Health & Fitness

Έρευνα: Η Δημοκρατία κάνει καλό στην υγεία

Βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής και όχι μόνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλωτές
Διαδηλωτές/©Twitter

Η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται επίσης ταχύτερα στις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στη Δημοκρατία μετά το 1970 (μέση αύξηση προσδόκιμου κατά 3% μέσα σε μια δεκαετία), σε σχέση με όσες παρέμειναν μη δημοκρατικές και αυταρχικές.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Μπολίκι του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, που ανέλυσαν στοιχεία για 170 χώρες κατά την περίοδο 1970-2016 και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», εκτιμούν ότι στη Δημοκρατία οφείλεται περίπου το 1/4 (25%) των διαχρονικών μειώσεων των καρδιαγγειακών θανάτων και των θανάτων σε τροχαία σε μια σειρά από χώρες.

Κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές, το επίπεδο της Δημοκρατίας εμφανίζει υποχώρηση διεθνώς, καθώς 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -το 1/3 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού- ζουν σε χώρες όπου οι δημοκρατικές λειτουργίες (ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα ψήφου, ελευθερία συνδικαλισμού κ.α.) βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.