- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ένα «μασελάκι» μπορεί να σώσει τα δόντια μας από το τρίξιμο
Αποτέλεσμα άγχους, κυρίως στη διάρκεια της νύχτας
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους. Πρέπει να τονιστεί ότι η υγεία των δοντιών μας δεν εξαρτάται μόνο από την άριστη στοματική υγιεινή, καθημερινό βούρτσισμα, νήμα και κάθε 6 μήνες καθαρισμός, αλλά προστασία και από το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών.
«Το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών είναι αποτέλεσμα κυρίως άγχους και παρατηρείται εντονότερα στους εσωστρεφείς ανθρώπους. Μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά τις περισσότερες φορές γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν είναι αντιληπτό» επισημαίνει η κ. Κωστομοίρη Δέσποινα, χειρουργός οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική, διευθύντρια της κλινικής Athens Life Smile.
«Αυτό» επισημαίνει, «έχει σαν αποτέλεσμα αρχικά ρωγμές και στη συνέχεια κατάγματα και σπασίματα των δοντιών. Σταδιακά μικραίνει το μέγεθος των δοντιών, διαταράσσεται η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο, με αποτέλεσμα όχι μόνον να απαιτείται θεραπευτική αποκατάσταση των δοντιών, αλλά να προκύπτει και πρόβλημα αισθητικής παραμόρφωσης του χαμόγελου και του προφίλ του προσώπου (σχέση μύτης με πηγούνι). Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την συνήθεια μπορεί να ξυπνούν με πονοκεφάλους, αίσθηση σφιξίματος στις γνάθους και πολλές φορές πόνο στα μάγουλα».
Ο οδοντίατρος πρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσει το πρόβλημα, ιδιαίτερα στην αρχική του φάση, έτσι ώστε να αποτρέψει την επερχόμενη σταδιακή καταστροφή των δοντιών κάνοντας ένα νάρθηκα (μασελάκι) στον ασθενή του. Αυτό γίνεται σε ένα ραντεβού με αποτύπωμα των δοντιών και είναι χαμηλού κόστους. Στις περιπτώσεις που έχει δημιουργηθεί απώλεια οδοντικής ουσίας αποκαθιστούμε τα δόντια σε 1 ραντεβού με όψεις ρητίνης.
Το θεραπευτικό και το αισθητικό αποτέλεσμα που αποδίδεται στον ασθενή είναι άριστο. Επειδή δεν παρεμβάλλεται οδοντοτεχνικό εργαστήριο είναι χαμηλού κόστους. Και σε αυτή την περίπτωση πάλι δίνεται νάρθηκας (μασελάκι) για προστασία του αποτελέσματος.
Σε απώλειες του μεγέθους των δοντιών περισσότερο από τα 2/3 μπορεί να υπάρξουν αποκαταστάσεις με ολοκεραμικά ή μεταλλοπορσελάνες και απονευρώσεις και βέβαια είναι αρκετά υψηλότερου κόστους λόγω παρεμβολής εργαστηρίου. «Σε όλες όμως τις περιπτώσεις η προστασία πρέπει να εξασφαλίζεται με την χρήση νάρθηκα» καταλήγει η κ. Κωστομοίρη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς το συνθετικό βακτήριο μπορεί να καταλάβει το ανθρώπινο σώμα και γιατί κάποιοι το συγκρίνουν με τον πλοκή του Last Of Us
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Η εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερο από μισό αιώνα στη χώρα μας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Εργαλεία και τεχνικές για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Μια απόδειξη ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων
Η λειτουργία της ούρησης πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας
Οι επιλογές προϊόντων και οι πρακτικές περιποίησης της επιδερμίδας
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση
Νέα εφαρμογή στο smartphone για κινητά
Χρήσιμες συμβουλές για άτομα άνω των 50 ετών
Η προειδοποίηση των γιατρών
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.