- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νέες θεραπείες για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού
Αυξάνουν σημαντικά την επιβίωση
Το μέλλον για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού είναι πολύ ελπιδοφόρο, καθώς συνέχεια προκύπτουν νέα δεδομένα και πολύ σύντομα θα έχουμε πολύ πιο αποτελεσματικά όπλα για την καταπολέμηση αυτής της δύσκολης μορφής καρκίνου του μαστού, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η παθολόγος-ογκολόγος Ελένη Γαλάνη.
«Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο "New England Journal of Medicine", ο συνδυασμός της ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία, φαίνεται να προσφέρει σημαντική αύξηση στην επιβίωση σε μία από τις δύο ασθενείς. Ακόμα τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι ώριμα. Όμως αυτό φάνηκε στην ενδιάμεση ανάλυση της επιβίωσης» λέει η κ. Γαλάνη.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού πλήττει συνήθως γυναίκες κάτω των 40 χρόνων
O τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αφορά σε ένα μικρό ποσοστό, κάτω του 20% των γυναικών με καρκίνο του μαστού, και συνήθως πλήττει νέες γυναίκες κάτω των 40 ετών, επισημαίνει η κ. Γαλάνη. Προσθέτει ακόμη ότι το 50% των περιστατικών του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού έχει κληρονομικότητα. Υπάρχει μία γενετική διαταραχή και αυτή δημιουργεί τον καρκίνο. «Σήμερα όμως είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι έχουμε φτιάξει φάρμακα που στοχεύουν ακριβώς σε αυτό το χαλασμένο σημείο του γενετικού μας υλικού, σε αυτή τη μετάλλαξη του DNA, τα οποία και αναστρέφουν τον καρκίνο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από δύο μελέτες που είναι εν εξελίξει, υπάρχουν δύο τέτοια φάρμακα, στοχεύουσες θεραπείες, τα οποία πρόσφατα έδειξαν ότι και αυτά μπορούν σημαντικά να βοηθήσουν αυτές τις ασθενείς με μεταστατική νόσο. Πρόκειται για βιολογικές θεραπείες σε μορφή χαπιών. Τα αποτελέσματα που αφορούν στην επιβίωση τα περιμένουμε, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι και οι δύο μελέτες που έχουν γίνει με τέτοια φάρμακα, έχουν δείξει σημαντικό όφελος στο διάστημα που η νόσος παραμένει σε ύφεση», τονίζει η κ. Γαλάνη.