Health & Fitness

Γρίπη και κρυολόγημα: Ποιες είναι οι διαφορές

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ γρίπης και κρυολογήματος καθώς προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς

Healthy Living
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν τις διαφορές της γρίπης από το κοινό κρυολόγημα, έδειξε μια ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Infectious Diseases. Η έρευνα, με επικεφαλής την Κάθριν Χόφμαν του Ιατρικού Πανεπιστημίου MedUni της Βιέννης, ρώτησε ανθρώπους σε τρεις χώρες (Αυστρία, Βέλγιο και Κροατία) για τις διαφορές γρίπης και κρυολογήματος.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ γρίπης και κρυολογήματος καθώς προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Έτσι το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από το κρυολόγημα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα».

Η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά, ακόμη και επικίνδυνα για τον ασθενή, ενώ το κρυολόγημα προκαλείται από περισσότερους από 100 διαφορετικούς και πιο αβλαβείς ιούς (ρινοϊούς, αδενοϊούς κ.α.).

«Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, το κοινό κρυολόγημα ποτέ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική γρίπη», σύμφωνα με την Χόφμαν. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που θεωρείται παγκοσμίως η συχνότερη αιτία αρρώστιας.

Σπάνια συμβαίνει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη μετά από κρυολόγημα, (περίπου στο 8%) ενώ στη γρίπη τέτοιες βακτηριακές λοιμώξεις είναι συχνότερες και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όπως πνευμονία, μυοκαρδίτιδα ή επιδείνωση χρόνιων παθήσεων της καρδιάς, των πνευμόνων κ.α.

Είναι δυνατό να διακρίνει κανείς ανάμεσα στις δύο αρρώστιες, ιδίως στα αρχικά στάδια τους. Ενώ η γρίπη εμφανίζεται ξαφνικά, συνήθως με σχετικά υψηλό πυρετό και πόνους, σε ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες ώρες ένιωθαν μια χαρά, το κοινό κρυολόγημα συνήθως ξεκινά με πονόλαιμο, βούλωμα της μύτης και βήχα, ενώ εξελίσσεται με πιο βαθμιαίο τρόπο από ό,τι η γρίπη. Επίσης, στο κρυολόγημα η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λιγότερο και σταδιακά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr