Health & Fitness

Τα φαγητά του Πάσχα και πώς πρέπει να τα καταναλώνουμε

Ένας διατροφολόγος εξηγεί πως πρέπει να φάμε στις γιορτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsoureki
Μία φέτα του τσουρεκιού 60 γρ. μας δίνει 230 θερμίδες

Πόσες θερμίδες έχουν αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι, μαγειρίτσα αλλά και τα πασχαλινά γλυκά όπως το τσουρέκι και τα κουλούρια.

«Τις ημέρες του Πάσχα συνηθίζεται να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κύριοι παράγοντες είναι βέβαια η υπερπροσφορά φαγητού και γενικά το εορταστικό πνεύμα. Βασικό βήμα που ισχύει για όλες τις γιορτές και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι να προσπαθήσετε να αποσυνδέσετε την έννοια της διασκέδασης με την ποσότητα φαγητού. Μην ξεχνάτε πως η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, με άλλα λόγια δεν θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν υπερκαταναλώσετε φαγητό. Προσπαθήστε λοιπόν να εστιάσετε στους φίλους και συγγενείς, που ίσως έχετε και καιρό να δείτε και να αντιμετωπίσετε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα».

Ta παραπάνω αναφέρει ο διατροφολόγος Ν. Καφετζόπουλος για τον τρόπο που πρέπει να καταναλώνουμε τα φαγητά το Πάσχα και συνεχίζει:

«Επόμενο βήμα είναι να αποκτήσετε εικόνα των θερμίδων των πασχαλινών πιάτων, έτσι ώστε να βελτιώσετε τις επιλογές σας. Ενδεικτικά να πούμε ότι ανά μερίδα (120 γρ.) το αρνί στη σούβλα προσδίδει 340 θερμίδες, το κατσίκι 240 θερμίδες, το κοκορέτσι 225 θερμίδες και η μαγειρίτσα (300 γρ. πιάτο) 624 θερμίδες. Όσον αφορά τα γλυκά της περιόδου αυτής, δηλαδή το τσουρέκι και τα κουλούρια, μια φέτα του τσουρεκιού (60 γρ.) μας δίνει 230 θερμίδες και ένα πασχαλινό κουλούρι (30 γρ.) 200 περίπου θερμίδες!

»Φαίνεται λοιπόν ότι το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι τόσο το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, αλλά η παρανόηση όσον αφορά τα «αθώα» γλυκά του Πάσχα. Αν λοιπόν γίνει το πρωινό μας 2 φέτες τσουρέκι και το σνακ μας 2 κουλούρια, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε λάβει 860 θερμίδες έξτρα μέσα σε μία ημέρα! Αν αυτό συνεχιστεί και όλη την εβδομάδα, τα αποτελέσματα μπορεί να τα φανταστεί ο καθένας...»

Κυριακή του Πάσχα

Για την Κυριακή  του Πάσχα αναφέρει: «Στο κεντρικό γεύμα σας μη ξεχάσετε να ξεκινήστε με τη σαλάτα, η οποία θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μη ξεχνάτε ότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

«Το βραδινό της Κυριακής προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αυγά βραστά ή γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μια χορτόσουπα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.