- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
BBC: Στην Ελλάδα γεννήθηκε μωρό από τρεις γονείς
Έλληνες και Ισπανοί γιατροί κάνουν λόγο για ιστορικό επίτευγμα - Γιατί διαφωνούν οι Βρετανοί
Γιατροί από την Ελλάδα και την Ισπανία κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, το οποίο γεννήθηκε με την τεχική που είναι ευρέως γνωστή ως «παιδί τριών γενετικών γονέων» (δηλαδή με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα).
Το βρέφος γεννήθηκε την Τρίτη, ζυγίζει 2,9 κιλά και τόσο το ίδιο όσο και η μητέρα του είναι καλά στην υγεία τους.
Οι γιατροί κάνουν για «ιστορικό ιατρικό επίτευγμα», το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει πολλά ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας στον κόσμο. Ωστόσο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC, αρκετοί είναι οι γιατροί στη Βρετανία που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω τεχνική εγείρει πολλά ερωτήματα ηθικής και δεν θα έπρεπε να ακολουθείται.
Το ινστιτούτο Life στην Αθήνα και η κλινική Embryotools της Βαρκελώνης συνεργάστηκαν για να μπορέσει η 32χρονη Ελληνίδα να κυοφορήσει με τον αυτόν τον τρόπο.
Ο pρόεδρος της Institute of Life κ. Παναγιώτης Ψαθάς, δήλωσε σχετικά: «Το αναφαίρετο δικαίωµα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε σήμερα πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι σαν Έλληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά. Στην Institute of Life, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βοηθούμε ακόμα περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας να αποκτήσουν παιδιά με δικό τους DNA χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων».
Ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life και συνιδρυτής της Embryotools, Δρ. Νούνο Κόστας Μπόρχες, δήλωσε ότι «η απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής, για πρώτη φορά στα διεθνή ιατρικά χρονικά, εφαρμογή της τεχνικής Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Ελληνική επιστημονική ομάδα της Institute of Life για την άψογη συνεργασία που έχουμε καθώς και το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να γίνουν μητέρες διατηρώντας το δικό τους γενετικό υλικό».
Σε παλιότερο άρθρο της «El Pais» ο Νούνο Κόστα-Μπόρχες εξηγούσε πως η τεχνική αναπτύχθηκε έπειτα από μακρύ πειραματισμό σε ινδικά χοιρίδια στην Ισπανία. Η τεχνική συνίσταται στην τοποθέτηση σε άλλο ωάριο, το οποίο αργότερα γονιμοποιείται, του γενετικού υλικού του πυρήνα του ωαρίου μίας γυναίκας (είτε αφαιρώντας όλον τον πυρήνα, είτε -όπως συνέβη στην παρούσα περίπτωση, των χρωμοσωμάτων όταν αυτά τοποθετούνται σε σειρά κατά τη διάρκεια της διαίρεσης του γαμέτη).
Με τον τρόπον αυτό, το προκύπτον έμβρυο θα διαθέτει το γενετικό υλικό από τρεις πηγές (εξ ου και η ονομασία της τεχνικής ως «των τριών πατέρων»): του πυρήνα της δότριας μητέρας, του σπέρματος και ενός μικρού τμήματος που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του ωαρίου της λήπτριας μητέρας, ένα όργανο του κυτταρικού κυτοπλάσματος.
Αυτό το τελευταίο διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο στον ενεργητικό κύκλο των κυττάρων και του οποίου το DNA θεωρείται κληρονόμος ενός αρχαίου βακτηρίου, το οποίο συνενώθηκε με ένα άλλο προκειμένου να δημιουργήσουν το ευκαρυωτικό κύτταρο, από το οποίο συνίσταται ο οργανισμός της πλειονότητας των σημερινών ζωντανών οργανισμών.
Η τεχνική έχει δοκιμαστεί άλλη μια φορά σε μια οικογένεια από την Ιορδανία και είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Το σύστημα αυτό της τεχνητής γονιμοποίησης αναπτύχθηκε προκειμένου να γεννηθούν παιδιά που δεν θα κληρονομούν τις αλλοιώσεις του γoνιδιώματος των μιτοχονδρίων της μητέρας. «Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν δύναται αυτή η τεχνική να ενταχθεί στην κανονική λειτουργία μίας οποιασδήποτε κλινικής τεχνητής γονιμοποίησης από τη μία ημέρα στην άλλη. Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνολογία και μία γερή κατάρτιση των ερευνητών με εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα αυτό», ανέφερε σε παλιότερη της δήλωση η Γκλόρια Καλδερόν, συνιδρύτρια και διευθύντρια της Embryotools.