει», ενώ κάποιοι άλλοι ξεκινάν ψυχαναλυτικές ή/και φαρμακευτικές θεραπείες.
Άσχετα με το τι από αυτά επιλέγεις να κάνεις και με το αν η στάση σου είναι σωστή ή όχι, συνήθως οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ένα βασικό λάθος. Ξεχνάμε ότι αν θέλουμε να αλλάξει η ψυχολογία μας, θα πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε (ή έστω να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε) όλα εκείνα τα σημεία της καθημερινότητάς μας που φαίνεται να μας βαραίνουν.
Οι βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε μπορούν να μην είναι κοστοβόρες, αλλά και να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα του καθενός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναγνωρίσουμε πού έχουμε προβλήματα και να βρούμε τη διάθεση να κάνουμε διορθώσεις όπου αυτές φαίνεται να είναι χρήσιμες.
1. Βελτίωσε τη διατροφή σου
Τα junk foods, όπως είναι οι πίτσες και τα σουβλάκια, μπορεί να μας προσφέρουν στιγμιαία ένα συναίσθημα απέραντης ικανοποίησης, που το μπρόκολο ποτέ δεν θα μας δώσει, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό σύντομα αντικαθιστάται από αρνητικά συναισθήματα είτε λόγω άμεσων σωματικών επιπτώσεών τους, είτε λόγω τύψεων.
Αντίθετα, υπάρχουν τροφές που όχι μόνο δεν μας προκαλούν τύψεις και είναι υγιεινές, αλλά έχουν και θετική επίδραση στα υπεύθυνα για την ψυχολογία μας μέρη του εγκεφάλου. Τέτοιες τροφές είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το άπαχο κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά, καθώς περιλαμβάνουν μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και κάποια απαραίτητα λιπαρά οξέα, ενώ σημαντικές είναι και τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως τα μούρα, το τσάι, η μαύρη σοκολάτα, το κρασί και ορισμένα βότανα.
2. Ασκήσου
Δεν χρειάζεται να κάνεις δύσκολη και εντατική γυμναστική, αρκεί να κινείσαι έστω κι αν αυτό σημαίνει λίγο περπάτημα ή δουλειές του σπιτιού που απαιτούν περισσότερη κίνηση. Φυσικά, δραστηριότητες ομαδικού χαρακτήρα και στη φύση είναι προτιμότερες, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς το βασικό είναι να φροντίσεις να ξοδεύεις τουλάχιστον 30 λεπτά μερικές μέρες της βδομάδας (ιδανικά πέντε) όντας δραστήριος.
3. Βγάλε τις κακές συνήθειες από τη ζωή σου
Βασικά προσπάθησε να μειώσεις ή να ξεφορτωθείς εντελώς συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σου και σου δημιουργούν εθιστικές τάσεις. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ/φαγητού, το κάπνισμα ή κατάχρηση ουσιών δεν είναι μόνο επιβλαβείς για τον οργανισμό σου, αλλά σε κάνουν εξαρτημένο συναισθηματικά ή/και σωματικά και σου προκαλούν τύψεις κάθε φορά που υποκύπτεις σε αυτά.
4. Θέσε ως προτεραιότητα την ξεκούρασή σου
Ο καλός ύπνος είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της συναισθηματικής και της σωματικής μας υγείας. Σημασία, μάλιστα, δεν έχει μόνο η διάρκειά του, αλλά και συνιστώσες όπως το να προσπαθείς κάθε πρωί να ξυπνάς την ίδια ώρα. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, να μην πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί, αν έχεις ξαπλώσει πάνω από 20 λεπτά και δεν καταφέρνεις να σε πάρει ο ύπνος. Σε αυτή την περίπτωση, προσπάθησε να ασχοληθείς με κάτι άλλο μέχρι να αρχίσεις να κουράζεσαι, το οποίο όμως δεν θα απαιτεί ούτε μεγάλα επίπεδα συγκέντρωσης ούτε πολύ φως.
Επιπλέον, να αποφεύγεις την έκθεση στο φως πριν τον ύπνο. Ιδιαίτερα κινητά, υπολογιστές και τηλεοράσεις είναι απαγορευτικά.
5. Βγες έξω
Συγκεκριμένα, βγες στη φύση. Το περιβάλλον θα φέρει πολύ λιγότερους ρύπους (από χημικούς έως ηχητικούς), ενώ ο ήλιος - με την κατάλληλη προφύλαξη - είναι το καλύτερο συστατικό για την εξισορρόπηση της σεροτονίνης, ενός χημικού του εγκεφάλου που σχετίζεται με την διάθεσή μας. Παράλληλα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή με τα ζώα είναι καταλυτική για την ψυχολογία μας και ότι όσοι έχουν κατοικίδια είναι πολύ πιο ευδιάθετοι.
6. Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια
Κάποιες από τις παραπάνω αλλαγές για μερικούς μπορεί να φαντάζουν αρκετά δύσκολες και ίσως ακατόρθωτες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται την απαραίτητη επαγγελματική ψυχολογική στήριξη ώστε να προχωρήσουν σε αυτές. Σε καμία περίπτωση το να ζητήσεις βοήθεια δεν είναι ντροπή και δεν δείχνει αδυναμία, αντιθέτως αποτελεί απόδειξη ότι πραγματικά έχεις βάλει στόχο να βελτιώσεις τη ζωή σου.